Ποινικές διώξεις σε βάρος γνωστού κοσμηματοπώλη της Βόρειας Ελλάδας αλλά και του προέδρου, και δυο μελών, της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α -, άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως κυρίας Ελένης Ράικου.
Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς κυρία Αγγελική Τριαντάφυλλου και κ. Ιωάννης Σέβης, με αφορμή καταγγελία: παρά το γεγονός ότι είχαν επιβληθεί από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία πρόστιμα σε βάρος δυο επιχειρήσεων (του εν λόγω κοσμηματοπώλη), για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, εντούτοις τα μέλη της Επιτροπής του άρθρου 70Α, όπου και προσέφυγαν οι δυο επιχειρήσεις για διοικητική επίλυση της διαφοράς, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, εντελώς αναιτιολόγητα και αβασάνιστα, την αποδοχή των προσφυγών. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονταν τα πρόστιμα και να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διώξεις σε βάρος του προέδρου και των μελών της Επιτροπής αφορούν το αδίκημα της – σχετικής με την υπηρεσία – απιστίας, υπό την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο κοσμηματοπώλης βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας κατ´ εξακολούθηση (ως προς την πράξη της Επιτροπής).

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις, με πυρήνα την πώληση πολυτελών ρολογιών σε κατοίκους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις εκθέσεις που συντάχθηκαν, εντοπίστηκε πλήθος παραβάσεων κατά το διάστημα 1999 – 2001, μεταξύ των οποίων και η μη καταβολή ΦΠΑ.

Οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ χαρακτηρίζονται εμπεριστατωμένες, κατά συνέπεια δικαιολογούν πλήρως την επιβολή των σχετικών προστίμων που ελαφρά τη καρδία επεδίωξε να σβήσει η Επιτροπή του άρθρου 70Α.