«Φοβάμαι μη φύγουμε και δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε κάτι για την ανακούφιση του κόσμου».
Αυτό ήταν το άγχος του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού από την πρώτη ημέρα που πέρασε το κατώφλι του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους με το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού. Πέρασαν επτά μήνες και προήχθη στη θέση του υπουργού. Απέκτησε έναν τίτλο με τον οποίο δεν νιώθει άνετα. Αισθάνεται άβολα και δεν το κρύβει όταν ο κόσμος τον αποκαλεί υπουργό. «Αντε πάλι…» μονολογεί. «Κάποιους ανθρώπους τούς ξέρω περισσότερα από 20 χρόνια. Μέχρι χθες ήμουν ο Αντρέας. Τώρα με φωνάζουν υπουργό» λέει. Δεν τον τρομάζουν οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον τίτλο αλλά η θέση που τον τοποθετεί ο κόσμος όταν τον αποκαλεί «υπουργό». Είναι για αυτόν κάτι μακρινό και απρόσωπο.
Ως πριν από λίγους μήνες ο Ανδρέας Ξανθός ήταν ο «άνθρωπος της διπλανής πόρτας». Αρχικά, ο συνδικαλιστής νοσοκομειακός γιατρός της Κρήτης που διοργάνωνε κινητοποιήσεις ζητώντας αύξηση των δαπανών για την Υγεία και προσλήψεις. Εν συνεχεία τα ίδια θέματα τα πάλευε από τη θέση του βουλευτή της αντιπολίτευσης. Σήμερα είναι αυτός που πρέπει να τα λύσει.

«Μέχρι χθες φωνάζαμε για προβλήματα. Τώρα δεν μπορούμε να φωνάζουμε πια. Πρέπει να τα λύνουμε»
έλεγε συμμετέχοντας σε μια συζήτηση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος.
Νέος αέρας


Σεμνός, χαμογελαστός και χαμηλών τόνων ο νέος υπουργός Υγείας άλλαξε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες τον αέρα που φυσάει στην Αριστοτέλους· μέχρι στιγμής βέβαια. Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει σχετική ηρεμία. Εξω από το γραφείο του στον δεύτερο όροφο δεν συρρέουν, σαν άλλοτε, γιατροί, νοσηλευτές, εκπρόσωποι φορέων, πολίτες… Εχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τουλάχιστον ως τις προγραμματικές δηλώσεις θα είναι φειδωλός στις συναντήσεις του. Αυτό που προέχει είναι να ενημερωθεί σωστά και να θέσει τις προτεραιότητες του υπουργείου.
Την ίδια τακτική ακολουθεί και ως προς τις εμφανίσεις του στα media. «Δεν θέλω να βγαίνω να μιλάω χωρίς να έχω κάτι ουσιαστικό να πω ή να ανακοινώσω» λέει. Ανθρωποι με τους οποίους συνομιλεί του θυμίζουν ότι πλέον είναι υπουργός και ότι η επαφή του με τα μέσα ενημέρωσης επιβάλλεται για να προβάλει τις θέσεις του υπουργείου. «Ναι, αλλά συγκρατημένα» απαντά κουνώντας το κεφάλι με κάποια δυσπιστία και επιφύλαξη.
Απλότητα


Σχετική ηρεμία υπάρχει και μέσα στο γραφείο του. Τους ανθρώπους που συναντά τους βλέπει καθήμενος σε ένα τραπεζάκι με δύο καρέκλες που είναι τοποθετημένα μπροστά από το γραφείο του ή στο σαλονάκι. Θέλει να νιώθει πιο κοντά στον συνομιλητή του, χωρίς να παρεμβάλλεται το μεγάλο υπουργικό γραφείο. Την ίδια τακτική ακολουθούσε και ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον οποίο ο κ. Ξανθός διατηρούσε άριστες σχέσεις, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. «Με τον Παναγιώτη είχαμε πολύ καλή συνεργασία, παρότι ακούγονταν και γράφονταν άλλα για τις σχέσεις μας. Σκοπός μου δεν είναι να κοντραριστώ αλλά να συνεργαστώ για το κοινό καλό» λέει διαψεύδοντας τις φήμες που τους τοποθετούσαν απέναντι.
Η αλλαγή φαίνεται και από το styling του ιδίου, αλλά και των συνεργατριών του. Τις ψηλοτάκουνες γόβες αντικατέστησαν τα flat παπούτσια και τα μοκασίνια ή τα dress shoes, τα μποτάκια. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο…
Η «καρέκλα»


