Με στοχευμένες επιχειρήσεις και διαρκείς περιπολίες ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων υπηρεσιών προσπαθεί η Ελληνική Αστυνομία να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στην περιοχή του Ασπροπύργου και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης και έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις, εν τούτοις οι πολίτες της συγκεκριμένης περιοχής εκφράζουν την ανησυχία τους.
Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Ασπροπύργου και στη συνέχεια ο δήμαρχος Νικόλαος Μελετίου απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο παράστασης διαμαρτυρίας με παράλληλο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου. «Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για τον δήμαρχο για να συζητήσουμε το θέμα» σημειώνουν στο «Βήμα» αρμόδιοι ανώτατοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ.
Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Κάτοικοι καταγγέλλουν πως τα κρούσματα είναι συνεχή και, όπως λένε, «οι δράστες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δεν διστάζουν να εισβάλουν σε σπίτια και να απειλήσουν ότι θα τραυματίσουν μικρά παιδιά προκειμένου οι γονείς τους να αποκαλύψουν αν και πού έχουν χρήματα».
Στην επιστολή που έστειλε με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον – εμπιστευτικό» στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο δήμαρχος Ασπροπύργου εκφράζει τη λύπη του, όπως λέει, επειδή «οι εξελίξεις στην πόλη μου με αναγκάζουν να συνοδεύσω τις ειλικρινείς ευχές μου για «καλή επιτυχία» στο δύσκολο έργο σας με την αγωνιώδη έκκλησή μου, που διερμηνεύει το αίσθημα του λαού του Ασπροπύργου για ανάσχεση και πλήρη αντιμετώπιση ενός κύματος πρωτοφανούς εγκληματικότητας που πλήττει τον τόπο μας».
Αναφέρει ακόμη ότι «συγκεκριμένα, με απόλυτη συνείδηση ευθύνης, σας γνωρίζω ότι όσα συμβαίνουν στον Ασπρόπυργο εδώ και χρόνια, και με ιδιαίτερη έξαρση τον τελευταίο καιρό, με τα δεκάδες κρούσματα ένοπλων ληστειών και θρασύτατων επιθέσεων, ακόμη και μέρα μεσημέρι, έχουν φέρει την πόλη μας μια ανάσα από το ξέσπασμα πράξεων αυτοδικίας, με ό,τι μπορεί να σημάνει αυτό για τη συνέχεια».
Ο κ. Μελετίου περιγράφει με «μελανά γράμματα» την κατάσταση που επικρατεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς ίχνος υπερβολής, σας γνωρίζω ότι οι κάτοικοι του δήμου μας, ειδικά των απομακρυσμένων –από το ιστορικό κέντρο του Ασπροπύργου –περιοχών έχουν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και ανοχής. Οργανωμένες ομάδες, από πληθυσμιακές συνιστώσες που ανήκουν στις ονομαζόμενες «ειδικές ομάδες», αλλά και πάσης φύσεως συμμορίες, ημεδαπών και αλλοδαπών, έχουν ρημάξει στην κυριολεξία όλη την περιοχή, γνωρίζοντας ότι η δύναμη των τμημάτων Αστυνομίας, Ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης στην πόλη μας είναι ελάχιστη, και γι’ αυτό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δράση τους».
Και προσθέτει: «Ολόκληρες περιοχές του Ασπροπύργου ζουν υπό το κράτος του φόβου επιθέσεων –ενόπλων και μη –κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τρέμουν δικαιολογημένα, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια της πόλης, για όσα θα μπορούσαν να τους συμβούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και επειδή η υπομονή των πολιτών μας εξαντλήθηκε, Κύριος οίδε πώς μπορεί να αντιδράσουν όταν διακυβεύονται η ζωή και η περιουσία τους».
Πάντως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ασπροπύργου συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στους δημότες, ενώ επεσήμανε ότι τα κρούσματα ληστειών πολλαπλασιάστηκαν μετά τις εκλογές.
Αύξηση 30% στις ληστείες στη Δυτική Αττική

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική το 9μηνο του 2015 σε σχέση με του 2014 παρατηρείται μείωση κατά 14% στις κλοπές οχημάτων, ωστόσο παρατηρείται αύξηση στις κλοπές-διαρρήξεις κατά 6% και κατά 30% στις ληστείες. Ειδικότερα στον Ασπρόπυργο υπάρχει αύξηση κλοπών σε οχήματα κατά 4%, στις κλοπές-διαρρήξεις κατά 4% και στις ληστείες κατά 11%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη γειτονική Ελευσίνα. Αντίθετα μειωμένοι οι αριθμοί για τα ίδια αδικήματα σε Ανω Λιόσια και Μάνδρα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός εφέτος των εξιχνιάσεων καθώς έγιναν 1.111 σε υποθέσεις κλοπών οχημάτων, 530 για κλοπές-διαρρήξεις και 156 για ληστείες.
Σχετικά με τον Ασπρόπυργο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι έχει διάφορες μορφές η εγκληματικότητα που καταγράφεται, όπως διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, ωστόσο «ανθεί» η μικροεγκληματικότητα, δηλαδή οι αρπαγές κινητών, κοσμημάτων και πορτοφολιών στον δρόμο.
Οπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου στον Ασπρόπυργο έχουν γίνει 512 έλεγχοι σε οχήματα και σε 1.220 άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν για περαιτέρω έρευνα 298. Επίσης βεβαιώθηκαν 133 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ενώ οι αστυνομικοί ασχολήθηκαν με 58 υποθέσεις ρευματοκλοπής κάνοντας ισάριθμες συλλήψεις.

HeliosPlus