Βιαιοπραγία από τον συνήγορο υπεράσπισης του Αναστάσιου Πανταζή, κ. Στάθη Καρυδομάτη σε τουρκογερμανό δημοσιογράφο που παρακολουθεί ως free lancer τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και σε γυναίκα, μέλος του ακροατηρίου, καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες αλλά και συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα σε διάλειμμα της δίκης, σε κοινόχρηστο χώρο, στον οποίο συνηθίζει να κάθεται η υπεράσπιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρυδομάτης ζήτησε από τον ξένο δημοσιογράφο να αποχωρήσει, καθώς τον θεώρησε «ξένο σώμα» στον χώρο, και δεν δίστασε να τον σπρώξει όταν εκείνος αρνήθηκε. Η μεσολάβηση της γυναίκας έκανε τον κ. Καρυδοματη να τη «χαστουκίσει», σπρώχνοντας την με πίεση στο πρόσωπο.

«Αυτός δεν είναι δικηγόρος, είναι υποκείμενο της Τρούμπας», φώναξε ο κ. Αθανάσιος Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, όταν έμαθε το επεισόδιο.

Ο ίδιος συνήγορος έλαβε τον λόγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, για το «αρκετά θλιβερό περιστατικό βίας».

«Δεν είναι ευχάριστη στιγμή για την Πολιτική Αγωγή (…). Πρόκειται για περιστατικό ξυλοδαρμού και προπηλακισμού γερμανού δημοσιογράφου και ελληνίδας πολίτου, η οποία σφαλιαρίστηκε από συνάδελφο….»

Όταν ο κ. Καμπαγιάννης επεχείρησε να πει το όνομα του συνηγόρου, η πρόεδρος αντέδρασε, καθώς το επεισόδιο έλαβε χώρα εκτός χρόνου συνεδρίασης, ως εκ τούτου «δεν ενδιαφέρει» το δικαστήριο.

«Δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο αν διεξάγεται σε συνθήκες τραμπουκισμού η δίκη;», ανταπάντησε ο κ. Καμπαγιάννης, και συνέχισε: «ο γνωστός Καρυδομάτης σφαλιάρισε μία κοπέλα, ελληνίδα πολίτη, επισφραγίζοντας τις συνθήκες τραμπουκισμού στις οποίες η εγκληματική οργάνωση θέλει να διεξαχθεί αυτή η δίκη».

Παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση αντέδρασε, ο κ. Καμπαγιάννης συμπλήρωσε: «ζητάμε από το δικαστήριο να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας για το κοινό», είπε, και προανήγγειλε ότι οι θιγόμενοι θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα. αλλά και ότι η Πολιτική Αγωγή θα αποχωρήσει.

Η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη τόνισε καταρχάς ότι το επεισόδιο δεν θα καταχωρισθεί στα πρακτικά της δίκης, από τη στιγμή που δεν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ συνέστησε στην Πολιτική Αγωγή να μην αποχωρήσει.

«Τα δικαιώματα που έχει ένας έκαστος είναι δικαιώματα που μπορεί να τα ασκήσει. Θα σας συνιστούσα πάντως να παραμείνετε, μην καθυστερείτε, μη χρονοτριβείτε με τις αποχωρήσεις, ο Φεβρουάριος πλησιάζει, και η λήξη της προσωρινής κράτησης», επεσήμανε η πρόεδρος.

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς», φώναξε σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή.

«Αν πυροβοληθεί ένας από το ακροατήριο, δεν σας αφορά;», είπε ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, εκ της Πολιτικής Αγωγής. Πώς είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο δικαστήριο;»

Η Πολιτική Αγωγή υλοποίησε την απόφασή της περί αποχώρησης και η πρόεδρος διέκοψε προσωρινά.

Οταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση, η μάρτυς δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει και παρακάλεσε την έδρα να διακόψει. «Είναι υποκριτικό» φώναξε ο κ. Κοντοβαζαινίτης, συνήγορος υπεράσπισης. Τον λόγο πήρε ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, ο οποίος συναίνεσε στη διακοπή. «Αυτό το πνεύμα γιατί δεν το επιδεικνύετε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης;» διερωτήθηκε η πρόεδρος, διακόπτοντας τη δίκη οριστικά για την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.


Η κατάθεση της Παρασκευής Καραγιαννίδου

Τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντζόγλου αναγνώρισε, ως προς τον σωματότυπο, στον ρόλο του συνοδηγού του Γιώργου Ρουπακιά, και η κυρία Παρασκευή Καραγιαννίδου, αυτόπτης μάρτυρας, φοιτήτρια, αλλά και φίλη της προηγούμενης μάρτυρος κυρίας Δήμητρας Ζώρζου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό.


Η μάρτυς τόνισε το «οργανωμένο» και συντεταγμένο της επίθεσης, ενώ εμφανίστηκε ενήμερη και για πολλά άλλα περιστατικά – επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Η ίδια ανέφερε, δε, ότι Αστυνομία είδε πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά όχι τις κρίσιμες στιγμές το μοιραίο εκείνο βράδυ.

