Την τρομοκράτηση της αυτόπτη μάρτυρος κυρίας Δήμητρας Ζώρζου, φοιτήτριας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επιχείρησε ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καζαντζόγλου, από το εδώλιο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό.
Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε αφότου η μάρτυς κατέθεσε ότι αναγνωρίζει στον σωματότυπο του Καζαντζόγλου, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως ασφαλής ως προς τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον συνοδηγό του αυτοκινήτου του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος και προσπάθησε να απομακρύνει τον αστυνομικό που συνελάμβανε τον δράστη. Την αναγνώριση είχε ζητήσει η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη, καλώντας την μάρτυρα να στραφεί στο εδώλιο και να τον δείξει. Η υπεράσπιση ζήτησε να κατεβεί η μάρτυς από το βήμα, ώστε να έχει ακριβέστερη εικόνα του κατηγορούμενου, ο οποίος είχε σηκωθεί δυο φορές όρθιος για την αναγνώριση.

«Με θυμάσαι εμένα από κείνο το βράδυ;», της είπε εκνευρισμένος ο Καζαντζόγλου. «Αφήστε με, να βγω έξω και θα της δείξω εγώ…». Την τελευταία φράση άκουσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Ανδρέας Τζέλλης, ο οποίος «εξερράγη», τη διέψευσε ωστόσο και με δήλωσή του προς το δικαστήριο ο συνήγορος του κατηγορουμένου κ. Βασίλης Οπλαντζάκης. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βυσσοδομούν» είπε ο συνήγορος.

Η μάρτυς ταράχτηκε, ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή και αποχώρησε κλαίγοντας από την αίθουσα.

Η κυρία Ζώρζου καταθέτει με ακρίβεια και καθαρότητα λόγου, περιέγραψε δε με τρόπο συγκλονιστικό τη σκηνή του φόνου του Παύλου Φύσσα.

«Βλέπω στα δεξιά μου, στη Ξάνθου, ότι κάποιος τρέχει. Πλησιάζει σε έναν κάδο, σκύβει, και παρατηρώ ότι κρύβεται κάποιος στον κάδο. Είναι σχεδόν ίδιοι μεταξύ τους, ίδια περίπου ηλικία, φορούν ρούχα παραλλαγής, είναι κοντοκουρεμένοι. Περνάνε από πίσω μας, ο Παύλος ήταν γυρισμένος πλάτη, πήγαν και τον χτυπήσανε. Γυρίζει προς εκείνους, και βρίσκουν ευκαιρία άλλα δέκα άτομα από απέναντι, για να τον χτυπήσουν. Δώδεκα άτομα χτυπούσαν τρία, τον Παύλο και άλλα δυο.

»Εκείνη τη στιγμή βλέπω ένα αυτοκίνητο να κινείται, ανάποδα, δίπλα μου. Ο οδηγός δεν πάρκαρε, το έβαλε όπως βρήκε στη στάση. Ξαφνιαστήκαμε, και εγώ, και τα παιδιά, σίγουρα κάτι πρόλαβαν να δουν. Ολοι γύρισαν να δουν το αυτοκίνητο. Παρατηρώ ότι ενώ εμείς δείξαμε να ξαφνιαζόμαστε, αυτοί που χτυπούσαν τα παιδιά αρχίσανε να σπάνε, να απομακρύνονται (…). Δυο – τρεις μόνο, παρέμειναν πίσω από τον Παύλο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο, ότι ήταν της Αστυνομίας. Και ο Παύλος γύρισε προς το αυτοκίνητο. Ο οδηγός κάνει τρία βήματα, η απόσταση είναι μικρή, και τον παίρνει αγκαλιά, και χωρίς να του πει τίποτα, κάνει δυο κινήσεις του χεριού.

»Αφού γίνεται αυτό, ο οδηγός γυρνάει και πάει στο αυτοκίνητο. Εγώ δεν είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομία. Εμφανίζεται μία μηχανή ΔΙΑΣ με έναν άντρα και μία γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή ο Παύλος φωνάζει πιάστε τον, αυτός με μαχαίρωσε, και τότε συνειδητοποιώ πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχα δει.

»Βγαίνει ο συνοδηγός και προσπαθεί να απομακρύνει τον αστυνομικό που πήγε να πιάσει τον Ρουπακιά. Ήταν αρκετά αδύνατος για άντρας, και μάλλον είχε ξυρισμένο το κεφάλι, μπορούσες όμως να δεις ότι ήταν μελαχρινός. Φορούσε και μαύρη μπλούζα. Μου έδειξαν φωτογραφίες, μου ταιριάζει κάποιος, όχι απόλυτα».

Πρόεδρος: Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε και τώρα;

Η μάρτυς γυρίζει προς το εδώλιο και δείχνει τον Καζαντζόγλου.

Πρόεδρος: Είστε σίγουρη;

Μάρτυς: Απόλυτα ασφαλής δεν είμαι, κρίνω κυρίως από τον σωματότυπο.

Το αίτημα για κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση

Κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση της μάρτυρος με τους δυο αστυνομικούς που ήταν παρόντες κατά τη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας Γιώργου Ρουπακιά, ζήτησε ο κ. Βασίλης Οπλαντζάκης, εκ των συνηγόρων του Ιωάννη Καζαντζόγλου.

Μετά τη διακοπή της δίκης, η υπεράσπιση στο σύνολό της ζήτησε τη διαμόρφωση ειδικού χώρου παραμονής των μαρτύρων έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με διαδίκους.

«Γιατί, δεν μπορεί κάθε μάρτυς να έχει τις επαφές που θέλει, προτού έλθει εδώ;», αντέτεινε η πρόεδρος.

