Εν όψει εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, ενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για τη Δημόσια Διοίκηση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Ήδη αποφασίστηκε η τροποποίηση της σύνθεσής του και ορίστηκαν τα μέλη της ομάδας υποστήριξης του έργου του.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τάχιστα στην προώθηση και εφαρμογή μέτρων για τη διαμόρφωση νέων συνθηκών λειτουργίας στη δημόσια διοίκηση. Δεν είναι μόνο οι αλλαγές που θα επέλθουν στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού και της επιλογής διευθυντικών στελεχών –τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου νόμου. Προ των πυλών, όπως έχει γράψει «Το Βήμα» («Νέος γύρος συγχωνεύσεων φορέων στο Δημόσιο», 8.11.2015) βρίσκονται συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις οργανισμών και νομικών προσώπων ενώ έρχονται και μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες οι οποίες αναμένεται να απορροφηθούν από άλλες δομές.
Όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) θα κληθούν να καταρτίσουν και να αποστείλουν στην κεντρική διοίκηση οργανογράμματα καθορίζοντας αναλυτικά και αριθμό θέσεων εργασίας. Ο ανασχεδιασμός για πιο αποτελεσματική, κατά την κυβερνητική αντίληψη, λειτουργία του Δημοσίου περιλαμβάνει και την εφαρμογή ενός μόνιμου συστήματος κινητικότητας.
Οι σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο επιδιώκεται να έχουν και την πρωθυπουργική σφραγίδα, τόσο για να «περάσουν» πιο εύκολα οι αναδιαρθρώσεις, υπό τη… σκέπη της δημοτικότητας του κ. Τσίπρα, όσο και για να έχουν τη βαρύτητα της συλλογικής κυβερνητικής απόφασης. Θεσμικά αυτό θα γίνει με την επικύρωσή τους από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, το οποίο επαναλειτουργεί με διευρυμένες αρμοιδότητες.
Η σύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και της Ομάδας Υποστήριξης
Έτσι, μόλις σήμερα, Τετάρτη, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνίσταται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, με πρόεδρο τον Πρωθυπουργό. Θα μετέχουν επίσης ως μέλη οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών, Επικρατείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Η Ομάδα Υποστήριξης της Μεταρρύθμισης θα είναι εξαμελής με πρόεδρο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και αναπληρωτή του τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, μέλη της ομάδας υποστήριξης θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Η Ομάδα Υποστήριξης της Μεταρρύθμισης επικουρείται από:
* έναν ειδικό σύμβουλο-συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση
* έναν ειδικό σύμβουλο-συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους)
* έναν εμπειρογνώμονα
* έναν σύμβουλο του Πρωθυπουργού.