Μια από τις δυσκολότερες χρονιές της τελευταίας 5ετίας θα περάσουν εφέτος τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έλαβαν χθες έκπληκτοι στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ενημερωτική εγκύκλιο από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών με τον προϋπολογισμό για το 2016 «κομμένο» κατά 20%.
Η μείωση αυτή εάν προστεθεί στην μείωση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ των περασμένων ετών, πλησιάζει το 80% συνολικά μέσα στην τελευταία 5ετία.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών που έπαιρνε πριν από μια 5ετια περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα πρέπει να καλύψει εφέτος με 9,5 εκατομμύρια ευρώ τις λειτουργικές του ανάγκες, συν τα 7 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα λάβει. «Το ποσό αυτό δεν μας φτάνει ούτε για να πληρώσουμε τις ΔΕΚΟ» έλεγε στο «Βήμα» μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η μείωση της χρηματοδότησής του φτάνει το 25% σε σχέση με πέρυσι. Με το δεδομένο μάλιστα ότι τα πανεπιστήμια έχουν υποχρεωθεί να παρουσιάζουν …πλεόνασμα 3% στην κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, εφέτος τα 3.350.000 που παίρνει το Πολυτεχνείο, φτάνουν τελικά τα 3.200.000 ευρώ για ολόκληρη την χρονιά. Τις προηγούμενες χρονιές βέβαια, το πλεόνασμα που έπρεπε να δείχνουν τα ΑΕΙ στους «πετσοκομμένους» προϋπολογισμούς τους ήταν 9%.
Στο ΕΜΠ μόνο, ο ετήσιος λογαριασμός της ΔΕΗ είναι 3.800.000 ευρώ, με την εφετινή ετήσια χρηματοδότηση του για όλα τα λειτουργικά του έξοδα στις 3.200.000 ευρώ…
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα συναντηθούν την Παρασκευή σε Σύνοδό τους προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, αλλά και να γνωρίσουν τον νέο υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, ενώ όλα δείχνουν ότι το «θερμόμετρο» τις επόμενες ημέρες στις σχέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, θα …ανέβει.
Το μήνυμα των συναρμόδιων υπουργείων και οι σχετικές εγκύκλιοι των συναρμόδιων υπουργείων που παρουσιάζει αποκλειστικά το «Βήμα» στάλθηκαν χθες, με καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους. Ετσι μέχρι αύριο Τετάρτη, πρέπει να απαντήσουν οι πρυτάνεις πως θα διαθέσουν τα χρήματα της εφετινής τους χρηματοδότησης.
Κ. Γάτσιος: Οποιος νομίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο
ας έρθει να το κάνει»
«Με χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες στα 2.380.000 ευρώ για το 2016, 20% μειωμένες από πέρυσι που ήταν, με την σειρά τους, πάνω από 50% μειωμένες από το 2010, απλούστατα δεν μπορεί καν να καταρτιστεί προϋπολογισμός» λέει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.
«Ούτε σε διάστημα δύο ημερών (όπως ζήτησε το υπουργείο), ούτε δυο μηνών, ούτε ποτέ! Με την περυσινή χρηματοδότηση (3.000.000) καταλήξαμε να χρωστάμε στη ΔΕΗ. Το 2016 θα χρωστάμε στους πάντες. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο με ετήσιες αποδοχές ενός μέσου παίκτη μπάσκετ, ας έρθει να το κάνει ο ίδιος».