Ενα γενικευμένο σύστημα ρευματοκλοπών καταγράφεται ανά την Ελλάδα. Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο της επιχείρησης, καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο εντείνεται χρόνο με τον χρόνο. Τα σκήπτρα στις ρευματοκλοπές κρατά η Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, ενώ τη συναγωνίζεται και η Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ, από τα 3.400 εντοπισμένα περιστατικά ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2015, περί τα 1.370 εντοπίστηκαν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τα 960 στην Αττική. Επίσης, ρευματοκλοπές έχουν εντοπιστεί τόσο από μεγάλες όσο και από μικρομεσαίες τουριστικές ή υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις σε πολλά τουριστικά θέρετρα.
Ραγδαία αύξηση

Τα στοιχεία δείχνουν την έξαρση των ρευματοκλοπών στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Το 2008, πριν από την κρίση, τα καταγεγραμμένα περιστατικά ήταν 733. Το 2009 υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 1.933, το 2010 τα 2.569, το 2011 τα 3.226, το 2012 τα 4.370 και το 2013 εκτοξεύθηκαν στα 8.429. Μόνο το 2014 διαφάνηκε μια πτωτική τάση καθώς καταγράφηκαν περί τα 6.650 περιστατικά. Οπως σχολιάζουν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, τα τελευταία χρόνια η αύξηση των ρευματοκλοπών ήταν πράγματι ραγδαία, αλλά ο μεγάλος αριθμός εξηγείται και από την εντατικοποίηση των ελέγχων. Οι ρευματοκλοπές εντοπίστηκαν σε ποσοστό 80%-85% από τα ίδια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, είτε με έλεγχο των μετρητών είτε μέσω της καταμέτρησης, ενώ ένα μικρό ποσοστό παρανομιών διαπιστώθηκε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών. Πηγές της ΔΕΗ εκτιμούν ότι οι απώλειες εσόδων για την επιχείρηση εξαιτίας των ρευματοκλοπών μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο.


Απλές και πιο σύνθετες μέθοδοι

Οι επιτήδειοι μηχανεύονται δεκάδες τρόπους για να ξεγελάσουν τους μετρητές και να κλέψουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνήθως με τη βοήθεια «ειδικών» ηλεκτρολόγων, αλλοιώνουν τις ενδείξεις του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα καταγραφής της κατανάλωσης, ώστε να πληρώνουν λιγότερα. Υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα και μηχανήματα τα οποία εμποδίζουν την καταγραφή της κατανάλωσης του ρεύματος, αν και πολλοί χρησιμοποιούν πιο απλές πρακτικές, όπως την τοποθέτηση μαγνητών που μπλοκάρουν τον μετρητή, ή ξύλου ή κόλλας για να σταματήσουν την περιστροφή του δίσκου, είτε προτιμούν την αποσύνδεση των ακροδεκτών κ.λπ. Σε ακραίες περιπτώσεις προστίθεται καλώδιο ακόμη και στα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ ώστε το ρεύμα να μην περνάει από τον μετρητή.
Η ρευματοκλοπή, πέρα από το ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, συνιστά αδίκημα και διώκεται ποινικά. Ο καταναλωτής που θα πιαστεί να κλέβει ρεύμα θα κληθεί να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα που κατ’ εκτίμηση θα κατανάλωνε, τις προσαυξήσεις ενώ σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών υποβάλλονται μηνύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ.


Εντατικοποίηση ελέγχων

Οπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή του, οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα, προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νόμιμων συμφερόντων του. Επιπλέον, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις υποτροπής των υπόψη παραβατικών συμπεριφορών, θα επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος και η σφράγιση των μετρητών γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλους τους καταναλωτές από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που είναι και τα μοναδικά που έχουν δικαίωμα επέμβασης σε αυτούς.

HeliosPlus