Αναλυτικά, υποβοηθούμενη από τις ερωτήσεις της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, είπε τα εξής:

«Καθίσαμε με τη Δήμητρα, επί της Παναγή Τσαλδάρη, στο πλησιέστερο παγκάκι της Ξάνθου. Ήμασταν εκεί από τις 11.30 το βράδυ. Ακούσαμε φασαρία, φωνές, από την απέναντι γωνία, Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Δεν θυμάμαι τι έλεγαν, ήταν πάντως αρκετά τα άτομα, 20-30. Βλέπουμε μια παρέα περίπου επτά ατόμων που περνά απέναντι, δεν φώναζαν αυτοί, οι άλλοι πίσω τους έκαναν τη φασαρία. Ακούμε ξαφνικά ένα «τρέξτε»…

«Φαινόταν απειλητική η διάθεσή τους, είδα τόσα άτομα να προκαλούν φασαρία, ακούω ένα «τρέξτε», και μετά βλέπω τα παιδιά να σκορπίζουν… Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν φίλαθλοι, μετά κατάλαβα ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο. Δυο παιδιά από τα επτά δεν έτρεξαν, ένα έφυγε, αλλά μετά ξαναγύρισε. Οι άλλοι, περίπου 10-15 άρχισαν να τους χτυπάνε. Κάθε παιδί, το χτυπούσαν δυο – τρία άτομα, μερικοί άλλοι σχημάτιζαν κλοιό. Τρεις – τέσσερις κρατούσαν κράνη, αρβύλες, όλοι φορούσαν μαύρες μπλούζες, παντελόνια παραλλαγής, είχαν κοντοκουρεμένα μαλλιά, σε κάποιους μπόρεσα να διακρίνω άσπρα γράμματα, ή ίσως σύμβολα στις μπλούζες τους, δεν μπόρεσα να δω ακριβώς. Φώναζαν, φαινόταν ότι ήταν μία ομάδα όλοι αυτοί, σαν να εμψύχωναν τους υπόλοιπους».

«Αρχικά, τρόμαξα, σηκώθηκα από το παγκάκι και εστίασα στο επεισόδιο. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μετά την πρώτη επίθεση, ήλθαν και άλλοι. Συνολικά, έγιναν δυο επιθέσεις. (…) Είδα κάποιον να βγαίνει πίσω από έναν κάδο, και μαζί με έναν άλλο κινήθηκαν διαγώνια, άρχισαν να χτυπάνε κι αυτοί τα παιδιά. Στη συνέχεια, είδα ένα αυτοκίνητο που σταμάτησε στο σημείο της επίθεσης, λίγο μετά τη στάση του λεωφορείου. Δεν πρόσεξα πόσοι ήταν μέσα».

«Ο οδηγός του αυτοκινήτου πηγαίνει κατευθείαν στο ένα παιδί, τον Φύσσα, οι άλλοι που χτυπούσαν μέχρι εκείνη την ώρα το παιδί πήγαν από πίσω του, μερικοί του άνοιξαν χώρο…Ο οδηγός πιάνει το παιδί αγκαλιά, με το αριστερό, και βλέπω κινήσεις από τη δεξιά πλευρά, μετά από λίγο πάει να φύγει προς το αυτοκίνητο του, εκείνη τη στιγμή φτάνει η Αστυνομία.

Πρόεδρος: πότε είδατε για πρώτη φορά Αστυνομία;

Μάρτυς: Θυμάμαι ότι είχαν περάσει από την Τσαλδάρη δυο μηχανές ΔΙΑΣ, δεν θυμάμαι πού πήγαιναν.

Πρόεδρος: Πότε ξαναβλέπετε εσείς αστυνομικό;

Μάρτυς: Μετά τη συμπλοκή ήλθαν δυο, με περιπολικό, ένας άντρας και μία γυναίκα. Πήγαν να πιάσουν το παιδί, όχι εμένα, τους είπε, με μαχαίρωσε δίπλα από την καρδιά. Έδειξε τον οδηγό (…) Εκείνη τη στιγμή βλέπω ότι βγαίνει κάποιος από τη θέση του συνοδηγού…

Πρόεδρος: Πώς ήταν αυτός;

Μάρτυς: Ψηλός, αδύνατος, με κοντό, μαύρο μαλλί, σκούρα, μαύρα ρούχα, δεν είμαι σίγουρη για το παντελόνι…

Πρόεδρος: Τι έκανε;

Μάρτυς: Βγαίνει να τρέξει, να ελευθερώσει τον οδηγό, ήταν και άλλοι δυο…Ο ένας έριξε κλωτσιές προς τον αστυνομικό ….

Πρόεδρος: Εγινε κάποιος διάλογος με τους αστυνομικούς, την ώρα που προσπαθούν να αποσπάσουν τον οδηγό από τα χέρια τους;

Μάρτυς: Δεν άκουσα (…) Όταν έτρεξε και η γυναίκα αστυνομικός προς το σημείο, οι δυο έφυγαν, κι έτσι οι αστυνομικοί κατάφεραν να κρατήσουν μόνο τον οδηγό

Πρόεδρος: Φασαρία, συνέχιζε να ακούγεται;

Μάρτυς: Οχι (…).

