Τράτσα Μάχη
«Πονοκέφαλο» τόσο στους ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μια περιοχή κοντά στις Αφίδνες, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει απόφαση που είχε υπογράψει στα τέλη Αυγούστου ο τέως αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης και αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή.
Ο κ. Τσιρώνης αποδέχεται γνωμοδότηση του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ) του 1984, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κυριότητα του οικοδομικού συνεταιρισμού υγειονομικών επί της επίδικης έκτασης στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση (αρ. πρωτ. 129182/4530), απορρίπτεται η από 10.6.1974 αίτηση του συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» για αναγνώριση υπέρ αυτού δικαιώματος κυριότητας σε έκταση δασικού χαρακτήρα, εμβαδού 7.635 στρεμμάτων. Σύμφωνα με αυτή, η συγκεκριμένη έκταση «θα διαχειρίζεται και θα προστατεύεται ως δημόσια».
Η απόφαση του κ. Τσιρώνη έχει αναστατώσει τον Σύλλογο Οικιστών Ιπποκρατείου Πολιτείας οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν ελήφθη υπόψη η απόφαση 2282/1992 του ΣτΕ που τους δικαίωνε και γιατί έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση του ΑΣΙΔ, «χωρίς να προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος της κατάστασης που επικρατεί όλα αυτά τα 30 έτη» στην περιοχή.
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας κ. Τσιρώνης αναφέρει στο «Βήμα» ότι αδίκως ανησυχούν οι κάτοικοι. Όπως σημειώνει, έπρεπε να δοθεί ένα τέλος σε μια υπόθεση που βρισκόταν σε εκκρεμότητα την τελευταία τριακονταετία. «Από το να κρύβουμε κάτω από το χαλί τη γνωμοδότηση δεν κερδίζει κανείς. Όποιος έχει νόμιμα δικαιώματα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Γιατί τόσα χρόνια οι προκάτοχοί μου την έκρυβαν στο συρτάρι; Είναι επίορκοι και δεν προσέφεραν υπηρεσία σε όσους έχουν δικαιώματα στον χώρο. Γι’ αυτούς είναι καλύτερα να ξεκαθαρίσει το θέμα. Αν μια έκταση ήταν δημόσια το 1984 και το Δημόσιο δεν την πούλησε, το 2014 παύει να είναι;» αναρωτιέται ο κ. Τσιρώνης.
Σε ρόλο πυροσβέστη ο Σκουρλέτης
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης, υποψήφιος και εκείνος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, εμφανίζεται ως… πυροσβέστης και σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα για το θέμα αναφέρει ότι η αποδοχή της προ 30 ετών γνωμοδότησης του ΑΣΙΔ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εκκινώντας από ένα πνεύμα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, στην πράξη πλήττει πραγματικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες με τη σύμπραξη του κράτους.
«Στα πλαίσια ενός εγκεκριμένου σχεδίου, που ποτέ η Πολιτεία δεν αμφισβήτησε ή ανέστειλε την τυπική εγκυρότητα του, διαμορφώθηκε μια αλληλουχία έννομων σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες αλλά και υποχρεώσεις προς το κράτος. Έγιναν χιλιάδες δικαιοπραξίες μεταβιβάσεων που αποτυπώνονται στο Κτηματολόγιο, εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, καταβλήθηκαν φόροι. Μεσολάβησε σχετική απόφαση του ΣτΕ το 1992. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοείται» επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης.
Όπως υποστηρίζει, οι όποιες παραλείψεις και αμαρτίες του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, η κερδοσκοπική στρέβλωση συνεταιριστικών πρακτικών δεν μπορούν να επιβαρύνουν εκ των υστέρων χιλιάδες πολίτες που άσκησαν με σύννομο τρόπο τα δικαιώματά τους αλλά και εκπλήρωσαν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Και καταλήγει: «Η οριστική διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων της περιοχής της Ιπποκρατείου Πολιτείας είναι ταυτόσημη με την επιτάχυνση και επικαιροποίηση του «Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης» Αφιδνών, δηλαδή τη δημόσια πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατή μια νέα ρύθμιση των σχέσεων ιδιωτικού – δημοσίου, κτισμένου και φυσικού περιβάλλοντος χωρίς τις αμαρτωλές σκιές του παρελθόντος. Από μια τέτοια διαδικασία κάτοικοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες γης της Ιπποκρατείου Πολιτείας δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν».