Τράτσα Μάχη
Σοβαρές ενστάσεις ως προς το σχέδιο νόµου «Βοσκήσιµες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προβάλλει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Οι απόψεις της Αρχής, τις οποίες απέστειλε τη Δευτέρα στους αρμόδιους υπουργούς, συνοψίζονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της αποτύπωσης των βοσκήσιµων γαιών µε την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τη σύνταξη Δασολογίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη κ. Βασίλης Καρύδης, στο έγγραφο που απέστειλε, η αποτύπωσή τους χωρίς να συναρτάται με τη σύνταξη του Δασολογίου δεν αποτελεί σίγουρα ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα που επί χρόνια αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν διασφαλίζεται επαρκώς η ακεραιότητα του δασικού κεφαλαίου της χώρας. Όπως εξηγεί ο Συνήγορος, «με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, στις εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού και δεν έχουν κατατεθεί δασικοί χάρτες θα συντελεστεί εκ των προτέρων οιονεί απόδοση συγκεκριμένου χαρακτήρα, καθώς οι διαχειριστικές ενέργειες, τελικά, θα αποφασίζονται και θα πραγματοποιούνται σε αυτές προτού διευκρινιστεί, με τη νόμιμη διοικητική διαδικασία, ο χαρακτήρας τους».
Η Αρχή κρίνει επίσης αναγκαίο να διευκρινιστούν τα όργανα τα οποία θα αναλάβουν τη φύλαξη και αστυνόμευση των περιοχών, δεδομένου ότι πλέον θα διαχειρίζονται με ενιαίο τρόπο και συγκεκριμένο σχέδιο όλες οι βοσκήσιμες γαίες. Επίσης, θεωρεί επιβεβλημένο να καθοριστούν κυρώσεις για την παράβαση των όρων των διαχειριστικών σχεδίων.
Όσον αφορά την παράταση προθεσμίας των αδειών εγκατάστασης για παράνομες κτηνοτροφικές μονάδες, ο Συνήγορος θεωρεί ότι η διαρκής παράταση διαιωνίζει το πρόβλημα καθώς επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, χωρίς να δεσμεύει ούτε τη διοίκηση, ούτε τον εκμεταλλευτή της μονάδας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αναδροµική νοµιµοποίηση της λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν παράνοµα και θα όφειλαν να µετεγκατασταθούν. Η Αρχή επισημαίνει το παράδοξο να επιτρέπεται η αδειοδότηση εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν νόμιμα καθώς βρίσκονται εντός ή πολύ κοντά σε οικισμούς, αρκεί να λειτουργούσαν ήδη παράνομα κατά την έναρξη του νόμου 4056/2012.
Ακόμη, εντοπίζεται έλλειψη διασύνδεσης µε την πρόβλεψη ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών ζωνών και κτηνοτροφικών πάρκων.
Γενικότερα, ο Συνήγορος θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν αρθρώνει μια ολοκληρωμένη λύση στα ζητήματα της βόσκησης, της διαχείρισης των δασών και στη κτηνοτροφίας εν γένει. Η Αρχή κρίνει ότι είναι αναγκαία:
* Η άµεση σύνταξη Δασολογίου.
* Η σύνδεση της αποτύπωσης των βοσκοτόπων µε τις διαδικασίες κατάρτισης δασικών χαρτών.
* Η πρόβλεψη ταχείας επίλυσης θεµάτων που άπτονται της δασικής νοµοθεσίας.
* Η σαφής κατανοµή αρµοδιοτήτων φύλαξης των βοσκήσιµων γαιών σε διοικητικά όργανα και πρόβλεψη κυρώσεων για τους παραβάτες.
* Η διακοπή της διαρκούς παράτασης λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
* Η άρση, µε ρητές θεσµικές προβλέψεις και κυρώσεις, της διοικητικής πρακτικής ανοχής των παράνοµων καταστάσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
* Η ολοκληρωµένη προσέγγιση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων σε τοπικό επίπεδο, σύµφωνα µε τις δοµές των κτηνοτροφικών ζωνών και πάρκων.