Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να πάρει στη Λέσβο ο αποκλεισμός χιλιάδων προσφύγων στο νησί εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία χωρίς εξαίρεση για τους πρόσφυγες.

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του νησιού, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Η ΠΝΟ συνεδριάζει το μεσημέρι για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της, ενώ θα ξανασυζητηθεί και η εξαίρεση πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων.

Στη Λέσβο αναμένεται να φτάσουν εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τσίπρας και Σουλτς θα έρθουν αντιμέτωποι με το θέαμα χιλιάδων προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που παραμένουν αποκλεισμένοι στο νησί.

Όσοι από τους πρόσφυγες διαθέτουν χρήματα διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης και οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μένουν στους δρόμους, σε δημόσιους χώρους και πάρκα και σε σκηνές στο χώρο του λιμανιού της πόλης.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ενώ αντιλαμβάνεται το δίκαιο των αιτημάτων των ναυτεργατών, εν τούτοις δεν μπορεί να είναι όμηροι των αιτημάτων τους ούτε οι χιλιάδες των μεταναστών, ούτε οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εξετάσει τη λύση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.