Επενδύσεις «υψηλής απόδοσης» σε ξένα χρηματιστήρια και νέες «πυραμίδες» εξαφανίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν αποσύρει από τα πιστωτικά ιδρύματα χιλιάδες Ελληνες. Λεφτά που βρέθηκαν σε σεντούκια και κάτω από τα… στρώματα με την απειλή και των capital controls χάνονται με το «τρυκ» των ευφυών επενδύσεων σε ξένες εταιρείες αλλά και σε παιχνίδια με τις ισοτιμίες νομισμάτων.
Τα «παιχνίδια» στον Nasdaq από βουλγαρική εταιρεία-«φάντασμα» στον Πύργο Αθηνών, η δημιουργία «πυραμίδας» από υποτιθέμενο γκουρού ξένων χρηματιστηρίων, το μυστήριο εξαΰλωσης τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ δεκάδων ανυποψίαστων πολιτών από υπεύθυνο εταιρείας με ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κέντρο της Αθήνας, η μαζική υφαρπαγή χρημάτων από υπολογιστικά συστήματα γαλλικής τράπεζας και με τη συμμετοχή ελλήνων ιδιωτών –για την οποία επισκέπτονται διαρκώς τη χώρα μας γάλλοι δικαστές –είναι ορισμένες από τις σχετικές υποθέσεις που απασχολούν τις δικαστικές αρχές αλλά και τα στελέχη Ασφαλείας.
Ανάμεσα στα θύματα απάτης με «κερδοφόρα» πονταρίσματα σε ξένα χρηματιστήρια φέρονται και οκτώ μοναχές σε μοναστήρι της Κορινθίας με δράστη… άφαντο πιστό από του Ζωγράφου που κέρδισε την εμπιστοσύνη τους με αρχικές μικροδωρεές. Ολοι θύματα του ίδιου σχεδόν «τρυκ» με τις αρχικές καταβολές τμήματος των υποτιθέμενων «μεγάλων κερδών» που οδηγεί σε παραδόσεις μεγαλύτερων ποσών. ώσπου οι ψευτοεπενδυτές να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο ποσό και να εξαφανισθούν.

«Αέρας» οι αποδόσεις
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις είναι αυτή που εξέτασε η Εισαγγελία Αθηνών σε συνεργασία με τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αφορά τη δραστηριότητα της χρηματιστηριακής εταιρείας South Pacific Capital Single Member PC με τη συμμετοχή οκτώ Βουλγάρων και ενός έλληνα ιδιώτη, που φέρεται να ήταν το εν Ελλάδι γραφείο της βουλγαρικής Global Market και η οποία είχε νοικιάσει πολυτελή γραφεία στον 23ο όροφο του Πύργου Αθηνών. Εκεί άρχισαν να συρρέουν ανυποψίαστοι ιδιώτες που παρέδιδαν τεράστια ποσά για επενδύσεις κυρίως στο αμερικανικό χρηματιστήριο με αποδόσεις της τάξης του 10%-20% τουλάχιστον.
Οι άτυχοι πελάτες αρχικώς λάμβαναν μεγάλα ποσά ως τμήμα των κερδών τους και ήταν περιχαρείς. Ομως όλα άρχιζαν να αλλάζουν όταν στις 27 Απριλίου 2015 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία «επειδή παρείχε την επενδυτική υπηρεσία της λήψης και διαβίβασης εντολών χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια της εν λόγω ελεγκτικής επιτροπής».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στα γραφεία της, και όχι μόνο, ακολούθησε σειρά επεισοδίων με τους εξαπατημένους πολίτες να ζητούν πίσω τα χρήματά τους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε και ανάμειξη μπράβων. Οι υπεύθυνοι δεν επέστρεφαν τα ποσά επικαλούμενοι «ξαφνικά προβλήματα στις επενδύσεις». Ετσι, προ μερικών εβδομάδων οι απαυδισμένοι έλληνες πελάτες απευθύνθηκαν στις δικαστικές αρχές. Ηταν όμως ήδη αργά. Προ μερικών ημερών ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και εντοπίστηκαν οι ευθύνες των ξένων επενδυτών, που είναι όμως ήδη άφαντοι και τα γραφεία της εταιρείας έχουν αδειάσει.
Ισοτιμίες πλάνης
Μία άλλη, ακόμη μεγαλύτερη, καταγγελλόμενη υπόθεση απάτης με θύματα τουλάχιστον 60-70 επενδυτές και απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτή που εξετάζεται από άλλες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές και αφορούν τη δράση 47χρονου Ελληνα με έδρα στην Αγία Παρασκευή αλλά και στα Μεσόγεια. Εμφανίζεται ειδικός στις επενδύσεις στα ξένα χρηματιστήρια αλλά κυρίως σε «μεγάλα κέρδη» από επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο ίδιος έλληνας οικονομολόγος είχε εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ ύστερα από αναφορές τραπεζών τον Αύγουστο του 2010 να έχει στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς του εμβάσματα 15 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. δολαρίων από πελάτες στους οποίους είχε υποσχεθεί «υπερκερδοφόρα πονταρίσματα». Τότε όμως είχε απαλλαγεί από το δικαστήριο, δήλωνε «υπερήφανος για την ελληνική δικαιοσύνη» και ζητούσε την πλήρη αποκατάστασή του.
Στην πρόσφατη υπόθεση, μετά τις αρχικές εισπράξεις μεγάλων ποσών, το «κλίμα εμπιστοσύνης» και την αίσθηση μεγάλων κερδών που παρουσίασε δήλωσε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «ξαφνικά προβλήματα στις επενδύσεις» και έγινε άφαντος. Τώρα οι Αρχές ερευνούν ασφαλώς να μην πρόκειται για μια «κακοτυχία» στο παιχνίδι των ισοτιμιών αλλά να υπήρχε συνειδητή παραπλάνηση των επενδυτών. Εχουν μάλιστα στη διάθεσή τους στοιχεία ότι τα χρήματα πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν σε μια πολυεθνική «πυραμίδα» που έχει εξαπατηθέντες και σε άλλα κράτη.
Η δοκιμαστική μεταφορά ποσών ήταν πραγματική

