Ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Σακελλαρίου απέρριψε την Τρίτη την αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για έκδοση προσωρινής διαταγής με σκοπό να παγώσει η απόφαση του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνου Σκουρλέτη που οδήγησε στην αναστολή των εργασιών της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ παρέπεμψε στην οριστική απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου η οποία θα εκδοθεί μετά τις εκλογές.

Προηγήθηκε τετράωρη ακροαματική διαδικασία και δόθηκε στους εκπροσώπους δικηγόρους των τριών πλευρών, της εταιρείας, των εργαζομένων και του ελληνικού Δημοσίου, προθεσμία να δώσουν τις προτάσεις τους ως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

Με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία των μεταλλείων με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι τεχνικών μελετών και ειδικότερα αυτός περί προβλεπομένων δοκιμών των κοιτασμάτων. Οι δοκιμές έγιναν στη Φινλανδία και όχι επί τόπου, όπως προβλεπόταν.

Ο εισηγητής της υπόθεσης ήταν ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ιωάννης Μάζος, ενώ η τετράωρη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών έγινε με την παρουσία και των δικηγόρων των τριών μερών. Το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάχθηκε υπέρ της υπουργικής απόφασης.

Αμφισβητείται από το Δημόσιο η ζημιά την οποία επικαλείται η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, το οποίο λειτουργεί για παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου ψευδαργύρου κ.λπ.

Η προσφυγή της εταιρείας για την κυρία υπόθεση έχει οριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 2 Οκτωβρίου 2015.