Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Σχέδιο για την υπαγωγή της ομάδας ΔEΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης) της ΕΛ.ΑΣ. στα ΜΑΤ ως «ομάδας συλλήψεων» μελετά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε διαδοχικές συσκέψεις ανωτάτων αξιωματικών που πραγματοποιούνται το τελευταίο 24ωρο.
Η ομάδα ΔΕΛΤΑ δημιουργήθηκε το 2009 για να αντιμετωπίσει τα «προβλήματα παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας» και αποτελείται από 210 μοτοσικλετιστές. Η πιθανολογούμενη «μεταφορά» της εν λόγω ομάδας δικυκλιστών στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ) θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης αστυνομικών υπηρεσιών στο Λεκανοπέδιο, η οποία περιλαμβάνει και ήδη ανακοινωθείσες μειώσεις αστυνομικών τμημάτων.
Αρχικά είχαν κατατεθεί προτάσεις για κατάργηση της ΔΕΛΤΑ λόγω και καταγγελιών για «κρούσματα άσκοπης βίας» αστυνομικών της συγκεκριμένης δύναμης, η οποία περιπολεί στο κέντρο της Αθήνας. Στις τελευταίες συσκέψεις όμως υπήρξαν αναφορές για το ότι είναι «απαραίτητη» αλλά και στο ότι τα ΜΑΤ χρειάζονται «ευέλικτους αστυνομικούς» που να προχωρούν σε συλλήψεις ατόμων τα οποία προκαλούν επεισόδια ή έρχονται σε σύγκρουση μαζί τους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην εν λόγω ομάδα θα λαμβάνουν και τα επιδόματα των αστυνομικών των ΜΑΤ.
Όμως οι τελικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για το μέλλον της εν λόγω ομάδας εποχούμενης αστυνόμευσης θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.