Εν μέσω αντιδράσεων από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής πραγματοποιηθήκε το μεσημέρι της Τρίτης διανομή τροφίμων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας.

Κάτοικοι της περιοχής έστειλαν χτες επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ζητώντας του να μην πραγματοποιήσει τη διανομή. «Δεν έχουμε πρόβλημα να δοθούν τρόφιμα, αλλά αυτό να γίνει σε οργανωμένο χώρο. Με τη δράση του αυτή ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός νομιμοποιεί τον παράνομο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους κάτοικος της περιοχής. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν είχε πάρει για τη διανομή σχετική άδεια από την Αστυνομία.

«Οι υγειονομικές συνθήκες στην πλατεία Βικτωρίας είναι τραγικές. Καθημερινά βρίσκονται στην πλατεία από 1.000 έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι δράσεις αυτές πρέπει να γίνονται οργανωμένα» συμπλήρωσε η Δήμητρα Αγγελή-Λυκούδη, σύμβουλος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας.

«Είχαμε πάρει κανονικά άδεια από το δήμο και την αστυνομία, ωστόσο δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργήσουμε εντάσεις και προστριβές, ούτε να έρθουμε σε σύγκρουση με τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Ως εκ τούτου έδωσα εντολή παρόμοιες δράσεις να μη συνεχιστούν στον ίδιο χώρο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Αυγερινός, η διανομή τροφίμων, που γίνεται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών δράσεων της οργάνωσης, θα συνεχιστεί «σε περιοχές όπου θα έχουμε καλύτερη ανταπόκριση και πιο εύκολη πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών στη διανομή».

Κατά τη σημερινή διανομή, που τελικά πραγματοποιήθηκε «αθόρυβα» σε μια άκρη της πλατείας, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν σε πρόσφυγες και μετανάστες 1.000 μπουκάλια νερό και ισάριθμα σάντουιτς και κρουασάν.

Όπως επισήμανε ο κ. Αυγερινός, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη διανείμει 10.000 δέματα στα νησιά και την Ειδομένη (οικογενειακά δέματα, κυτία επιβίωσης, βρεφικά δέματα, κυτία γυναικείας υγιεινής), ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού ενέκρινε την παροχή βοήθειας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για να συνεχιστεί η παροχή δεμάτων.