Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων σε τρία νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στα νερά του Αιγαίου από την Πέμπτη το βράδυ, ενώ και με το πρώτο φως του Σαββάτου, με ανέμους 7 μποφόρ, άρχισαν οι έρευνες για δύο αγνοούμενους στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μυτιλήνης από ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος της Frontex. Τελικά, βρέθηκαν και οι δύο από διερχόμενο πλοίο.

Λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ της Πέμπτης το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100 πρόσφυγες στη θάλασσα. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και τρία αλιευτικά.

Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί: δύο άνδρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.

Επίσης τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, ένα παιδί, ένα βρέφος και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τέσσερις.

Ενα νέο ναυάγιο σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής βόρεια της Μυτιλήνης. Σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε 16 πρόσφυγες, ιδιωτικό σκάφος 18 και ομάδες εθελοντών με τζετ σκι τέσσερα άτομα. Ωστόσο ένας εκ των διασωθέντων άφησε την τελευταία του πνοή στην ακτή.

Από τις έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή του Αγαθονησίου εντοπίστηκε ακόμη η σορός ενός ανήλικου αγοριού που αγνοούνταν από τις 28 Οκτωβρίου.

Από το ναυάγιο που έγινε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου έχουν συνολικά περισυλλεγεί, κατ’ εκτίμηση, 29 σοροί προσφύγων –υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί–, ενώ στους 274 είναι οι διασωθέντες. Μεταξύ των νεκρών δύο βρέφη, 12 παιδιά, εννέα άνδρες και έξι γυναίκες.

Από τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής, διασώθηκαν συνολικά 595 πρόσφυγες σε 14 περιστατικά σε Λέσβο, Χίο και άλλα νησιά.

Τρία πλοία με πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Επίσης, σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν και σήμερα, Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά. Από αυτούς οι 3.364 έχουν, ήδη, αποβιβαστεί, καθώς το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1.311 από τη Μυτιλήνη και 315 από τη Χίο, το πλοίο «Terra Jet» αποβίβασε 1.738 από τη Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.481 πρόσφυγες, προερχόμενο και αυτό από τη Μυτιλήνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα Δευτέρα και Τρίτη λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ, η οποία καλεί ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες να το κάνουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.