Συνομιλίες που φέρεται να έχει καταγράψει την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2015 ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΕΥΠ μεταξύ ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς», ομάδας ποινικών και από την άλλη πλευρά κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους οποίους εμφανιζόταν και «σύμβουλος» του υπουργού Δικαιοσύνης, περιλαμβάνουν τα στοιχεία που παρουσίασε στις δικαστικές αρχές ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης.

Σε αυτές τις συνομιλίες ακούγονται αντιεξουσιαστές να αναφέρονται σε εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του κ. Πανούση τον Φεβρουάριο του 2009 -την ευθύνη είχε αναλάβει η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς- με σχετική αναφορά ότι «καλά του είχαμε κάνει τότε» και με εκτόξευση νέων απειλών. Επιπλέον σε αυτές τις συνομιλίες ακούγεται ένας από τους κρατούμενους να απειλεί (αναφερόμενος στον κ. Πανούση) ότι «θα του σπάσω το κεφάλι», ενώ διατυπώνονται και άλλες παρόμοιες απειλές.
Ακόμη ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και σε υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για έναν 65χρονο, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επαφές με ανώτατους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και διευκόλυνε κυκλώματα διακίνησης ή παράνομης νομιμοποίησης μεταναστών. Το άτομο αυτό φέρεται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες να επιζητούσε την απομάκρυνση του κ. Πανούση και την αντικατάστασή του με νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ προχωρούσε τους τελευταίους μήνες σε παρακολούθηση τηλεφώνων κρατουμένων για ποινικές υποθέσεις αλλά και για «αντάρτικο πόλης» που είχαν επαφές με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παρουσιάζονταν σαν «απεσταλμένοι» του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, χωρίς να έχουν ωστόσο καμία «επίσημη» σχετική ιδιότητα.
Επιπλέον έχουν καταγραφεί τα δεδομένα σχετικών επισκεπτηρίων στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Η ΕΥΠ τροφοδοτεί με παρόμοια στοιχεία για κινήσεις και διασυνδέσεις κρατουμένων και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Εκείνη την περίοδο ήταν θέματα αιχμής η δημιουργία φυλακών «υψίστης ασφαλείας» (τύπου Γ), τα ζητήματα χειρισμού υποθέσεων αντιεξουσιαστών και των συγγενών τους μετά και την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» και τις σχετικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (επί υπουργίας του κ. Β. Κικίλια), ζητήματα μεταγωγών κ.ά.
Τότε φέρεται να δίνονταν διαβεβαιώσεις από πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για θετική κατάληξη όλων των αιτημάτων των αντιεξουσιαστών και ποινικών κρατουμένων. Ύστερα, όπως κατήγγειλε ο κ. Πανούσης, «όταν παρουσιαζόταν εμπλοκή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέρριπταν ευθύνες σε μένα και ότι τους στέκομαι εμπόδιο». Αποτέλεσμα ήταν -όπως υποστηρίζει- να αρχίσει κύκλος πάσης φύσεως απειλών από τους κρατουμένους.
Όπως υποστήριζαν στο «Βήμα» συνεργάτες του κ. Πανούση, «ο πρώην υπουργός παρουσίασε στις δικαστικές αρχές τις σχετικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ. Αυτή ήταν η ουσία των καταθέσεών του. Ο κ. Πανούσης είχε ενημερώσει εκείνη την περίοδο τον κ. Παρασκευόπουλο για τον ρόλο του φερομένου ως συμβούλου του και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα κόψει οποιαδήποτε επαφή μαζί του».
Σημειώνεται ότι πολλά από τα αναφερόμενα από τον κ. Πανούση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνταν επί μακρόν σε επιτροπή για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των κρατουμένων και ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις τους με κρατουμένους είχαν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα ορισμένοι κρατούμενοι αντιεξουσιαστές εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους στον ρόλο που μπορεί να είχαν οι «συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Πανούσης μετά τη δεύτερη κατάθεσή του στην εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Τόσκα να αλλάξει την ηγεσία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που προχώρησε στη σχετική έρευνα για τις διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των διωκτικών αρχών.

Αποσπασμα από τους διαλόγους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» ο κ. Πανούσης αποκάλυψε διαλόγους που είχαν γίνει μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατών. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε ένα απόσπασμα από τις συνομιλίες, που βρίσκονταν σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία του περασμένου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, κατά το οποίο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συζητά με ηγετικό μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στις φυλακές, δίνοντάς του υποσχέσεις!

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Μην ανησυχείς. Εμείς το είπαμε, θα φέρουμε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Να τα τελειώνουμε όλα αυτά. Και για τον Σάββα (Ξηρό) και για το θέμα με το DNA.

Ηγετικό μέλος Πυρήνων: Εμείς θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας και θα το πάμε μέχρι τέρμα.

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Είπαμε, θα γίνει νομοθέτημα. Αυτό έχει τελειώσει.

Αυτός είναι ένας από τους διαλόγους που εμπεριέχονται στο φάκελο που παρέδωσε ο Γιάννης Πανούσης στην κα Κουτζαμάνη. Ο διάλογος έχει καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2015, όταν μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, ζητώντας την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση της διάταξης για βίαιη λήψη του DNA.

Υπάρχει και δεύτερη συνομιλία, όταν όσα είχε υποσχεθεί το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στον τρομοκράτη των Πυρήνων δεν έγιναν πράξη…

Ηγετικό μέλος Πυρήνων (εκνευρισμένος): Τι γίνεται, γιατί δεν προχωράμε; Δεν γίνεται τίποτα.

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπεις, δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε και τον… υπερ-υπουργό (Πανούσης). Και αυτός δεν είναι και δικός μας.

Ηγετικό μέλος Πυρήνων (βρίζει ακατάπαυστα τον Γιάννη Πανούση, εκτοξεύοντας και απειλές κατά της ζωής του). Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega μάλιστα είπε: Καλά κάναμε τότε που του είχαμε βάλει τη βόμβα…

Σε άλλο διάλογο…

Ηγετικό μέλος Πυρήνων: Μας κοροϊδέψατε, ρε αλήτες. Πουλημένοι είστε κι εσείς και αυτός ο π… ο Πανούσης κάνει ό,τι θέλει.

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση των «συμφωνηθέντων» στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις προσπάθειες που γίνονται για την απομάκρυνσή του).