«Οταν ξεκίνησα το πρόγραμμα ήμουν ένας μηχανικός, μόνος του, με μια πατέντα στο χέρι. Οταν τελείωσε το πρόγραμμα, ήμουν μέλος μιας δικτυωμένης ομάδας που ακούει στο όνομα theSARMproject με ένα όραμα, οργάνωση και ήδη τις πρώτες επιτυχίες της» τονίζει ο κ. Σάββας Σαββάκης. Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Η επιχειρηματικότητα στην πράξη», στην πρώτη του σειρά που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο του 2015. Ο κ. Σαββάκης ανακηρύχθηκε νικητής και έλαβε χρηματικό βραβείο αξίας 3.000 ευρώ για την ιδέα του, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της οποίας ήδη έχει κατοχυρωθεί σε 14 χώρες –το βραβείο μάλιστα προσέφερε η εταιρεία Pfizer Ελλάς.


Για ανθρώπους με ιδέες

Το πρόγραμμα «Η επιχειρηματικότητα στην πράξη» απευθύνεται σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία λειτουργίας μιας επιχείρησης προτού ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει έτσι μέσω των προγραμμάτων του στήριξη και τεχνογνωσία σε ανθρώπους με επιχειρηματικές ιδέες που διανοίγουν προοπτικές επιτυχίας.
Οι δυνητικοί επιχειρηματίες θα παρακολουθήσουν 115 εκπαιδευτικές ώρες στοχευμένης θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης από κορυφαίους ακαδημαϊκούς δασκάλους και έμπειρα στελέχη της αγοράς με ένα συμβολικό κόστος εγγραφής ύψους 250 ευρώ. Το καλύτερο επιχειρηματικό σχέδιο αξιολογείται από επιστημονική επιτροπή και βραβεύεται με χρηματικό έπαθλο.
«Το πρόγραμμα αποτελεί τον οδικό χάρτη προς την επιχειρηματική γνώση, αποτελεί ουσιαστικά ένα «know how» της επιχειρηματικότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η συμμετέχουσα στον πρώτο κύκλο του προγράμματος κυρία Μαίρη Βενέτη.
«Βασικός στόχος μου δηλώνοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ύστερα από αυτό να καταφέρω να δημιουργήσω ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο που θα δουν οι χρηματοδότες ώστε να ανοίξουν τη στρόφιγγα. Τώρα έχω ήδη καταφέρει να λάβω τις πρώτες χρηματοδοτήσεις για την επιχείρησή μου» δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο οποίος επίσης παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκινά τον δεύτερο κύκλο του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2015. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα συγκεντρώνονται ως τις 23 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα προσφέρεται με την υποστήριξη των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), της Λέσχης Επιχειρηματικότητας αλλά και τη χορηγία κορυφαίων επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Εξωστρέφεια και επιχειρηματικό όχημα

«Το πρόγραμμα αυτό είναι μία από τις προσπάθειες εξωστρέφειας που πραγματοποιεί το ΕΚΠΑ προς την κοινωνία και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος. «Μέσα από το πρόγραμμα το ΕΚΠΑ κινητοποιεί τους νέους που έχουν δημιουργικές ιδέες να ενταχθούν σε ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να καταρτίσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες με τις χορηγίες επιχειρήσεων που ενισχύουν την προσπάθεια του πανεπιστημίου».
«Η «Επιχειρηματικότητα στην πράξη» είναι ένα εκπαιδευτικό όχημα που οδηγεί νέους και δημιουργικούς ανθρώπους με επιχειρηματικές ιδέες στην αφετηρία της υλοποίησης» επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Μυλωνάς, αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών του ΕΚΠΑ, καθηγητής Χρηματοοικονομικής και διευθυντής του ΕΠΕΦΑ. «Είναι η δεύτερη φορά που ξεκινά το πρόγραμμα, η διαδρομή είναι γνωστή και καταλήγει στην επιτυχία, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστές της περυσινής σειράς. Με την υποστήριξη επιχειρήσεων-χορηγών το ΕΚΠΑ προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση και γνώση στο κύτταρο της κοινωνίας που στοχεύει να δημιουργήσει κάτι νέο».
Ο συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) κ. Μιχάλης Στάγκος τονίζει ότι «οι ID-GC, ως αρωγοί διασύνδεσης του εκπαιδευτικού προγράμματος με την επιχειρηματική σκηνή, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιπλέον, μέσα από το δίκτυό μας θα τους παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία με στόχο την άρτια κατάρτισή τους και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους όσον αφορά την επιτυχημένη επιχειρηματική σταδιοδρομία τους. Προσηλωμένοι στην εκπαίδευση, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς, αναπτύσσουμε συνεχώς νέα προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος». Βασικές ενότητες του εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους δυνάμει επιχειρηματίες είναι η Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα, η Επιχειρηματική Στρατηγική και Καινοτομία, τα Οικονομικά της Επιχείρησης, οι Επενδύσεις και η Χρηματοδότηση, το Μάρκετινγκ και οι Πωλήσεις, η Δημιουργία Επιχείρησης, οι Πηγές Χρηματοδότησης και η Εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα http://epefa.econ.uoa.gr του προγράμματος, να αποστέλλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση kmakri@econ.uoa.gr ή να τηλεφωνούν στο 210 3689.460.

πότε & πού:

«Επιχειρηματικότητα στην πράξη»
Χρονοδιάγραμμα: 115 ώρες.
Αιτήσεις: ως Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015.
Αξιολόγηση αιτήσεων: ως Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2015.
Εγγραφές: ως Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.
Εναρξη προγράμματος (1ο μάθημα): Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015.
Ολοκλήρωση μαθημάτων: Κυριακή 6 Μαρτίου 2016.
Λήξη προγράμματος / Παρουσίαση επιχειρηματικών σχεδίων: Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.

HeliosPlus