Μεικτό εξεταστικό σύστημα θα ισχύσει το καλοκαίρι για τους απόφοιτους παλαιότερων ετών των σχολείων της χώρας, καθώς θα μπορέσουν να επιλέξουν μεταξύ του παλαιού και του νέου εξεταστικού συστήματος που εγκαινιάζεται εφέτος.

Η σχετική τροπολογία (άρθρο 40) που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα «λύνει» την απορία που έθεταν επί πολλές εβδομάδες πολίτες που τηλεφωνούσαν στο κτίριο του Αμαρουσίου και ρωτούσαν με ποιο σύστημα θα εξεταστούν τα παιδιά τους το καλοκαίρι. Και αυτό διότι το μεικτό εξεταστικό σύστημα είχε εξαγγελθεί αλλά δεν είχε θεσμοθετηθεί.
Έτσι, οι υποψήφιοι που έδωσαν το περασμένο καλοκαίρι πανελλαδικές εξετάσεις ή και παλαιότερα έτη και επιθυμούν να δώσουν και το καλοκαίρι του 2016, θα έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι εφέτος, δίνοντας έξι μαθήματα, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από την εφετινή σχολική περίοδο, δίνοντας τέσσερα μαθήματα.
Έτσι, πιθανότατα το καλοκαίρι θα υπάρχουν δύο είδη μηχανογραφικών δελτίων (ή ένα διπλό), καθώς όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα θα συμπληρώσουν το παλιό μηχανογραφικό, ενώ όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα θα συμπληρώσουν το καινούργιο μηχανογραφικό, με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα επιστημονικά πεδία και την κατανομή των σχολών σε αυτά.
Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε πέρυσι, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16.
Για το 10%
Στην κατηγορία του 10% που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις κάνοντας απλά χρήση της παλαιάς βαθμολογίας τους χωρίς να ξαναδώσουν εξετάσεις θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι οι απόφοιτοι των δύο προηγούμενων ετών, δηλαδή του 2014 και του 2015. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% των εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του 2015 σε ποσοστό 60%.
Εισαγωγή καθ’ υπέρβαση στα ΑΕΙ και παράταση στη θητεία των σχολικών συμβούλων
Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε και τροπολογία (άρθρο 41) που ρυθμίζει θέματα καθ’ υπέρβασης εγγραφής αποφοίτων λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας.
Με άλλη τροπολογία (άρθρο 44) που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, παρατείνεται ως τις 30 Αυγούστου η θητεία των διευθυντών των διευθύνσεων εκπαίδευσης της χώρας, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα εκλογής τους το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο του εθνικού διαλόγου που θα γίνει για τα θέματα εκπαίδευσης.