Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η δίκη της Siemens αφού 9-11 η γραμματέας της έδρας πραγματοποίησε στάση εργασίας στο πλαίσιο της δίωρης αποχής των δικαστικών υπαλλήλων και κατά συνέπεια καθυστέρησε η έναρξη της διαδικασίας.

Στις 11:00 το δικαστήριο συνεδρίασε εκ νέου και αφού νωρίτερα αναβλήθηκε η πρώτη υπόθεση του πινακίου και εκφωνήθηκε τελικά η υπόθεση της Siemens από τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Σωτήρη Τσιμπέρη και μετά τη νομιμοποίηση των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων διέκοψε για τις 15 Δεκεμβρίου.

Η υπόθεση της Siemens, μετά από έννά χρόνια ανάκρισης είναι πολύ πιθανόν να μην αρχίσει επί της σουσίας καθώς εκτιμάται ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα διατυπωθούν σειρά ενστάσεων και αιτημάτων αναβολής.


Ενας από τους λόγους πιθανής αναβολής είναι και η έκταση του βουλεύματος παραπομπής που αριθμεί τις 4.500 σελίδες.

Σε αυτήν τη φάση το δικαστήριο προχωρεί στην νομιμοποίηση των δικηγόρων υπεράσπισης (εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 200) των 64 κατηγορουμένων, οι 20 εκ των οποίων είναι γερμανοί.

Παρών στο δικαστήριο ο εκ των κατηγορουμένων Πρόδρομος Μαυρίδης, ο οποίος έχει διακινήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έχουν εντοπιστεί και μόνο το ελβετικό δημόσιο κατάφερε να δεσμεύσει 39.5 εκ. ευρώ από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας στην Ελβετική τράπεζα.

Όλοι οι γερμανοί εκπροσωπούνται από δικηγόρους όπως και ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Φον Πύρερ. Δεν εκπροσωπείται ο Χρήστος Καραβέλας ο οποίος παραμένει άφαντος και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το 2009 οπότε εξαφανίστηκε με άγνωστο τόπο προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ παρούσα ήταν η σύζυγός του, Μάρθα.

Επιπλέον παρών στο δικαστήριο ήταν και ο κατηγορούμενος Θόδωρος Τσουκάτος πρώην στέλεχος του Πα.Σο.Κ. και ο οποίος εμφανίζεται να έχει εισπράξει μίζες από τη Siemens για τη σύμβαση του ΟΤΕ παρότι υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις ότι τα χρήματα πήγαν στο ταμείο του κόμματος.

Παρών στη δικαστκή αίθουσα και ο κατηγορούμενος Γ. Γενναίος ο οποίος δήλωσε οικονομική αδυναμία να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του δικαστηρίου να τον παραπέμψει για συνήγορο στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Παρόντες δήλωσαν επίσης και οι κατηγορούμενοι Γ. Καλδής καιΑλ. Λέτσας δικαιούχοι των υπεράκτιων εταιρειών Placid Blue και Fairways μέσω των οποίων διακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, καθώς και ο τραπεζίτης Ζαν Οντ Όσβαλντ ο οποίος κρατείται στον Κορυδαλλό εδώ και μήνες

Από τους μάρτυρες ήταν παρόντες οι Γ. Κορωνιάς , Αικατερίνη Τσακάλου, πολλοί υπάλληλοι του ΟΤΕ και της Siemens.

Η πλευρά Λυγινού έθεσε θέμα απαραδέκτου της κλήτευσής του, οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες της δίκης και ο πρόεδρος υποσχέθηκε να διακόψει.

Οι μάρτυρες είναι συνολικά 48 και είναι οι: Τάσος Τέλογλου, Παναγιώτης Βουρλούμης,Ι. Παπαγιάννης, Ελ. Αντωνακόπουλος, Βασίλης Ράπανος, Ι. Βλάχος, Μαρία Ευθυμέρου, Λεωνίδας Τρωίζος, Α. Κωνστσντινόπουλος, Α. Στουπάκης, Απ.Μπαράτσης, Παναγιώτης Ξυνής, Ευάγγελος Σέκερης, Αικατερίνη Τσακάλου, Κυριάκος Μικές, Φ. Κίντο, Ι. Παναγιωτόπουλος, Δ. Δαμοκλίδης, Γ. Κορωνιάς, Χρ. Σιαφάκας, Γρ. Κυριτσάκας, Κ. Κάρμας, Μ. Νικολιδάκης, Χρ. Μαρκόπουλος, Α. Περίσσιος, Αντώνης Κάντας, Δ. Κοντομηνάς, Βατικιώττης, Ε. Μαυρικάκης, Π. Κουκουλομμάτης. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Μαρία Κομνηνού, Παναγιώτα Καπάτσου, Ι. Καπάτσος, Αικατερίνη Μαρμαρά, Σπ. Παπαχρήστου, Σπ. Αποστολόπουλος , Σπ. Αυγερινός, Ιωάννα Πιστώνη, Γ. Δαβίλας, Β. Μιχαήλ, Π. Βλασιάδης, Α. Μπρεγιάννης, Β. Μπαλλής, Ν. Καβαλλιέρος, Στ. Κουζέλης, Β. Σεβαστής, Δ .Καραγκουλέςκαι Ν Χουρμουζιάδης

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι δυσκολίες της διεξαγωγής της δίκης


Πολλές είναι οι δυσκολίες στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης και εκτιμάται ότι κατά την πρόοδο της συνεδρίασης του δικαστηρίου θα προκύψουν σειρά αιτημάτων αναβολή με διάφορες αιτιάσεις:

Μεταξύ άλλων το βούλευμα παρά τα αιτήματα των εμπλεκομένων Γερμανών με πρώτο τον επικεφαλής της Siemens A.G. Φον Πίρερ δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά όπως ρητά ορίζει η νομολογία του Αρείου Πάγου, καθώς και το άρθρο 6 της σύμβασης της Ρώμης.

Αμετάφραστες είναι και οι κλήσεις των κατηγορουμένων οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στους γερμανούς συνηγόρους όσο και στους έλληνες που τους εκπροσωπούν.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά του Δημοσίου, προϋπόθεση απαραίτητη για να θεμελιωθεί η κατηγορία περί καταχραστών του Δημοσίου του νόμου 1608/1950.

Δεν θα παρίσταται αλλά θα εκπροσωπείται όπως αναμένεται ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, παρότι με δύο αιτήσεις του έχει ζητήσει να αρθούν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος του και να εμφανιστεί αυτοβούλως στο δικαστήριο.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις σε Γερμανία και Ελβετία το ελληνικό βούλευμα παρά τον τετάστιο όγκο του δεν αναφέρει πουθενά για τις χορηγίες ή οφέλιμες πληρωμές που δόθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα την επίμαχη περίοδο της σύμβασης 8002/97 του ΟΤΕ που είναι η Νέα Δημοκρατία και το Πα.Σο.Κ.