Έκκληση για απόδοση στις τοπικές κοινωνίες 22 εκατ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τον τζίρο των παραγωγώνηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς κάνουν για άλλη μια φορά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).
Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), το ποσό που αντιστοιχεί στο 1% που είχει παρακρατηθεί έως και τον Αύγουστο του 2015 από τους παραγωγούς, έχει φτάσει περίπου στα 22 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 72,4% προέρχεται από παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας αιολικών πάρκων και 13% από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων εγκατεστημένης ισχύος.
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη επισημαίνεται ότι το ποσό το οποίο έπρεπε να έχει ήδη αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των δήμων όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα, προέρχεται από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά, τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 44,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ανά την επικράτεια.
Η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3497/Β/29-12-2014) με την οποία αποσαφηνιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί η ειδική παρακράτηση στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014.
Σήμερα, περίπου έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης και πέντε χρόνια από την ψήφιση της σχετικής διάταξης του νόμου 3851/2010, βάσει του οποίου καθορίζονταν οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής του 1%, το θέμα παραμένει παγωμένο.
Το ιστορικό της κρατικής ασυνέπειας, όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς τον κ. Σκουρλέτη, με αρχή το 2010 και με άγνωστο τέλος, «χρεώνεται τελικά στους ίδιους τους παραγωγούς οι οποίοι γίνονται δέκτες συνεχών ερωτημάτων και παραπόνων από τις τοπικές κοινωνίες».
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, το συγκεκριμένο θέμα, πέραν των άλλων, έχει εγείρει και ζήτημα αξιοπιστίας για τις λίγες νέες επενδύσεις ΑΠΕ, καθώς οι κάτοικοι και οι δήμοι αμφιβάλουν αν και ποτέ θα εισπράξουν τα χρήματα αυτά.
Να σημειωθεί ότι η συνολική παρακράτηση είναι 3% επί του τζίρου των έργων και κατανέμεται, 1% στους κατοίκους, 1,7% στους δήμους και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο. Για την περίοδο από το 2010 έως σήμερα, το ποσό που έχει ήδη αποδοθεί ανέρχεται περίπου σε 66 εκατ. ευρώ.