Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθώς, όπως αναφέρει σε επιστολή του, τα Συμβούλια των ΑΕΙ «έχουν πλέον διακοσμητικό ρόλο».
Την απόφασή του, όπως αναφέρει, την πήρε ύστερα από πολλή σκέψη, μετα την κίνηση του υπουργείου Παιδειας να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία τα Συμβούλια των ιδρυμάτων δεν επιλέγουν πλέον τρεις εκ των υποψηφίων πρυτάνεων για να προτείνουν στο εκλογικό σώμα.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Με την παρούσα θα ήθελα να υποβάλω την παραίτησή μου από Πρόεδρος και Μέλος του Συμβούλιου του ΕΚΠΑ. Από τις αρχές του 2015, αισθάνομαι ότι τα ΣΙ έχουν γίνει διακοσμητικά όργανα. Ο τέως υπουργός παιδείας κ. Μπαλτάς έκανε δηλώσεις «περί ρετσινιά της αριστείας» και τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν υπό κατάργηση σε νομοσχέδιο για την παιδεία που τελικά δεν κατατέθηκε. Ενώ υποτίθεται ότι τα ΣΙ έχουν ελεγκτικό ρολό, οι πρυτανικές αρχές ουσιαστικά δεν απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά θέματα. Ο νυν υπουργός παιδείας κ. Φίλης πέρασε νόμο (ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς μάλιστα να ψηφιστεί από τη Βουλή) που καταργεί την πιό αποφασιστική αρμοδιότητα των ΣΙ που έχει απομείνει, δηλαδή το ρόλο των ΣΙ στην εκλογή του Πρύτανη και των Κοσμητόρων.
Δυσκολεύτηκα να πάρω αυτή την απόφαση, γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να μην τελειώνω κάτι που έχω αρχίσει. Ποτέ στη ζωή μου μέχρι τώρα δεν το έχω κάνει. Αλλά, όπως τα εσωτερικά μέλη ίσως θυμούνται, όταν ο τέως Αναπλ. Πρόεδρος του ΣΙ κ. Δημόπουλος με πήρε τηλέφωνο να με παροτρύνει να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΙ, του απάντησα ότι δεν επιθυμούσα να είμαι διακοσμητικός, το όποιο αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχει συμβεί.
Είχα και εξακολουθώ να έχω κάθε διάθεση να βοηθήσω τα πανεπιστήμια στη χωρά μας. Δυστυχώς αισθάνομαι ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί τη βοήθεια μου και δεν βλέπω τρόπο να βοηθήσω το ΕΚΠΑ στην παρούσα φάση.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία μας τα τελευταία αυτά χρόνια και εύχομαι στο ΕΚΠΑ καλύτερες μέρες».