Ενα κυριακάτικο βράδυ, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, και ενώ το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας φαινόταν πια αναπόφευκτο, ένας 29χρονος Βρετανός, ο Thom Feeney, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ιδέα από αυτές που φαντάζουν εξωπραγματικές. «Ετρεξε» μια εκστρατεία μικροχρηματοδότησης για να χρηματοδοτήσει με 1,6 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος –ποσό που όφειλε η χώρα να καταβάλει στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου. Το δύσκολο εγχείρημά του δεν ευοδώθηκε. Η συγκέντρωση όμως ποσού 1.930.577 ευρώ από 108.654 δωρητές από όλο τον κόσμο μέσα σε οκτώ ημέρες τον έπεισε ότι πολλοί θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Ετσι, προχώρησε σε μια δεύτερη πρωτοβουλία, αυτή τη φορά με στόχο την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, η οποία στη χώρα μας αγγίζει το 50%. Συνοδοιπόρος του σε αυτή την προσπάθεια ο Δεσμός, για τη δράση του οποίου είχε μάθει μέσα από ένα αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian». Η διαδικτυακή εκστρατεία Greek Crowdfund, υποστηρίχθηκε από 13.885 συνανθρώπους μας, οι οποίοι μέσα σε 14 ημέρες συγκέντρωσαν 289.152 ευρώ.


Πρόγραμμα στήριξης νέων

Σήμερα, το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους» είναι γεγονός. «Ο Thom θέλησε τα χρήματα να διατεθούν, μέσω του Δεσμού, σε ένα πρόγραμμα για τους νέους και την υποστήριξη των Ελλήνων που σε αυτές τις συγκυρίες δοκιμάζονται» λέει μιλώντας στο «Βήμα» η υπεύθυνη του προγράμματος κυρία Ειρήνη Παπαγιαννούλη. Η ίδια μάλιστα αποτελεί και το ζωντανό παράδειγμα, καθώς είναι το πρώτο άτομο που προσελήφθη μέσω της εκστρατείας για να διαχειριστεί το πρόγραμμα, αλλά και να συμβάλει και σε άλλα προγράμματα του Δεσμού.
Πρακτικά, το πρόγραμμα θα στηρίξει κοινωφελείς οργανισμούς της Ελλάδας να προσλάβουν 18-20 νέους (18-28 ετών) που αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι για διάστημα ενός έτους. «Ο στόχος είναι διπλός. Οι νέοι θα κάνουν ένα επαγγελματικό ξεκίνημα και θα συλλέξουν πολύτιμη εμπειρία, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το έργο των οργανισμών, που σήμερα έχουν περιορισμένους πόρους, αυξάνοντας τον κοινωνικό τους αντίκτυπο» εξηγεί η υπεύθυνη του «Δεσμός για τους Νέους». Το ποσό των 289.152 ευρώ θα διατεθεί εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς του προγράμματος, μετά την κάλυψη των εξόδων της εκστρατείας και της μεταφοράς των χρημάτων. Από το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί και ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων.
«Μέσα από τη διαδικασία της υποβολής των προτάσεων βάζουμε ήδη τόσο τα άτομα όσο και τους οργανισμούς σε μια διαδικασία «εκπαιδευτική», με την έννοια ότι πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση, να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το αντικείμενο του οργανισμού, τον αντίκτυπο που έχει το έργο τους, πώς μετρώνται τα αποτελέσματα, αλλά και τη βιωσιμότητα, κάτι το οποίο ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συχνά» λέει η κυρία Παπαγιαννούλη και συμπληρώνει: «Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, φυσικά ελέγχουμε και την αξιοπιστία των οργανισμών, όπως κάνουμε πάντα στις συνεργασίες μας».
Στη δουλειά στις 9 Νοεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση, η θέση εργασίας θα πρέπει να είναι νέα, ενώ ο κύκλος εργασιών της θα έχει μετρήσιμη συμβολή στο έργο του φορέα και στον αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.
Ως τότε οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με τον υποψήφιο της επιλογής τους ή αντίστροφα οι άνεργοι νέοι να επικοινωνήσουν με τον κοινωφελή οργανισμό που θέλουν να συνεργαστούν, ώστε από κοινού να καταθέσουν την αίτηση και τα απαραίτητα συνοδευτικά. Οι επιτυχόντες θα ανακοινωθούν ως τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 με απώτερο σκοπό, εκτός απροόπτου, να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015. Ολες οι πληροφορίες αναλυτικά στη σελίδα του Δεσμού (desmos.org).
Καθ’ όλη την εξέλιξη του προγράμματος, οι επιλεγέντες (άτομα και οργανισμοί) θα βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τον Δεσμό, καθώς θα υπάρχουν τακτικές αναφορές μέσα στη χρονιά. «Ετσι θα είμαστε κοντά τους όταν χρειάζονται υποστήριξη, αλλά και θα υπάρχει συχνή ενημέρωση σχετικά με τον αντίκτυπο και την εξέλιξη του έργου τους. Και αυτή η διαδικασία αποτελεί κομμάτι της εκπαίδευσης των νέων και των κοινωφελών οργανισμών» καταλήγει η υπεύθυνη του προγράμματος.
Δεσμός αξιοποίησης

Ο Δεσμός στοχεύει στην αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος –των περισσευούμενων αγαθών που έχουμε είτε ως εταιρείες είτε ως ιδιώτες –καθώς και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων ανθρωπιστικών και κοινωνικών αναγκών. Από την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012, ως και σήμερα έχει προσφέρει σε ένα ολοένα αυξανόμενο δίκτυο 455 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους, χάρη στην προσφορά περισσότερων από 205 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η εκτιμώμενη αξία των αγαθών που έχει προσφέρει ο Δεσμός σε ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια λειτουργίας, υπερβαίνει το 1.870.000 ευρώ. Με ένα τηλεφώνημα ή ένα email στον Δεσμό, κοινοποιώντας την προσφορά ή την ανάγκη σας, εισέρχεστε σε ένα δυναμικό δίκτυο, ενώ με το νέο ψηφιακό εργαλείο www.desmosdirect.org η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο εύκολη και αποτελεσματική.

HeliosPlus