Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια το βράδυ της Κυριακής, μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Βροχή» μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών με επίκεντρο τη Στουρνάρη, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και κατά την πορεία, στο ύψος του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 13 άτομα εκ των οποίων έξι ανήλικοι και έγιναν 26 προσαγωγές. Από τους συλληφθέντες ένας είναι υπήκοος Αλβανίας, ενώ ο μικρότερος σε ηλικία συλληφθείς είναι 13 ετών. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση, παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες και παράβαση του νόμου περί όπλων και θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Η ένταση συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής σε δρόμους γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων, και κυρίως στην Καλλιδρομίου. Κατά διαστήματα σημειωνόταν πετροπόλεμος και ρίψη μολότοφ, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να διαλύσουν τις ομάδες των νεαρών που παραμένουν στα στενά.

Νωρίτερα, και επί ώρα, σημειώνονταν οδομαχίες σε Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, καθώς και σε Τοσίτσα και Τσαμαδού.

Περίπου στις 21:00 οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τις ομάδες των νεαρών από τη Στουρνάρη και τους δρόμους πίσω από το Πολυτεχείο και εν συνεχεία η πυροσβεστική έσβησε μικροεστίες φωτιάς.

Όταν η πορεία κατέληξε στα Εξάρχεια, περίπου στις 19:00, νεαροί, τους οποίους η αστυνομία υπολογίζει σε 500, διασκορπίστηκαν στα στενά γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων, και κυρίως πίσω από το Πολυτεχνείο, σε μικρές ομάδες.

Σύντομα άρχισαν τα επεισόδια. Οι νεαροί χρησιμοποίησαν μολότοφ, πέτρες, ξύλα και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Στη Σολωμού, φωτιά ξέσπασε σε μπαλκόνι 1ου ορόφου πολυκατοικίας, από μολότοφ. Αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο σε ένα πυροσβεστικό όχημα, την ώρα που οι οδομαχίες συνεχίζονταν, για να κατασβέσει την πυρκαγιά, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Τελικά, τη φωτιά έσβησαν γείτονες.

Στην οδό Στουρνάρη, κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν και ένα ΙΧ τύπου Smart, ωστόσο η φωτιά κατασβέστηκε μετά από παρέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ με πυροσβεστήρες. Ένα ΙΧ κάηκε στην οδό Σουλτάνη, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων.

Από τις μολότοφ στην Στουρνάρη κόντεψε να καεί το κάλυμμα ενός κλειστού περιπτέρου, ωστόσο ο ιδιοκτήτης σκαρφάλωσε πάνω στο περίπτερο και έσβησε τη φωτιά με ιδία μέσα.

Φωτιές σε ένα όχημα και δεκάδες κάδους απορριμμάτων εκδηλώθηκαν στην Τοσίτσα, ωστόσο λόγω των επεισοδίων, οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να παρέμβουν.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το πρωί στο Λόφο του Στρέφη εντοπίστηκαν θαμμένες σε κούτες 112 μολότοφ, καθώς και μπιτόνια με βενζίνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Αστυνομικές δυνάμεις ακροβολίστηκαν στα στενά των Εξαρχείων, την ώρα που οι διαδηλωτές έφθαναν στην πλατεία, με πανό και συνθήματα, από την Μπενάκη.

Νωρίτερα, την ώρα που η πορεία έφθανε στο Σύνταγμα, ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ και πέτρες κατά των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά. Μετά τα επεισόδια αυτά, η πορεία διασπάστηκε και ένα τμήμα συνέχισε προς τα Προπύλαια, ενώ άλλοι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν πέραν της Βουλής.

Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν περίπου την ίδια ώρα στο ύψος της Αμερικής, καθώς και στη Σίνα στο ύψος του Οφθαλμιατρείου.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 5.000 διαδηλωτές.

Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την πορεία, δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιοι καταγγέλλουν χτυπήματα στο κεφάλι από τα ΜΑΤ.

Η πορεία που διοργάνωσαν, με αφετηρία τα Προπύλαια, συλλογικότητες και αντεξουσιαστές, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά, πραγματοποιήθηκε υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ήδη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πορείας, επί της οδού Πεσμαζόγλου, έγιναν οι πρώτες ρίψεις μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί, εκτός της Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενώ σε λειτουργία δόθηκαν εκ νέου οι σταθμοί του Μετρό Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ σε αρκετές πόλεις οι απογευματινές πορείες κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.