Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι και είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωσή του και τη μεταφορά περίπου 10.000 προσφύγων και μεταναστών σε δύο προσωρινά κέντρα φιλοξενίας.

Άνδρες του Λιμενικού και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες,που επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο, να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδήγησαν στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι, προκειμένου να καταγραφούν και να καταμετρηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εδώ και μέρες στο νησί.

Η αναμονή για τη διαδικασία της πρώτης καταγραφής που πραγματοποιείται στον χώρο του λιμανιού -με τους τοπικούς φορείς και εθελοντές να ψάχνουν για εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του απογραφικού κέντρου- αγγίζει πλέον τις 24 ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε Καρά Τεπέ και Μόρια είναι υπερπλήρη.

Με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης Αντώνη Παπαματθαίου, οι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στο λιμάνι. Ο κ. Παπαματθαίου με επιστολή του προς τον δήμο Λέσβου ζητά την καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση με ειδικά φάρμακα των κεντρικών σημείων της πόλης της Μυτιλήνης.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός επισημαίνει ότι «ο δήμος Λέσβου εδώ και επτά μήνες, καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τόσο τους χώρους ευθύνης του, όσο και τους χώρους που ανήκουν σε άλλους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες».

«Ο χώρος του λιμανιού και της Προκυμαίας της Μυτιλήνης, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου – όπως θα έπρεπε – αλλά αποτελεί περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Παρόλα αυτά, ο Δήμος καθημερινά καθαρίζει τους παραπάνω χώρους.

» Θεωρώ λοιπόν ότι η παρέμβαση σας για καθαρισμό και απολύμανση κεντρικών σημείων της Μυτιλήνης, είναι μεν ορθή, αλλά άνευ ουσίας, αφού, όπως προείπα, εδώ και μήνες ο Δήμος Λέσβου, δίνει καθημερινά τη μάχη της καθαριότητας σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν μετανάστες.

» Μετά την σημερινή εντολή σας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ξανά στο χώρο του Λιμανιού της Μυτιλήνης, σας ενημερώνω ότι ο Δήμος Λέσβου, θα επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων ευθύνης του και θα πρέπει κάθε άλλος φορέας και υπηρεσία να αναλάβει την καθαριότητα των χώρων ευθύνης τους.

» Τέλος, σας προσκαλώ για μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Λέσβου, σχετικά με το μεταναστευτικό» καταλήγει η απαντητική επιστολή του κ. Γαληνού.