Για ακόμη μια χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινά δωρεάν πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων σε όλη τη χώρα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και το τέλος Ιουνίου του 2016, το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», η Κινητή Οδοντιατρική / Παιδιατρική Μονάδα και η Κινητή Οφθαλμολογική / Ακουολογική Μονάδα του Οργανισμού θα συνεχίσουν το οδοιπορικό τους ανά την Ελλάδα πραγματοποιώντας προληπτικό έλεγχο σε παιδιά διαφόρων ηλικιών.
Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες καθιστούν κάθε προσφορά απαραίτητη για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το «Χαμόγελο» με τη δράση της Προληπτικής Ιατρικής και τη σημαντική βοήθεια της Johnson & Johnson βρίσκεται δίπλα στα παιδιά, που έχουν ανάγκη.
Κύριος στόχος της δράσης είναι η πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων με στόχο την παροχή πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας και την καθοδήγησή τους για τη σωστή αντιμετώπιση τους, την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σημασία της πρόληψης και τη στήριξη κοινωνικών ευπαθών ομάδων. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις παιδιών που παραπέμπονται στα τμήματα του οργανισμού για περαιτέρω στήριξη.
Σημαντικό είναι πως η δράση της προληπτικής ιατρικής από το «Χαμόγελο» υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία και την εθελοντική συμμετοχή των εκατοντάδων γιατρών/οδοντιάτρων από όλη την Ελλάδα, μέλη των τοπικών ιατρικών και οδοντιατρικών συλλόγων, των γιατρών από νοσοκομεία της Αττικής, της επαρχίας και των τοπικών Κέντρων Υγείας και των εθελοντών γιατρών/οδοντιάτρων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που στελεχώνουν τις κινητές μονάδες ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη.
Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2002 όπου και ξεκίνησε η δράση της προληπτικής ιατρικής έως και το 2015, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις σε 66.511 παιδιά στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Από τις αρχές του 2014 έως και το τέλος Ιουνίου του 2015 που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, οι τρεις κινητές μονάδες εξέτασαν 24.785 παιδιά σε 11 περιφέρειες σε όλη τη χώρα και πραγματοποίησαν 44.534 εξετάσεις.
Το ταξίδι του «Ιπποκράτη» θα περιλάβει τη Βόρεια Ελλάδα και την περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα το διάστημα 5-9 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου στο Κιλκίς και στα Γρεβενά από τις 19 έως και τις 23 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, η κινητή Οδοντιατρική μονάδα του οργανισμού θα βρίσκεται στην περιφέρεια του Πειραιά από 19 έως τέλη Οκτωβρίου σε ειδικά σχολεία ΑμεΑ, καθώς και στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων από τις 12 έως και τις 16 Οκτωβρίου, στον Πόρο 5-7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα επισκεφτεί την περιφέρεια της Θεσσαλίας.