Δύο στοιχεία-φωτιά από την Ελβετία και την Αυστρία με ποσό που φθάνει το 1,7 εκατ. δολάρια «έκαψαν» τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Δαφέρμο, ο οποίος τελικά προφυλακίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ύστερα από πολύωρη απολογία που άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα πριν από δύο χρόνια για τις μίζες ύψους 3 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από τον Κ. Δαφέρμο για τα ρωσικά συστήματα τύπου Kornet, αίτημα δικαστικής συνδρομής των ανακριτών Ν. Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου αποκάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα!
Ποσό ύψους 980.000 δολαρίων εμβάστηκε προς τον λογαριασμό του Α. Κάντα στην τράπεζα UBS της Ελβετίας, τον οποίον μάλιστα έχει παραδώσει στην ανάκριση ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών.
Επίσης επιταγή ύψους 800.000 δολαρίων μπήκε στον ίδιο λογαριασμό, αλλά φαίνεται ότι καταθέτης ήταν η εταιρεία «Scorpion» (με έδρα τον Παναμά) του Κ. Δαφέρμου. Η πορεία του ποσού ήταν περίεργη, αφού μεσολαβεί και άλλη εταιρεία για να καταλήξει στον γνωστό λογαριασμό Κάντα στην Ελβετία. Όλα τα στοιχεία επιβαρρύνουν τη θέση του επιχειρηματία.
Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», o Κ. Δαφέρμος συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης των ανακριτών και το πρωί της Παρασκευής ζήτησε και νέα προθεσμία για να απολογηθεί. Δεν του δόθηκε και έτσι η απολογία του επιχειρηματία προσδιορίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής.
Νωρίτερα είχε απολογηθεί ο γιος του, αλλά και άλλος υπάλληλος της εταιρείας του, οι οποίοι επίσης είχαν συλληφθεί με έντάλαματα των ανακριτών.
Ο γιος του και ένας στενός του συνεργάτης αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 80.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η γραμμή του επιχειρηματία ήταν ότι «η σύμβαση είναι επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο και ότι είμαι αθώος». Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι δωροδόκησε τον Α. Κάντα, αλλά τόνισε αυτό ήταν συνέπεια εκβιασμού που του άσκησε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών. Σε ερώτηση του ανακριτή πόσα ακριβώς χρήματα έδωσε, απάντησε ότι δεν θυμόταν επειδή «πάνε πολλά χρόνια από τότε…».

Το κατηγορητήριο που βαρύνει τους τρεις πάντως είναι για δωροδοκία με τις επιβαρυντικές του Ν. 1608 περί καταχραστών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.