Μια 15μελής «μονάδα ένοπλης δράσης» με ποινικούς και αντιεξουσιαστές που έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 40 ληστείες και ένοπλες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, είχε τουλάχιστον 20 κρησφύγετα και «γιάφκες», διέθετε εκατοντάδες όπλα, εκτοξευτές ρουκετών, χειροβομβίδες και σχεδόν προχωρούσε σε μία παράνομη πράξη κάθε… πενθήμερο· αυτή είναι που κρύβεται πίσω από τη «στόχευση» 25 επιχειρηματιών και συγγενών τους –τα ονόματά τους στη διάθεση του «Βήματος της Κυριακής» –προκειμένου να προχωρήσει σε απαγωγές που σχεδιάζονταν την περίοδο 2013-14.
Πρόκειται για τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» Γιώργο Πετρακάκο, Σπύρο Χριστοδούλου, Σπύρο Δραβίλα –έχει αυτοκτονήσει-, τους αντιεξουσιαστές Νίκο Μαζιώτη, Γρηγόρη Τσιρώνη και άλλους που είχαν ενοποιηθεί την τελευταία πενταετία και προχωρούσαν σε ένα πρωτοφανές μπαράζ ένοπλων ενεργειών σε όλη τη χώρα, πιθανόν και με τη «χρήση» της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε διπλωματικούς στόχους.
«Party animals» και εγχειρίδιο απαγωγής


Οι αεικίνητοι ένοπλοι, σύμφωνα με σημειώσεις που βρέθηκαν σε «γιάφκα» στον Μαραθώνα –αποκαλύφθηκε προ πενθημέρου –δεν είχαν αρκεσθεί στη λεία περίπου 5 εκατ. ευρώ από τις δεκάδες ληστείες αλλά σχεδίαζαν και απαγωγές. Στόχος τους τα λύτρα αλλά πιθανόν και αιτήματα αποφυλάκισης συνεργών και συντρόφων τους που είχαν πέσει εν τω μεταξύ στα χέρια της Αστυνομίας.
Οι περισσότεροι στόχοι της λίστας των υποψηφίων ομήρων είναι νεαροί συγγενείς επιχειρηματιών (κυρίως εφοπλιστών) με συχνές νυχτερινές εξόδους, έντονη κοσμική ζωή, τακτική παρουσία στη Μύκονο, και μάλιστα δύο από αυτούς χαρακτηρίζονταν «party animals» σε πρόσφατα δημοσιεύματα. Ελάχιστοι είχαν προσωπική ασφάλεια και συνοδεία, με τους ενόπλους να αναζητούν τους «ευπαθείς στόχους» και την ιδανική στιγμή επίθεσης. Στη λίστα είναι και άλλοι επιχειρηματίες, κυρίως στα εξοπλιστικά προγράμματα, με τον ίδιο επίσης τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τις σαφείς ενδείξεις της ΕΛ.ΑΣ., οι ένοπλοι αντλούσαν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες και «βάση δεδομένων» για ΙΧ, νυχτερινές εξόδους ή άλλες κινήσεις των νεαρών επιχειρηματιών από το Διαδίκτυο αλλά και από «δίκτυο» υπαλλήλων νυχτερινών κέντρων και παρκαδόρων που δίνουν –εσκεμμένα ή ακούσια –πληροφορίες σε ποινικούς. Σε τουλάχιστον τέσσερις-πέντε περιπτώσεις όμως οι ένοπλοι είχαν προχωρήσει σε παρακολουθήσεις και είχαν λεπτομέρειες για τις κινήσεις επιχειρηματιών σε σπίτια και γραφεία όπως και άλλα δεδομένα.
Στις ίδιες χειρόγραφες σημειώσεις υπάρχει ένας ολοκληρωμένος πολυσέλιδος οδηγός για την «επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας απαγωγής». Υπάρχουν αναφορές του… συμβούλου αρπαγών σε όλες τις φάσεις: χρήση κλεμμένων ΙΧ, εύρεση κρησφύγετου, διαπραγματεύσεις, χρήση κινητών τηλεφώνων, παράδοση και παραλαβή των λύτρων, αποφυλάκιση του υπόπτου, εξαΰλωση των ιχνών κ.ά. Μάλιστα στο τελειοποιημένο «εγχειρίδιο της καλής αρπαγής» περιλαμβάνεται λίστα των προς αποφυγή λαθών που είχαν γίνει σε άλλες απαγωγές –κυρίως σε θέματα κινητών τηλεφώνων -, όπως του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά κ.ά. Τότε, όπως σημειώνεται, τα βασικά λάθη είχαν γίνει με την αγορά καρτών κινητής τηλεφωνίας, με τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών κ.τ.λ.
«Ντοσιέ» Β. Παλαιοκώστα;


