Ένταση επικρατεί στη Μυτιλήνη και την Κω λόγω του μεγάλου όγκου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Με επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποτράπηκε η είσοδος μεταναστών στο πλοίο Blue Star 1 το πρωί της Παρασκευής, ενώ συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Συγκεκριμένα, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του Blue Star 1 από περίπου 1.000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο πλοίο φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα».

Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό έμειναν προσωρινά έξω από το πλοίο, μαζί με τους μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τα επεισόδια οι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγούνται από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια». Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού.

Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων, ανάμεσά τους αρκετοί νεαροί, και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς που υπήρξαν, μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών και υπήρξε πετροπόλεμος αλλά και χρήση δακρυγόνων όταν οι μετανάστες θέλησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα.

Για περίπου ένα δίωρο και περισσότερο όλη η παραλιακή λεωφόρος της πόλης και τα εκεί καταστήματα έγιναν θέατρο αναταραχής και συμπλοκών τις οποίες παρακολουθούσαν κι άλλοι ανησυχούντες πολίτες.

Μάλιστα -σύφωνα με αυτόπτες- μπροστά από την αστυνομία στο χώρο των επεισοδίων έφτασε και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ν. Μυλωνάς ο οποίος άρχισε να αντιδρά βλέποντας έναν χτυπημένο από αγανακτισμένους νεαρό μετανάστη με συνέπεια να προπηλακιστεί από τους εξαγριωμένους συγκεντρωμένους νεαρούς. Σε άρθρο του ο κ. Μυλωνάς κάνει λόγιο για« Νύχτα των Κρυστάλλων» στο νησί.

Επίσης, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και εντάσεις μεταξύ ευρωπαίων πολιτών που ζητούσαν το λόγο από τους αγανακτισμένους, όπως και νέο επεισόδιο μεταξύ αγανακτισμένων και εικονολήπτη ξένου τηλεοπτικού δικτύου (λέγεται ότι του έσπασαν την κάμερα).

Στην Κω Αβραμόπουλος, Τίμερμανς

Αντιμέτωποι με τις αποδοκιμασίες μερίδας κατοίκων βρέθηκαν ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, οι οποίοι επισκέπτονται την Κω για να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Τους δύο αξιωματούχους συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργος Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στην περιφέρεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Μετανάστευσης και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης με τους πρόσφυγες.


Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέσβου για το μεταναστευτικό

Δραματική έκκληση στην πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Μυτιλήνη από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών απευθύνει ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός.

«Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι κρίσιμη, άμεση και υψίστης σημασίας. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων. Το διακύβευμα είναι η αποφυγή, πάση θυσία, της κοινωνικής έκρηξης και των ανεξέλεγκτων και εξαιρετικά επικίνδυνων επακόλουθων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με γραπτή εισήγησή μου πρότεινα την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει ο κ. Γαληνός.

Ο δήμαρχος του νησιού έκανε γνωστό ότι απερρίφθη το αίτημά του να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Σύμφωνα με τον τύπο του νόμου δεν προβλέπεται η κήρυξη ενός τόπου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Υπάρχει ακόμα όμως και η ουσία της κατάστασης την οποία ζούμε και αδυνατούμε πλέον να διαχειριστούμε» είπε ο κ. Γαληνός.

Στην επιστολή του στην πρωθυπουργό την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, στον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, στον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα ο κ. Γαληνός αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί όπου «το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου».

Όπως αναφέρει «είναι φυσικό, οι παραπάνω αριθμοί να μην είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων. Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία, η οποία υφίσταται τρομερή πίεση από τα δυσάρεστα επακόλουθα της διαμονής αυτών των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Ενδεικτικό του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος είναι οι καθημερινές αναταραχές στο εσωτερικό του λιμένα Μυτιλήνης με πολλούς τραυματίες. Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει συγκεκριμένα σημεία της πόλης απροσπέλαστα και επικίνδυνα για τους κατοίκους της πόλης, προκαλώντας μάλιστα και τεράστιες ζημιές σε τοπικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

«Σας απευθύνω δραματική έκκληση για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό. Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται – εκτός των άλλων – και αυτή τη δοκιμασία» καταλήγει στη δραματική του έκκληση ο κ. Σπύρος Γαληνός.