Μετά το επιτυχημένο μπριάμ που ετοίμασαν πέρυσι τον Νοέμβριο μπροστά στον Λευκό Πύργο, η περιβαλλοντική οργάνωση FeedBack ετοιμάζεται να στήσει και πάλι το τραπέζι της προσφέροντας ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα σε περισσότερους από 5.000 πολίτες. Αυτή τη φορά το ραντεβού έχει δοθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην πλατεία Κοτζιά της Αθήνας. Σκοπός της δράσης αυτής, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας «Feeding the 5.000», είναι να ευαισθητοποιήσει κοινό και πολιτεία απέναντι στην καθημερινή σπατάλη τροφίμων και να δημιουργήσει ένα πανελλαδικό κίνημα κατά του φαινομένου.
Ενα νοικοκυριό πετά σχεδόν 100 κιλά τρόφιμα τον χρόνο

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων είτε σπαταλιέται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ ως τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Ο λόγος αυτής της σπατάλης ποικίλλει. Αγρότες και διανομείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, αναγκάζονται να πετούν εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια του FeedBack, «τα βιολογικά αγγουράκια πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και κλίση για να μπορέσουν να τυποποιηθούν στα συγκεκριμένα δισκάκια. Αν το αγγουράκι είναι μεγαλύτερο ή πιο κυρτό, τότε τα μεγάλα σουπερμάρκετ το απορρίπτουν. Αλλες φορές κρατούν στις αποθήκες για κάποιο διάστημα μεγάλες παραγγελίες και μετά τις επιστρέφουν στους παραγωγούς με τη δικαιολογία ότι δεν τηρούν τα κριτήριά τους. Αυτές οι ποσότητες δεν μπορούν να μεταπωληθούν αλλού, οπότε οι παραγωγοί τις πετούν».
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Εθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% ως το 2030, στόχος ο οποίος έχει υιοθετηθεί και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εντύπωση είχε προκαλέσει το μενού που ετοίμασαν ο κορυφαίος σεφ της Νέας Υόρκης Νταν Μπάρμπερ και ο πρώην σεφ του Λευκού Οίκου Σαμ Κας στο γεύμα για τους παγκόσμιους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι περιελάμβανε τρόφιμα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν σε χωματερή.
Μπριάμ και φρουτοσαλάτα την Κυριακή

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στο φαινόμενο αυτό το «Με-Νου για 5.000», όπως ονομάζεται η δράση, καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων. Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου η πλατεία Κοτζιά θα γεμίσει με «στραβά» καρότα, ζουληγμένες ντομάτες, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια χωρίς αισθητική τα οποία θα παντρέψουν σε ένα γευστικό μπριάμ από μάγειρες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Πάνω από 1.200 κιλά ολόφρεσκων λαχανικών και φρούτων από την κεντρική λαχαναγορά θα χρησιμοποιηθούν στο γεύμα και περισσότεροι από 70 εθελοντές θα βοηθήσουν στην προετοιμασία παρασκευής του.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μαγειρικές επιδείξεις από γνωστούς σεφ που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις και μια σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού. Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Επίσης θα διεξαχθεί και ένας φωτογραφικός διαγωνισμός με τον συμβολικό τίτλο «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Οι συμμετέχοντες θα φωτογραφηθούν με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό αναδεικνύοντας την όμορφη όψη του.
Μέρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσω του «Μπορούμε» και της κοινωνικής κουζίνας «ο άλλος άνθρωπος». Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την υποστήριξη του προγράμματος «συνΑθηνά», αλλά και σε συνεργασία με το «Μπορούμε», το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, το «Back to Commons», το πρόγραμμα EU Fusions και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους στο facebook αλλά και στο twitter: @feedbackorg #menugia5000.

HeliosPlus