Από το πρωθυπουργικό γραφείο του κ. Αλέξη Τσίπρα και ύστερα από απευθείας συνεννοήσεις με την πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κυρία Χανελόρε Κραφτ κανονίστηκε εδώ και έξι μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράδοση των δύο καταλόγων με έλληνες φοροφυγάδες από τράπεζα της Ελβετίας. Μάλιστα φαίνεται ότι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους κωδικούς είναι εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα και μίζες από υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.

«Θα έχουμε ένα ενδιαφέρον διάστημα»
είπε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης γελώντας με σημασία. «Θα προχωρήσουμε γρήγορα, δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη με τη λίστα Λαγκάρντ» συμπλήρωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Την Παρασκευή όσοι επισκέφθηκαν το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο συναντήθηκαν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και μεθόδευσαν τις επόμενες κινήσεις για να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σχέση με τις νέες λίστες. Πρόσωπα που έχουν υπόψη τους τους καταλόγους αυτούς κάνουν λόγο για «στοιχεία-φωτιά».
Οι ελληνικές αρχές κατά την πρόσφατη επίσκεψη δωδεκαμελούς κλιμακίου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς άρχισαν συνεργασία και με την Οικονομική Εισαγγελία στο Ντίσελντορφ. Από την επίσκεψη αποκόμισαν δύο λίστες με 10.400 φοροφυγάδες και αδήλωτες καταθέσεις περίπου 5 δισ. ευρώ συνολικά μόνο για δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού μόνο σε δύο τράπεζες φθάνουν τις 12.462 φυσικά πρόσωπα.
Αιφνιδιάστηκαν τα μέλη του ελληνικού κλιμακίου όταν το μεσημέρι της Τρίτης, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους στο Ντίσελντορφ, έμαθαν ότι ήδη είχαν σταλεί επίσημα στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών οι δύο λίστες με στοιχεία για τουλάχιστον 10.400 καταθέτες σε μεγάλη ελβετική τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των ελλήνων υπηκόων που περιέχονται σε αυτές αφορούν τα έτη 2006 και 2008.
Ο κάθε κωδικός αφορά έναν ή περισσότερους δικαιούχους με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στη συγκεκριμένη τράπεζα. Αν και είναι κρυπτογραφημένα τα στοιχεία, υπάρχει εν τούτοις τρόπος για να έρθουν στο φως τα στοιχεία των δικαιούχων –εμπεριέχονται ενδεικτικά προσωπικά δεδομένα, όπως ηλικίες, αλλά και κωδικοί, καθώς και αριθμοί λογαριασμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν κατατεθεί από Ελληνες στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα ποσά ύψους 67 εκατ. ελβετικών φράγκων και το δεύτερο εξάμηνο ποσά 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Τουλουπάκη, η οποία μαζί με τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση πλαισιώνουν το συγκεκριμένο κλιμάκιο –ο τελευταίος δεν ταξίδεψε λόγω προσωπικού κωλύματος -, είχε μια διαφωτιστική, όπως φαίνεται, συζήτηση με την οικονομική εισαγγελέα του γερμανικού κρατιδίου. Ακουσε το πώς δρουν στη Γερμανία προκειμένου να εισπράξουν δισεκατομμύρια ευρώ από φοροδιαφυγή όχι μόνο στη συγκεκριμένη τράπεζα αλλά και σε άλλες. Μάλιστα έμαθε ότι υπάρχει συνεργασία των γερμανικών αρχών και με άλλες πηγές και πληροφοριοδότες οι οποίοι συνεισφέρουν στην έρευνα ακόμη και εμμίσθως. Η Γερμανία ήδη έχει εισπράξει μεγάλα ποσά για τη λίστα Λαγκάρντ και προς αυτό συνεργάστηκε και με τον ίδιο τον Ερβέ Φαλτσιανί.
Οι δύο λίστες-«δώρο» στην ελληνική κυβέρνηση που παρελήφθησαν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχαν αγοραστεί από τις Αρχές του γερμανικού κρατιδίου. Στα κρυπτογραφημένα στοιχεία εμπεριέχονται, καθώς φαίνεται, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως εταιρείες που συνδέονται με τα πρόσωπα και διακίνηση χρήματος, κάτι το οποίο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στις έρευνες των ελληνικών αρχών.
Παραδόθηκαν δωρεάν στην κυβέρνηση καθώς τόσο η κυρία Κραφτ, πρωθυπουργός του κρατιδίου και εκ των αντιπροέδρων του SPD, όσο και ο κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο υπουργός Οικονομικών, αντίκεινται στην πολιτική Μέρκελ – Σόιμπλε και εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν ανεπιφύλακτα την ελληνική κυβέρνηση.
Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης μάλιστα ο κ. Βασιλειάδης επισκέφθηκε προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου για να κανονίσει τις λεπτομέρειες της αποστολής του πολύτιμου υλικού στην Αθήνα. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί άκουσαν μέλος του κλιμακίου να ρωτάει αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λίστες που αποκτήθηκαν παράνομα. «Για μας το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον είναι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» ακούστηκε να του απαντά η γερμανική πλευρά.

Οπως στη λίστα Λαγκάρντ
Στους κωδικούς κρύβεται μαύρο χρήμα

Ως ιδιαίτερα σημαντικά εκτιμώνται τα στοιχεία καθώς προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς που παραδοσιακά διακίνησαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ από τη χώρα μας και προς τρίτους αποδέκτες οι οποίοι έκρυβαν τα «κλεμμένα» σε λογαριασμούς με κωδικούς αλλά και υπεράκτιες εταιρείες. Η συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα έχει εμφανιστεί να «ξεπλένει» προϊόντα σκανδάλων δημοσίου χρήματος στη χώρα μας, τα οποία εκτείνονται από το λεγόμενο παραδικαστικό ως τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα, αλλά και αυτά της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Οι Γερμανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν στους ελεγκτές αλλά και σε πρόσωπα που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών κ. Γιάννη Δραγασάκη και κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου όλους τους κώδικες που θα τους βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία με ονοματεπώνυμο, όπως έκαναν και οι ίδιοι. Μάλιστα υπάρχουν όχι μόνο οι αριθμοί λογαριασμών αλλά και κωδικοί, στο πρότυπο της λίστας Λαγκάρντ, αφού και αυτές οι λίστες αφορούν μεγαλοκαταθέτες.
Σε επικοινωνία του «Βήματος» με τον ΓΓ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος επισκέφθηκε τον ομόλογό του στο γερμανικό κρατίδιο, ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε ότι «όλα έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αφού μελετάμε και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ μας». Αποκάλυψε ότι τα στοιχεία έφθασαν στη χώρα μας ηλεκτρονικά και ότι «η μεταβίβαση έγινε σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θα υπάρχουν σκοτεινά σημεία, όπως στο παρελθόν» είπε στο «Βήμα». «Θα τα διαβιβάσουμε σύντομα στον οικονομικό εισαγγελέα. Εγκαινιάζουμε μια νέα περίοδο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ηρθε η ώρα ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με τα έσοδά του».
Προανήγγειλε πάντως ότι «τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και άλλα στοιχεία, θα ταρακουνηθεί το σύστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