Νέα προθεσμία προκειμένου να συνεχισθεί η εσωτερική έρευνα και η διασταύρωση στοιχείων στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά σχετικά με ατασθαλίες και παράτυπες πράξεις την περίοδο 2003-12 που εντόπισε εμπιστευτική έκθεση έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αναμένεται να ζητήσουν οι υπεύθυνοι του δήμου. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται συσκέψεις με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην προηγούμενη οικονομική διαχείριση του δήμου και να δοθούν «επαρκείς» απαντήσεις στις περίπου 150 αιτιάσεις για παρανομίες του ΓΛΚ.
Ο κ. Μώραλης, μιλώντας στο «Βήμα», αναφέρθηκε σε «έναν έλεγχο που είναι ευπρόσδεκτος, έπρεπε να έχει γίνει και σε άλλους δήμους αφού υπάρχει σχετικό ελεγκτικό κενό. Πράγματι φέρεται να εντοπίζονται ορισμένες παράτυπες πράξεις. Όμως με έχουν ενημερώσει ότι ορισμένες από τις ελεγχόμενες ενέργειες υπαλλήλων του δήμου έχουν γίνει με διαφορετικό νομικό καθεστώς από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα».

Το έκτασης 268 σελίδων πόρισμα που συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 20 Οκτωβρίου 2015.
Ο πρώην δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι «ο έλεγχος ξεκίνησε ύστερα από παρέμβασή μου στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά έπειτα από πληροφορίες που είχα για σειρά παράνομων ενεργειών στις υπηρεσίες του δήμου».
Στο εν λόγω έγγραφο παρατίθεται σωρεία ύποπτων συναλλαγών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών ως τα πριμ παραγωγικότητας των υπαλλήλων και από τα μη καταγεγραμμένα ακίνητα του δήμου ως τα ζητήματα διαχείρισης καυσίμων (για τα οχήματά του) αλλά και πολλές άλλες προμήθειες. Ακόμη φέρεται να προέκυψε διασπάθιση κονδυλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ φέρεται να ζητήθηκαν χρήματα από πολίτες για έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους!
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου εντόπισαν παρανομίες αλλά και άλλες «εκκρεμότητες» σε συνολικά 39 διαφορετικές δραστηριότητες του δήμου τα τελευταία χρόνια, οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος αρμοδιοτήτων και λειτουργιών του συγκεκριμένου φορέα.
Μετά την αποκάλυψη του πορίσματος σε ανακοίνωσή του ο δήμος Πειραιά ανέφερε: «Ως νέα δημοτική αρχή παραλάβαμε έναν δήμο σε παρακμή με σοβαρά οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα και με αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, παλεύουμε καθημερινά. Δυστυχώς τα ευρήματα του πορίσματος, τα οποία χρήζουν βεβαίως περαιτέρω διερεύνησης, μας εκπλήσσουν κυρίως ως προς το εύρος τους και ως εκ τούτου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε τις απαντήσεις των υπηρεσιών και τα τελικά πορίσματα ώστε να γνωρίζουμε με απόλυτη ασφάλεια την κατάσταση αλλά και τις όποιες ευθύνες».