Πρόεδρος: Αλλους αστυνομικούς είδατε;

Μάρτυς: Εφθασαν άλλοι δυο, αφότου τρέξανε οι δυο που βοηθούσαν τον συνοδηγό…

Πρόεδρος: Πόσο διήρκεσαν όλα αυτά;

Μάρτυς: Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, ίσως ήταν πέντε με δέκα λεπτά.

Πρόεδρος: Για τον συνοδηγό του αυτοκινήτου, όσον αφορά την εικόνα του, πείτε μας…

Η μάρτυς επαναλαμβάνει την προηγούμενη περιγραφή. Η ίδια περιγράφει τις κινήσεις του δράστη της δολοφονίας Γιώργου Ρουπακιά, και στο αστυνομικό τμήμα, αργότερα.

«Έκανε βόλτες σε ένα χώρο που τον πήγανε, χωρίς χειροπέδες, μπαινόβγαινε από το γραφείο που του είπαν να κάτσει. Ένας αστυνομικός διευθυντής που εμφανίστηκε είπε στους αστυνομικούς να του κλείσουν την πόρτα».

Πρόεδρος: Σας έδειξαν φωτογραφίες, μήπως αναγνωρίζετε κάποιον;

Μάρτυς: Οι ανακρίτριες μου έδειξαν, μήπως αναγνωρίζω τον συνοδηγό. (…) Μου ταίριαζαν με το σωματότυπο που είχα δει, αλλά δεν ήμουν σίγουρη.

Πρόεδρος: Γυρίστε να δείτε κι εδώ, είναι κάποιος, ή κάποιοι, από κείνο το βράδυ, από όλους όσους είχατε δει;

Η μάρτυς «δείχνει» τον Ιωάννη Καζαντζόγλου, «τον δεύτερο, με το μαύρο σακάκι», είπε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήταν οργανωμένοι. πώς κυνηγούσαν τα επτά άτομα, άναρχα ή συντεταγμένα;

Μάρτυς: Οχι άναρχα, έφυγαν όλοι από το ίδιο σημείο.

Εισαγγελέας: Εδινε κάποιος παράγγελμα;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Ηξεραν τον στόχο τους, τι καταλάβατε;

Μάρτυς: Ο οδηγός του αυτοκινήτου ήξερε σίγουρα τον στόχο του.

(…)

Τη σκυτάλη των ερωτήσεων έλαβε ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Στέλιος Κωσταρέλος.

Αν. Εισαγγελέας: Μιλήσατε σε προηγούμενη κατάθεσή σας για ενέδρα, για τα άτομα που βρέθηκαν κοντά στον κάδο.

Μάρτυς: Ναι, περιμένανε κάποια στιγμή, να πάνε να χτυπήσουν κι αυτοί (…) Την είχαν στήσει πίσω από κάδους, δέντρα, νομίζω είναι ξεκάθαρο.

Αν. Εισαγγελέας: Μιλήσατε για οργανωμένη επίθεση, την ενέδρα την εντάσσετε εκεί;

Μάρτυς: Ναι, βέβαια.

(…)

Αν. Εισαγγελέας: Εσείς, μετά το περιστατικό, είχατε καμιά επικοινωνία με την παρέα του Φύσσα.

Μάρτυς: Εγώ δεν είχα κάποια επικοινωνία.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε κατά την εξέταση της μάρτυρος από την Πολιτική Αγωγή, και συγκεκριμένα όταν ερωτάτο για τα βίντεο – υλικό της δικογραφίας, που έχει δει.

«Πείτε της τουλάχιστον να μάθει τους σωστούς τίτλους των βίντεο», ήλθε ο υπαινιγμός από τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, κ. Δημήτρη Παπαδέλλη.

«Στρατευμένη» και «εμπαθής» η Ζώρζου

Κατά τον σχολιασμό πάντως της κατάθεσης της προηγούμενης μάρτυρος, κυρίας Ζώρζου, η υπεράσπιση άσκησε δριμύτατη κριτική. Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, κ. Ρουσόπουλος, τη χαρακτήρισε στρατευμένη και εμπαθή, ενώ ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, κ. Τάκης Μιχαλόλιας, τόνισε ότι η κατάθεσή της ήταν έμπλεη εμπάθειας και μίσους: είχε αναλάβει εργολαβικώς την εξύβριση της Χρυσής Αυγής ως κόμματος, είπε χαρακτηριστικά.

Αμφότεροι αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της μάρτυρος. Ο έτερος συνήγορος Μιχαλολιάκου, κ. Νίκος Αντωνιάδης, έφθασε στο σημείο να μιλήσει για κραυγαλέες αντιφάσεις, αλλά και για ψευδορκία (η μάρτυς ισχυρίστηκε – ψευδώς κατά τον συνήγορο – ότι δεν ήξερε την παρέα του Παύλου Φύσσα), η οποία και επισύρει τη διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης.