Μια σχολή που δεν έχει καθηγητές ούτε διαλέξεις. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ThinkYoung διοργανώνει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη σχολή επιχειρηματικότητας μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου, στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων «ΘΕΑ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΕΒΕΑ).
Για περίπου μία εβδομάδα 100 επίδοξοι φοιτητές θα εργαστούν σε δεκαμελείς ομάδες ώστε να συντάξουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο και θα θέσουν τις ερωτήσεις τους απευθείας σε επιτυχημένους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τέλος θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αναδείξει τη νικήτρια ομάδα.
Στόχος της σχολής επιχειρηματικότητας είναι να δοθεί ώθηση στις νέες και τους νέους συμμετέχοντες και να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.
Συμμετοχή
Στη σχολή έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος νέες και νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών, που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να την αναπτύξουν.
Η διαδικασία
Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο αίθουσες και σε ομάδες των 10 ατόμων. Κάθε ομάδα προετοιμάζει τις ερωτήσεις που θα θέσει στον επιχειρηματία-ομιλητή πάνω σε μία από τις θεματικές ενότητες της σχολής: 1. Από την ιδέα στην πράξη 2. Στρατηγική Μάρκετινγκ 3. Διαχείριση πόρων 4. Η αποτυχία στον δρόμο προς την επιτυχία 5. Επικοινωνία και δικτύωση.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εβδομάδας, οι ομάδες των συμμετεχόντων θα εργαστούν για την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), η παρουσίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος και θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή.
Αξιολόγηση
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από επιτυχημένους επιχειρηματίες και συμβούλους επιχειρήσεων, οι οποίοι θα αξιολογήσουν κάθε παρουσίαση και θα αναδείξουν τη νικήτρια ομάδα.
Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει πέντε κριτηρίων: καινοτομία, δυνατότητα εφαρμογής, βιωσιμότητα, προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων και συνεργασία.
Μέλη της θα είναι οι Λούκα Σέλβα (Ianus Group), Νίκη Κουτσιανά (Apivita), Στέφανος Τσολακίδης (Kleos SA, Nεκταρία Μετράκου (Coca-Cola).
Οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι: Νίκη Κουτσιανά (Apivita), Λέλα Δρίτσα (Νannuka), Μαρία Αρναουτάκη (Nannuka), Μαργαρίτα Σιγανού (Siganos SA), Αποστολίνα Τσαλταμπάση (Οecon Group), Αλεξία Κουτρουλιά (Palmie Bistro), Αθηνά-Πωλίνα Ντόβα (Owiwi), Ηλίας Βαρθολομαίος (Owiwi), Στέβη Θεοδώρου (Stayia Farm), Γιάννης Καρυπίδης (Stayia Farm), Χρήστος Πασσιόπουλος (Vitascan), Δημήτρης Γαρδικιώτης (Mobiwiki), Ατζούρα Τζόρτζιο (Intervieweb), Τζέιμς Έντερ (The Beans Group).
Μέρος της εκπαιδευτικής εβδομάδας είναι μια συζήτηση με πολιτικούς και εκπροσώπους δημόσιων φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με το παρόν επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες για νέους επιχειρηματίες.
Η συζήτηση θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής κυρία Εύα Καϊλή, η διευθύνουσα σύμβουλος της Power Health κυρία Λιλή Περγαντά, η γραμματέας ΔΣ της περιβαλλοντικής NGO Kean κυρία Ματίνα Κανάκη και η διευθύντρια επενδύσεων της Taneo SA.
Η σχολή επιχειρηματικότητας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του The Coca-Cola foundation, της Coca-Cola στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.
Από το 2011
To Entrepreneurship school (σχολή επιχειρηματικότητας) διοργανώνεται από το 2011 στις Βρυξέλλες, στο Χονγκ Κονγκ και στη Μαδρίτη. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 300 νέοι σε όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με επιτυχημένους επιχειρηματίες και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σε σχέση με την επιχειρηματικότητα από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που οδηγεί στην ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μυαλών και ιδεών.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Entrepreneurship school