Απάντηση στις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε περάσει από την Ελλάδα, έδωσε σήμερα, κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως «δύο που βρέθηκαν ότι πέρασαν από την Ελλάδα είναι πλήρως ταυτοποιημένοι με δακτυλικά αποτυπώματα που δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «επειδή δύο, δέκα, είκοσι πέρασαν από την Ελλάδα, συνδέουν γραμμικά τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;» είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες δήλωσε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα. Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου σε χώρες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί.

» Έχουμε σχέδιο πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν προς τα κάτω και να αποσυμφορηθεί η περιοχή» τόνισε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, με θέμα το προσφυγικό, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, σε 1.500 ανέρχονται τα άτομα, στα οποία από το πρωί του Σαββάτου οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επιτρέψει να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

Στον καταυλισμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν περίπου 3.000 άτομα.

Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 1.300 δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν, στα οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση με αποτέλεσμα να παραμένουν εκεί από την Πέμπτη, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου.

Από τότε περίπου 200 από αυτούς πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να μην διεξάγονται τα προγραμματισμένα δρομολόγια.