Ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός για την αντιμετώπισης της Διαφθοράς κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το μήνυμα σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς που ασχολούνται με τη φοροδιαφυγή της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και με τους εμφανιζόμενους εκεί ως μεσάζοντες με σκοπό το «ξέπλυμα», ότι «τελειώνει η ανοχή», ανέλυσε δράσεις για τον εντοπισμό του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, το οποίο κρύβεται πίσω από καταθέσεις εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και στις δύο λίστες που ήρθαν πρόσφατα από τη Γερμανία. Οι λίστες αυτές έχουν ονομαστεί ως λίστες «Μπόργιανς» από το επίθετο του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ο οποίος και τις παρέδωσε επίσημα στο ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων, πάντα υπό τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, θα ενισχυθεί με δύο ακόμα επίκουρους εισαγγελείς. Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν ως φαβορί γι’ αυτές τις θέσεις την εισαγγελέα κυρία Ελένη Τουλουπάκη, η οποία πήρε και την κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι, αλλά παρέλαβε και από τη Γερμανία τις νέες λίστες με καταθέτες το 2006-08 στην Ελβετία. Πιθανότατα στην ίδια ομάδα θα συμμετέχει και ο εισαγγελέας κ. Χρήστος Ντζούρας, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις έρευνες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις έρευνες στο πλαίσιο της λίστας Λαγκάρντ για την εγκληματική οργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στις λίστες από τη Γερμανία οι μεγαλύτερες σε ποσά καταθέσεις είναι 50 εκατ. ευρώ, 46 εκατ., 48 εκατ. και 11 εκατ. ευρώ.

Απευθείας συνεννοήσεις εισαγγελικών αρχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αναλύθηκαν λεπτομέρειες από την εμπειρία των Γερμανών για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Για παράδειγμα, ακούστηκαν κοινές δράσεις των οικονομικών εισαγγελέων με την Οικονομική Αστυνομία, όπως έχουν γίνει σε σκάνδαλα στη Γερμανία, όπως τα Εξοπλιστικά και της Siemens.

Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής είναι χρονοβόρα και ότι οι απευθείας συνεννοήσεις των εισαγγελικών αρχών είναι περισσότερο αποδοτικές. Ως παράδειγμα ακούστηκε η συνεννόηση εισαγγελέων στο λεγόμενο «παραδικαστικό» παλιότερα, αλλά και πρόσφατα στη λίστα Λαγκάρντ.

Ερβέ Φαλτσιανί: Και πολιτικοί πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ

Στο μεταξύ νέες «βόμβες» εξαπέλυσε ο Ερβέ Φαλτσιανί με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha. Όπως είπε από τη Ρώμη, «πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ κρύβονται και πολιτικοί», ενώ ανέλυσε δια μακρόν και με λεπτομέρειες πώς και πού «κρύβονται οι μεσάζοντες και οι υπεράκτιες εταιρείες, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κρύβουν και πολιτικούς».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δήλωση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ κρύβονται άτομα που έχουν διαπράξει βαριά οικονομικά εγκλήματα». Αφηγήθηκε μάλιστα τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη διάρκεια της Εξεταστικής για τη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες έβρισκαν εμπόδια και δυσκολίες.

Ο γενικός γραμματέας κατά της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης επέμεινε ότι «οι έρευνες επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ δεν προχώρησαν με ευθύνη εκείνων που δεν είχαν τη βούληση και ότι ελεγκτές εμποδίστηκαν και απειλήθηκαν να μην ελέγξουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα εξήγγειλε ότι οι νέες λίστες θα ελεγχθούν άμεσα και με το νόμο».