Εδώ και λίγες ημέρες, από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, οι τουρίστες, αλλά και οι Ελληνες που αποφασίζουν να επισκεφθούν τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον βρίσκουν… κλειστό.
Η έκπληξη είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, αν αναλογισθεί κανείς ότι για να φτάσει ως τον ναό πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα σε δύσβατο οδικό δίκτυο. Την ίδια δυσάρεστη έκπληξη δοκιμάζουν και όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τον ναό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τις απογευματινές ώρες.
Να σημειωθεί ότι ναός θεωρείται ως ένα από τα επιβλητικότερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία μνημεία στη χώρα μας και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που το 1986 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.130 μέτρων, στο κέντρο της Πελοποννήσου, στην ορεινή περιοχή μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ανεγέρθη το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420 – 410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Τμήμα της ζωφόρου του αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.


Ο ναός είναι «ξέφραγο αμπέλι»

Ο λόγος για το «λουκέτο» στον ναό είναι η μη κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με καινούργιο προσωπικό σε έναν νομό με μεγάλη τουριστική κίνηση. Να σημειωθεί ότι ο ναός είναι προσβάσιμος για το κοινό από Δευτέρα ως Παρασκευή και μόνο τις πρωινές ώρες. Τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι το κλείσιμο του ναού θα ζημιώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση της περιοχής, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας, αλλά και η Τοπική Κοινότητα Ανδρίτσαινας συσκέπτονται για να καθορίσουν το ακριβές πλάνο των κινητοποιήσεών τους, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά και τοπικών μέσων ενημέρωσης πολλοί από τους επισκέπτες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένας φύλακας στον χώρο, αποφασίζουν να πηδήξουν την καγκελόπορτα στην είσοδο και να επισκεφθούν τον ναό έτσι κι αλλιώς. Μάλιστα σε μία περίπτωση ένας τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά προσπαθώντας να υπερπηδήσει την ύψους 2 μέτρων καγκελόπορτα. Η αστυνομία κάνει κάποιες επιπλέον περιπολίες στην περιοχή αυτή την περίοδο, αλλά ουσιαστικά ο χώρος για πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας είναι «ξέφραγο αμπέλι». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει αναφορές σχετικά με το θέμα στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειές τους έχουν πέσει στο κενό.
Ανεπαρκής η φύλαξη στα περισσότερα αρχαία μνημεία
Το παράδειγμα του συγκεκριμένου ναού δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεων Αρχαιοτήτων, οι συνθήκες που επικρατούν στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων στη χώρα μας είναι απελπιστικές.
«Εχουμε ξεπεράσει το όριο της απελπισίας και οδεύουμε προς τον γκρεμό» λέει και τονίζει ότι στον «κλάδο μας γίνονται μόνο συνταξιοδοτήσεις και καμία πρόσληψη, με αποτέλεσμα η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων να είναι από ανεπαρκής ως ανύπαρκτη». Οπως σημειώνει ο κ. Μαυρικόπουλος οι τελευταίοι εργαζόμενοι που εισήλθαν στον κλάδο ήταν περίπου 400 άτομα το 2011 τα οποία προέρχονταν από μετατάξεις υπαλλήλων του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, όμως οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν πολλά χρόνια προϋπηρεσία και το 80% εξ αυτών έχει ήδη βγει στη σύνταξη. «Τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά πολύ πιο δύσκολα από τον Νοέμβριο όταν και θα λήξουν οι συμβάσεις των αποσπασμένων στη φύλαξη μνημείων» υπογραμμίζει.
Σχετικά με το θέμα του ναού του Επικούριου Απόλλωνα ο κ. Μαυρικόπουλος λέει ότι «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έπρεπε να είχε φροντίσει για την αντικατάσταση των δύο φυλάκων που βγήκαν πρόσφατα σε σύνταξη».

HeliosPlus