Ανάμεσα στα άλλα διερευνάται αν ο προαναφερόμενος «μπούσουλας» είναι έργο του 49χρονου καταζητουμένου Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος επιχείρησε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στον Γ. Πετρακάκο και άλλους διαδόχους του, με τους οποίους είχε αρχίσει τη συνεργασία στις φυλακές Τρικάλων και ύστερα, την περίοδο 2006-2008, στη Θεσσαλονίκη προχωρώντας αργότερα και στην απαγωγή του κ. Μυλωνά. Μάλιστα και ο Β. Παλαιοκώστας είχε συλληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχοντας στην κατοχή του ντοσιέ με αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών με συνεντεύξεις και κοσμικές παρουσίες περίπου 60 επιχειρηματιών και συγγενών τους. Μία συλλογή στοιχείων με τάξη και επιμέλεια που είχε εντυπωσιάσει τους αστυνομικούς…
Το ενδιαφέρον ακόμη για τη «λίστα απαγωγών του Μαραθώνα» είναι ότι δύο από τους αναφερόμενους γόνους επιχειρηματιών είχαν ειδοποιηθεί προ τριετίας από την ΕΥΠ ότι είναι στόχοι εγκληματικής ενέργειας και σε έναν είχε δοθεί εκτάκτως αστυνομική φρουρά. Δεν μπορεί όμως να διαπιστωθεί αν οι σχετικά ασαφείς πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αφορούσαν τα σχέδια της εν λόγω ομάδας κακοποιών και αναρχικών.

Ποιός είναι
Ο Γιώργος Πετρακάκος και τα μέντιουμ
Γιος μέντιουμ, κηπουρός στον Δήμο Αγίας Παρασκευής και καταδικασθείς σε ηλικία 21 ετών για διακίνηση μικρής ποσότητας χασίς είναι ο 37χρονος Γιώργος Πετρακάκος, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση των απαγωγών.
Χρησιμοποιούσε κλεμμένη κάρτα πολυτέκνου και είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2002 ως μέλος πενταμελούς συμμορίας για πέντε ληστείες στην Αττική, στην οποία συμμετείχε και 35χρονος στενός συγγενής δικαστικού αλλά και ένας άλλος μέντιουμ! Στην απολογία του είχε προτάξει τη σχέση του με τα ναρκωτικά και την ανάγκη βοήθειας στον αδελφό του με κινητικά προβλήματα.
Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη πάλι για ληστεία τράπεζας. Μετά ήλθε η συνεργασία του με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα που γνώρισε στις φυλακές Τρικάλων.

Υπό έρευνα
Η απόπειρα αρπαγής του εφοπλιστή Μαρτίνου

Ενας από τους στόχους που μνημονεύονται στη λίστα των υποψήφιων ομήρων είναι και ο 34χρονος εφοπλιστής που είχε γίνει στόχος αρπαγής το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου 2013 στη Βούλα. Οι πέντε δράστες με ένα κλειστό φορτηγάκι μάρκας Mitsubishi και ένα άσπρο μικρό Citroën επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό του, όμως κατόρθωσε να διαφύγει. Ως τώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατόρθωσαν να βρουν στα χειρόγραφα της «γιάφκας» του Μαραθώνα σαφή στοιχεία ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα κρύβεται πίσω από αυτή την απόπειρα.
Πρόκειται για την περίοδο που ποινικοί και αντιεξουσιαστές είχαν σχετικά μικρότερη δράση. Είχαν προηγηθεί ληστείες σε Μέθανα, Βελεστίνο και αλλού, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου 2013 και μερικές ημέρες αργότερα οι ένοπλοι είχαν κλέψει δύο από τα ΙΧ που βρέθηκαν στο ίδιο κατάλυμα στον Μαραθώνα. Παρουσιάστηκαν πάλι μετά τις γιορτές, στις 31 Ιανουαρίου 2014, με ληστεία τράπεζας στον Ωρωπό.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένα από τα κρησφύγετα που είχαν βρεθεί τους τελευταίους μήνες σε Νέα Μάκρη, Μαραθώνα αλλά και στην Ανάβυσσο να προορίζονταν για χώρους ομηρείας. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του γεγονότος ότι η εν λόγω ομάδα ενόπλων σχετίζεται με το σχέδιο αρπαγής του Κίκου Μαρτίνου θα αποτελεί μια επαλήθευση μαρτυρίας που δόθηκε στις αρχές του χρόνου ότι «γνωστός βαρυποινίτης αναφέρθηκε σε σχέση της απαγωγής Μαρτίνου με τον Βασίλη Παλαιοκώστα».
Ζητούμενο πλέον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να βρουν τουλάχιστον δύο νέα καταλύματα των ενόπλων που σχετίζονται με τη δράση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών αλλά και των ενόπλων που σκότωσαν στις αρχές του χρόνου τον αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλλιμάνη. Δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα τρία αντιαρματικά RPG-7 και LOW που έχουν βρεθεί ως τώρα στην κατοχή των ενόπλων να χρησιμοποιούνταν και σε επιθέσεις σε οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. ή εναντίον φυλακών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