Έναν νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαράθεσης αναμένεται να ανοίξει η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη γενοκτονία των Ποντίων, την οποία χαρακτήρισε αιματηρή εθνοκάθαρση, αλλά όχι γενοκτονία με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου.

Ο υπουργός Παιδείας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Τι λέει ο ΟΗΕ για τους όρους «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση»

Αντιδράσεις κομμάτων και φορέων

Αντιδρούν και οι ΑΝΕΛ στις δηλώσεις Φίλη για τους Πόντιους

Παρέμβαση Τσίπρα για τις δηλώσεις Φίλη ζητά και το ΠαΣοΚ

Μεϊμαράκης για δηλώσεις Φίλη: Να πάρει έμπρακτα θέση ο Τσίπρας

45 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν την αποπομπή του Ν. Φίλη

Αμανατίδης: Ελευθερία στην έκφραση επιστημονικών προσεγγίσεων

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» συνέχισε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει.»

Βούτσης για απόψεις Φίλη

Μετά την κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων του κ. Νίκου Φίλη.

Ο κ. Βούτσης σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τις απόψεις του, πολιτικές και επιστημονικές, αναλαμβάνει την ευθύνη γι αυτές και κρίνεται».

Αποστολίδης: «Είναι η νέα Ρεπούση»

Η δήλωση του κ. Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με την ιστορικό Μαρία Ρεπούση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε με βαριές εκφράσεις τον υπουργό Παιδείας «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό». .

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Νίκος Φίλης «είναι η νέα Ρεπούση» και πως «κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στη λύση του ζητήματος της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία και τόνισε: «Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα».

Ο υπουργός σε συνέντευξής του στο Star απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να εμπιστευθούν το δημόσιο σχολείο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Επανέλαβε ότι το δημόσιο σχολείο είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνία στην περίπτωση συνέχειας της απαξίωσής του, ενώ επεσήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό των γονέων, των μαθητών και των δασκάλων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα κενά στην εκπαίδευση, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών φέτος θα είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και επανέλαβε ότι αναλόγως της εξέλιξης των δημοσιονομικών της χώρας, θα προχωρήσει, αν είναι δυνατόν και από του χρόνου, σε μόνιμους διορισμούς.

Επίσης, επέμεινε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και εξήγγειλε την δημιουργία επιτροπής υπηρεσιακών μεταβολών, ούτως ώστε μέχρι το Μάιο να γνωρίζει το υπουργείο πού είναι αποσπασμένοι οι εκπαιδευτικοί.

Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επεσήμανε ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.

Για την κατάσταση στα πανεπιστήμια

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος.

Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.

Πάντως, ο κ. Φίλης επεσήμανε: «Οι επιστήμονες μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν από περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

Εξήγγειλε, επίσης, την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.