Ιδιαιτέρως σοβαρή φέρεται να είναι υπόθεση που χειρίζεται και ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ιωάννης Αγγελής, αρμόδιος για τη διαδικασία δικαστικών συνδρομών, και αφορά υφαρπαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γαλλική τράπεζα με την εμπλοκή και ελλήνων ιδιωτών. Για την υπόθεση ταξιδεύουν διαρκώς στη χώρα μας δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι από τη Γαλλία, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος.

Πρόκειται για πολυεθνική απάτη, με μεταφορά μεγάλων ποσών στο πλαίσιο υποτιθέμενης «δοκιμαστικής» χρήσης των υπολογιστικών συστημάτων της τράπεζας, από την οποία όμως υπήρξε πραγματική υφαρπαγή των χρημάτων. Στις περισσότερες από τις περίπου 70-80 περιπτώσεις δεν είχε ανακαλυφθεί ούτε καν η χώρα από όπου είχε προκύψει η «κομπίνα» αφού είχε γίνει προσπάθεια εξαΰλωσης των ιχνών. Σε μία ωστόσο περίπτωση εντοπίστηκε η εμπλοκή έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος υποστήριξε ότι το όνομά του είχε χρησιμοποιηθεί από άλλους ιδιώτες που έχουν εντοπισθεί. Μια έρευνα που θεωρείται άκρως σημαντική.
Ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση ενός έλληνα ιδιοκτήτη εταιρείας ηλεκτρονικών που βρέθηκε νεκρός προ μερικών μηνών στο γραφείο του, κοντά στην πλατεία Βάθης, με την ένδειξη ότι είχε αυτοπυροβοληθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., είχε παραπλανήσει ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες υφαρπάζοντας ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις με υψηλή απόδοση άνω του 20% σε ξένα ομόλογα.
Τέλος, εντυπωσιασμένα έμειναν στελέχη της Ασφάλειας Αττικής από υπόθεση απόσπασης περίπου 800.000 ευρώ από μοναχές σε μοναστήρι της Κορινθίας, οι οποίες πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις του για κερδοφόρες επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια. Ο 45χρονος «χρηματιστής» από την Αθήνα εμφανίστηκε αρχικά σαν ευσεβής χριστιανός, τακτικός επισκέπτης που έκανε μικροδωρεές στο μοναστήρι. Η μεγάλη πίστη που έδειχνε στον Υψιστο και η ευπιστία των μοναχών τού απέφεραν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