«Η παρατεταμένη καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών με ταυτόχρονη περικοπή τους που φτάνει έως 30% μας οδηγούν σε δεινή θέση. Η εφημερία των Κέντρων Υγείας σήμερα γίνεται χάρη στην αυταπάρνησή μας ώστε να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια για τους ασθενείς και για μας τους ίδιους. Συχνά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε αντίξοες συνθήκες χωρίς υλικά και εξοπλισμό».
Τα παραπάνω αναφέρουν 47 ιατροί των Κέντρων Υγείας Αχαΐας, οι οποίοι απευθυνόμενοι προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζουν: «Μέχρι τώρα εισπράξαμε από εσάς μόνο υποσχέσεις παραμένοντας απλήρωτοι για τις ήδη από μήνες πραγματοποιηθείσες και προεγκεκριμένες εφημερίες μας. Ενώ το 2015 τελειώνει, δεν γνωρίζουμε αν και πότε και πόση τελικά θα είναι η αποζημίωση των εφημεριών μας όταν και αν αυτή θα καταβληθεί! Δεν έχουμε από εσάς και δεν γνωρίζουμε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους εκτός της προθέσεώς σας να αποζημιωθεί με περικοπές πάνω από 30% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στις 27.11.2015. Αντίθετα η προτροπή σας για δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων εφημεριών που εσείς ήδη είχατε προεγκρίνει και η σύνδεση του μέλλοντος των Κέντρων Υγείας που εργαζόμαστε και των εφημεριών μας σ’ αυτά με βάση τις οικονομικές περικοπές μάς δημιουργεί επιφυλάξεις για τις προθέσεις σας».
Οι γιατροί καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ορίσει άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων οφειλών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης περικοπής του 30% που έχει επιβληθεί) και να πάρουν σαφείς δεσμεύσεις αν τα Κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν να εφημερεύουν με ασφάλεια.
Διαφορετικά, όπως προειδοποιούν, αρνούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2015 να περιληφθούν στις λίστες εφημέρευσης του Κέντρου Υγείας και να υπαχθούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς απλήρωτης εργασίας που επιβάλλουν οι κυβερνώντες στους ιατρούς εκμεταλλευόμενοι τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.