Τον τοποθέτηση του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ και άλλοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Χάρη Τσιόκα σε εποπτευόμενο φορέα του ίδιου υπουργείου φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον ίδιο οργανισμό προορίζεται ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης της υπηρεσιακής κυβέρνησης της κυρίας Βασιλικής Θάνου, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ.
Ο άλλοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, ο οποίος είχε οριστεί σε αυτή τη θέση το 2009 από τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα για να οδηγηθεί σε παραίτηση αργότερα από τον διάδοχό του κ. Γιάννη Ραγκούση, ήταν αυτός που άνοιξε τον φάκελο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ υπό την πίεση των δανειστών και με τα χρέη του οργανισμού να έχουν «σπάσει» κάθε ρεκόρ, ενώ είχε χειριστεί τα δύσκολα θέματα της απελευθέρωσης των φορτηγών και της συγχώνευσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Το καλοκαίρι του 2011, όταν ο ανασχηματισμός έφερε στο υπουργείο Υποδομών τον κ. Ραγκούση, η συνύπαρξη των δύο ανδρών δεν κράτησε ούτε δύο μήνες, καθώς είχαν μηδενική συνεργασία και κάκιστες σχέσεις. Έτσι, η αντικατάσταση του κ. Τσιόκα από τον τότε ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Αριστείδη Μπουρδάρα ήρθε αναπόφευκτα.
«Υπαρχηγός» του Άκη
Ο πολιτικός από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, συνταξιούχος θεολόγος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ήταν τη δεκαετία του 1990 ο θεωρούμενος ως «υπαρχηγός» του πανίσχυρου τότε Άκη Τσοχατζόπουλου και συντόνιζε μάλιστα τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ.
Η σταδιακή πτώση του πολιτικού άστρου του Α. Τσοχατζόπουλου έφερε και τον κ. Τσιόκα εκτός Βουλής. Το 2005 κατάφερε πάντως να επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου μέσω του Εκλογοδικείου, ενώ το 2007 επανεξελέγη και ανέλαβε επικεφαλής του ΚΤΕ Μεταφορών του ΠαΣοΚ. Η επιστροφή του Κινήματος στην εξουσία τον βρήκε πάλι εκτός Βουλής, όμως η διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες τον βοήθησε να αναλάβει τη γενική γραμματεία του υπουργείου Υποδομών.
Ο κ. Τσιόκας κατάφερε στη συνέχεια να εκλεγεί βουλευτής τον Μάιο του 2012, όμως δεν επανεξελέγη στις κατοπινές εκλογές, έναν μήνα αργότερα.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, προχώρησε σε δημόσια δήλωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «ένα μεγάλο «όχι» στις δυνάμεις που προσδοκούν παλινόρθωση των πολιτικών και συμμαχιών τύπου κυβέρνησης Σαμαρά που δίχασαν την κοινωνία, μίκρυναν την παραγωγική βάση και μεγάλωσαν χρέος και κρίση». «Με την ψήφο μας επιμένουμε να δίνουμε την ευκαιρία σε προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις που παλεύουν για την έξοδο από την ομηρία» είχε πει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άλλοτε σύμβουλος του κ. Τσιόκα στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών κ. Γιάννης Σκουμπούρης προτείνεται από τον κ. Σπίρτζη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ.
Από βουλευτής της ΝΔ
Στο μεταξύ, ο κ. Τσαλίδης, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ από το 2004 έως το 2007, όταν και δεν επανεξελέγη και το 2008 ανέλαβε γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Αργότερα αποχώρησε από τη ΝΔ καταγγέλλοντας τον πρώην πρόεδρο του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά για τον «αποκλεισμό» του από τα ψηφοδέλτια. Ο. κ. Τσαλίδης είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και έχει διατελέσει αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.