Είναι φανερό ότι την ίδια απέχθεια που αισθάνεται για τον τίτλο του «υπουργού» και το «καλό ντύσιμο» νιώθει και για την «καρέκλα». «Ελα, κάτσε…» είπε τις προάλλες στη σύμβουλό του επί του Τύπου κυρία Ορσαλία Φυτά δείχνοντάς της την υπουργική καρέκλα. Διότι για αυτόν, τον παλαιό κνίτη, νυν συριζαίο –και μάλιστα στον κύκλο των «προεδρικών» –υπουργό Υγείας, η «καρέκλα» δεν παίζει κανέναν ρόλο. Σημασία έχει «να κάνουμε κάτι για τον κόσμο που υποφέρει. Το βασικό πλεονέκτημα της κυβέρνησής μας είναι το ηθικό».
Το γεγονός ότι είναι ήπιων τόνων και με έντιμο πρότερο βίο κάνει ακόμη και τους πολιτικούς αντιπάλους του να μιλούν για αυτόν με θετικά λόγια. Του δίνουν περίοδο χάριτος, διαγράφοντας ουσιαστικά τους επτά μήνες κατά τους οποίους διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Περιμένοντας λύσεις
Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα
Πολύς κόσμος είναι πεπεισμένος ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός «θα προσπαθήσει να κάνει πράγματα». Υπάρχουν όμως και οι πιο καχύποπτοι οι οποίοι, πριν ολοκληρώσουν τη φράση τους, βάζουν και ένα «αλλά».
«Φαίνεται καλός και έντιμος άνθρωπος. Είναι και νοσοκομειακός γιατρός, που σημαίνει ότι γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα των νοσοκομείων. Θα καταφέρει όμως να διαχειριστεί ένα υπουργείο;» αναρωτιούνται.
Σε αυτό το ερώτημα είναι νωρίς για να δοθεί απάντηση. Την απάντηση θα τη δώσει εκείνος εν καιρώ με τη στάση του και τις ενέργειές του απέναντι στα σοβαρά ζητήματα δημόσιας Υγείας.
Από τη νέα του θέση πλέον και με τον νέο συνεργάτη του, αναπληρωτή υπουργό και επίσης Κρητικό κ. Παύλο Πολάκη, τον οποίο νιώθει πιο κοντά του «λόγω κοινών ιδεολογικών καταβολών», έχει να επιλύσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Το σημαντικότερο όμως είναι να αποδείξουν στον κόσμο, και δη στους συναδέλφους τους, οι οποίοι «τους περιμένουν στη γωνία», ότι δεν τοποθετήθηκαν τυχαία σε αυτές τις θέσεις. Χαρακτηριστική είναι η φράση του νευροχειρουργού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας κ. Πάνου Παπανικολάου, ο οποίος, μαζί με τον κ. Πολάκη, ξεσήκωνε προ 20ετίας τους γιατρούς του ίδιου νοσοκομείου, διεκδικώντας κάλυψη των κενών θέσεων και αποτροπή της αλλαγής του συστήματος εφημερίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Αν και αυτοί οι δύο αριστεροί γιατροί δεν κάνουν προσλήψεις και δεν καταφέρουν να βελτιώσουν την εικόνα στο ΕΣΥ, τότε θα κάνουμε κατάληψη στο γραφείο τους. Ετσι, για να θυμηθούμε τα παλιά…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