Η μάρτυς πρόσθεσε, μόλις ανέβηκε πάλι στο βήμα:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής μου ακούω από τα δεξιά μου (σσ: την πλευρά της υπεράσπισης), «είναι βαλτή», «είναι βαλτή». Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων στον Τύπο, και τις καταθέσεις μου, δέχομαι βουβά τηλεφωνήματα (…), υπάρχει ένας κίνδυνος γενικότερα».

Η κυρία Ζώρζου κατέθεσε επίσης την εμπειρία της από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο βρέθηκε μετά τα επεισόδια.

«Βλέπουμε τον Ρουπακιά ασυνόδευτο να ανεβαίνει τις σκάλες, αναρωτηθήκαμε τι συνέβαινε, τότε βγήκε κάποιος, ίσως αστυνομικός διευθυντής και επενέβη».

Η πρόεδρος ρώτησε τη μάρτυρα για τη δομή και την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, για να δεχθεί επίθεση από τον συνήγορο υπεράσπισης κ. Καρυδομάτη, ως προς τον τρόπο υποβολής των ερωτήσεων.

«Αυτός είναι ο τρόπος διατύπωσης των κατηγοριών», διευκρίνισε η πρόεδρος, καλώντας τον ανοιχτά να καταφύγει σε προσφυγή αν έχει αντίρρηση.

Μάρτυς: Γνωρίζω τον πυρηνάρχη, διοικεί τις τοπικές οργανώσεις.

Υπεράσπιση: Που τα ξέρετε;

Η πρόεδρος επαναφέρει την τάξη, και ρωτά και η ίδια την κυρία Ζώρζου πώς έχει γνώση.

Μάρτυς: Είμαι πολύ πολιτικοποιημένο άτομο, από τα 17 μου ήξερα τι είναι Χρυσή Αυγή, ότι είναι απλά νεοναζί…

Πρόεδρος: Τι είναι ο περιφερειάρχης;

Μάρτυς: Μαθαίνει τι γίνεται από τους πυρηνάρχες και μεταβιβάζει στη Βουλή.

Πρόεδρος: Είναι βουλευτής ο περιφερειάρχης;

Μάρτυς: Ναι.

Πρόεδρος: Υπάρχει αρχηγός, επικεφαλής;

Μάρτυς: Ναι, στη Χρυσή Αυγή ο Μιχαλολιάκος.

Πρόεδρος: Πώς δίνονται οι εντολές;

Μάρτυς: Από τον αρχηγό και προς τα κάτω.

(…)

Η κυρία Ζώρζου, ερωτώμενη αν γνωρίζει γενικότερα για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, είπε μεταξύ άλλων:

«Στη σχολή μου, έχω δει άτομα (εκτός σχολής) να κυνηγούν άτομα αριστερών παρατάξεων, μετά το σκηνικό με τον Φύσσα, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε…»

Ερωτήσεις υπέβαλε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Στέλιος Κωσταρέλος, εκμαιεύοντας από την κυρία Ζώρζου την πεποίθηςή της για το «οργανωμένο» της επίθεσης.

«Εγιναν δυο επιθέσεις (…) Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο. Προσπάθησαν να καθυστερήσουν, με τα χτυπήματα, μέχρι να έλθει το αυτοκίνητο».

Αν. Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι τα άτομα που χτυπούσαν, ήταν επιλεγμένα από πριν;

Μάρτυς: Νομίζω, ναι.

Αν. Εισαγγελέας: Τι είναι αυτό που σας έκανε να φοβάστε;

Μάρτυς: Και μόνο οι φωνές που ακούγονταν, και δεν ξέρεις τι έρχεται… Εμάς μας τρόμαξε.

Την εξέταση της μάρτυρος ανέλαβε εν συνεχεία η Πολιτική Αγωγή.

Ανδρέας Τζέλλης: Θέλετε να μας πείτε τι σας έκανε να πιστεύετε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη;

Μάρτυς: Υπήρχε μία συνέχεια στο όλο σκηνικό, έγιναν δυο ειδών επιθέσεις, υπήρξε μία μικρή ανάπαυλα και παράλληλα με τη δεύτερη επίθεση, ήλθε και το αυτοκίνητο…

Συνήγορος: Εχετε δει ένα βίντεο, με τον Γιώργο Πατέλη (πυρηνάρχη Νίκαιας);

Μάρτυς: Ναι. Δεν θυμάμαι βέβαια λεπτομέρειες, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι δυο φράσεις: «ό,τι κινείται, σφάζεται», και «άμα δεν πάρουμε εντολή από τον αρχηγό, δεν γίνεται τίποτε».

Συνήγορος: Η τελευταία φράση τι σημαίνει για σας;

Πρόεδρος: Επόμενη ερώτηση.

(…)

Η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία μετά την ερώτηση της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής κυρίας Ελευθερίας Τοπαντζόγλου, για το αν φοβήθηκε πριν από τη (πρώτη) διακοπή της συνεδρίασης. «Ναι», ψέλλισε εκείνη.

Η μάρτυς φαινόταν καταβεβλημένη ψυχικά, με αποτέλεσμα η κυρία Λεπενιώτη να τη ρωτήσει ξανά και ξανά αν είναι σε θέση να συνεχίσει. Η πρόεδρος τόνισε ότι οι μάρτυρες πρέπει να καταθέτουν «αβίαστα και ανεπηρέαστα».

«Ενας μάρτυρας που είναι έτοιμος να κλάψει, με κάνει να πιστεύω ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη», είπε χαρακτηριστικά.