Με φρούτα και απειλές υποδέχθηκε χθες, Τρίτη, τους αξιολογητές στη Νομική Σχολή και στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών ομάδα φοιτητών. Αφού οι πέντε αξιολογητές συνομίλησαν με τους φοιτητές αποχώρησαν από τις δύο σχολές, ενώ δεν εμφανίστηκαν καν στη Φιλοσοφική φοβούμενοι ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με το ίδιο σκηνικό.

«Διακεκριμένοι καθηγητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι στους πανεπιστημιακούς χώρους και αντιμετωπίστηκαν με εξευτελιστικό τρόπο από μια μειοψηφία ατόμων, που επέβαλε την άποψή της με αντιδημοκρατικό τρόπο» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, επισημαίνοντας στο «Βήμα» ότι το περιστατικό αυτό «είναι πολύ λυπηρό γιατί ευτελίζει όχι μόνο την εικόνα του πανεπιστημίου, αλλά και της χώρας».
Την ίδια στιγμή ο πρώην πρύτανης της Νομικής σχολής Αθηνών αφήνει αιχμές κατά των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου Παιδείας για το γεγονός ότι δεν προστάτευσαν τους αξιολογητές λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Παρόλο που γνώριζαν ότι στους χώρους του πανεπιστημίου εδώ και χρόνια κινούνται μειοψηφίες φοιτητών που εναντιώνονται σε κάθε κανόνα ορθής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση του «τα πανεπιστήμια της Χώρας έχουν αφεθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έλεος των θρασύτατων συμπεριφορών κάποιων βίαιων μειοψηφιών. Η προκλητική απάθεια του Υπουργείου Παιδείας ενθαρρύνει δυστυχώς τέτοιες πρακτικές, με αποτέλεσμα η Χώρα μας να διασύρεται διεθνώς. Οι πρυτανικές αρχές και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να ασκήσουν αμέσως τις αρμοδιότητές τους για να μπει ένα τέλος σε αυτό το ρεζιλίκι. Η παράλειψη άσκησης αυτών θέτει ζητήματα διοικητικών και πολιτικών ευθυνών, που πρέπει να αναζητηθούν».

Καταδικάζουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και το υπ. Παιδείας
Την καταδίκη των όσων εξελίχθηκαν την Τρίτη στο ΕΚΠΑ, όταν ομάδες φοιτητών εκδίωξαν τους αξιολογητές, οι πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου, καθώς επίσης και το υπουργείο Παιδείας.

«Είναι αυτονόητο ότι οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζουν και έχουν καταδικάσει επανειλημμένα περιστατικά εκφοβισμού (bullying), φαινόμενα βίας και όχλου στους χώρους του Πανεπιστημίου και εκτός αυτού, από όπου και να προέρχονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ, ενώ προστίθεται ότι «μεμονωμένα περιστατικά ‘οχλαγωγίας’ και εντέλει αντιδημοκρατικού ‘θορύβου’ δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ ακαδημαϊκή πρακτική.

» Στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταφέρνει να παραμένει τουλάχιστον στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και συνεχίζει σταθερά το έργο του, χάρη στη μεγάλη προσφορά όλης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, κάτω από αντίξοες συνθήκες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι η καταδίκη τέτοιων ενεργειών, που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου είναι δεδομένη.

Ποτάμι: Ξεφτιλιστήκαμε πάλι

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Ποτάμι για τα όσα έγιναν στο Πανεπιστήμιο: «Άραγε ποιο Πανεπιστήμιο ‘ονειρεύεται’ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας; Ένα Πανεπιστήμιο υπέρ της ποιότητας και της εξωστρέφειας, ανοικτό στη γνώση και την κοινωνία; Ή μήπως ένα Πανεπιστήμιο κλειστό, υποβαθμισμένο και έρμαιο στις διαθέσεις όσων θέλουν να το επιβουλεύονται, να το καταστρέφουν και να το δυσφημούν.

» Δυστυχώς η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, συνεχίζει να είναι απογοητευτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γεγονότα της Δευτέρας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν εξωτερικοί αξιολογητές οι οποίοι είναι διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, επισκέφθηκαν τις Σχολές της Νομικής και των Θετικών Επιστημών. Εκεί έγιναν δεκτοί με ρίψη φρούτων και λαχανικών ενώ στη Φιλοσοφική Σχολή δεν πήγαν καν καθώς αρνήθηκαν να υποστούν και νέο εξευτελισμό. Το αποτέλεσμα ήταν η εξωτερική αξιολόγηση να διακοπεί βίαια, έτσι απλά γιατί σε «κάποιους» δεν άρεσε.

» Βέβαια η όλη αυτή κατάσταση δεν είναι τυχαία και δεν πρέπει να «παραξενεύει» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ως αντιπολίτευση υποδαύλιζε ανάλογες ενέργειες.

» Ωστόσο είναι αξιοπερίεργο και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία καταδίκη από τις πρυτανικές αρχές ή τις κοσμητείες των σχολών για τα εν λόγω έκτροπα.

» Αν όντως ο πρωθυπουργός πιστεύει πραγματικά αυτά που έλεγε για ποιότητα και εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων τότε πρέπει ο ίδιος και ο κ. Φίλης ισχυρά να καταδικάσουν και να αποδοκιμάσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα που ντροπιάζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη συνολική εικόνα της χώρας.

» Τα πανεπιστήμια-φέουδα των οργανωμένων μειοψηφιών πρέπει να τα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν, αλλιώς τα πανεπιστήμια μας δεν θα έχουν ούτε παρόν, ούτε μέλλον και προφανώς κανείς από τους αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς του εξωτερικού, ναι αυτούς που υποτίθεται θέλουμε να επαναπατρίσουμε… δεν πρόκειται να επιστρέψει.»