Η παρουσίαση σύγχρονων παιδαγωγικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων για τη δυναμική σχέση Τέχνης και σχολείου, καθώς και η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των φορέων των δύο χώρων, είναι οι στόχοι τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Το συνέδριο με θέμα «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο σχολείο του 21ου αιώνα», που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 στις 18.00, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Η συμμετοχή στο συνέδριο, που θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, είναι δωρεάν. Οι εργασίες θα γίνουν στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών (λεωφόρος Συγγρού 107), με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Παράλληλα με τις θεωρητικές εισηγήσεις και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια με αντικείμενο τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφορες μορφές της Τέχνης (εικαστικά, χορός, μουσική, θέατρο κτλ.) στο σύγχρονο σχολείο.
Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση σύγχρονων παιδαγωγικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων για τη δυναμική σχέση Τέχνης και σχολείου, καθώς και η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ λειτουργών και στελεχών της εκπαίδευσης, καλλιτεχνών, ειδικών παιδαγωγών-επιστημόνων αλλά και ερευνητών-διδασκόντων από τον χώρο των Τεχνών και της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η «αυλαία» του προγράμματος θα ανοίξει με συναυλία από την παιδική χορωδία Ροζάρτε. Ορισμένες από τις θεματικές που θα συζητηθούν στη Μικρή Σκηνή και στην Αίθουσα Χορού είναι: «Τέχνες και Σύγχρονη Διδακτική», «Τέχνη και Κοινωνία», «Διδακτική της Τέχνης», «Τέχνη και Νέες Τεχνολογία», «Νέες Προτάσεις Διδασκαλίας: Μουσική, ζωγραφική, θέατρο, χορός», «Τέχνη στη Διεθνή Εκπαιδευτική Πράξη», «Τέχνες και Λόγος: Καινοτόμες πρακτικές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015 (20.00-21.00) θα γίνει συζήτηση λογοτεχνών σε στρογγυλή τράπεζα με τους Μάρω Δούκα, Άλκη Ζέη, Φίλιππο Μανδηλαρά, Μάκη Τσίτσα. Συντονιστής: Ανδρέας Μήτσου. Η παρακολούθηση των συζητήσεων στη Μικρή Σκηνή (5ος όροφος) και στην Αίθουσα Χορού (4ος όροφος) έχουν ελεύθερη είσοδο με σειρά προτεραιότητας.
Παράλληλα, στη Μικρή Αίθουσα και την Αίθουσα Χορού (4ος όροφος) θα υλοποιούνται βιωματικά εργαστήρια, για τη συμμετοχή στα οποία είναι απαραίτητη η προσκόμιση δωρεάν δελτίων εισόδου. Η διανομή αυτών ξεκινά δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη του κάθε εργαστηρίου. Στα θέματα των βιωματικών εργαστηρίων περιλαμβάνονται η τέχνη του comic strip, η τεχνολογία και τα ψηφιακά παιχνίδια, ο προγραμματισμός, το θέατρο, η μουσική, η εισαγωγή του χορού στη σχολική τάξη και η διαπολιτισμική αγωγή.
Στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για την εξέλιξη των διαδικασιών και για το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να ενημερώνεσθε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ.