Καταγγελία-σοκ από γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούν στην Ελληνογαλλική Σχολή της Αγίας Παρασκευής έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα η ομοσπονδία των καθηγητών στην ιδιωτική εκπαίδευση (ΟΙΕΛΕ).
Σύμφωνα με την καταγγελία, εν μέσω κρίσης και με πολλούς γονείς να δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους, η διεύθυνση του σχολείου έδωσε εντολή να μην μπουν στο σχολικό αρκετά παιδιά για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί τα οφειλόμενα ποσά.
Όπως είπαν στο «Βήμα» γονείς που έμειναν εκτός του σχολείου, η διεύθυνση αρνήθηκε να αφήσει τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις, παρ’ ότι είχαν κάνει συμφωνία για εξόφληση των ποσών που όφειλαν μέχρι το τέλος του 2015. Μάλιστα μητέρα μαθητριών του σχολείου άκουσε εκπρόσωπό του να απειλεί: «Ελάτε να πάρετε τα παιδιά σας για να μη φωνάξω την Πρόνοια»
«Το Βήμα» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του σχολείου, αλλά κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό.
«Η ΟΙΕΛΕ έλαβε γνώση συγκλονιστικής καταγγελίας γονέων, σύμφωνα με την οποία η Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής (που αποτελεί μάλιστα μη κερδοσκοπικό σχολείο) απομονώνει παιδιά γονέων που οφείλουν μέρος των διδάκτρων στο χώρο της γραμματείας και δεν τους επιτρέπει την είσοδο στην τάξη με τους συμμαθητές τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
«Το απίστευτο αυτό περιστατικό συνέβη σήμερα (τα γαλλικά σχολεία έχουν ξεκινήσει μαθήματα από την 1η Σεπτέμβρη)» εξηγεί η ΟΙΕΛΕ στην ανακοίνωση.
«Αναμφίβολα από την καταβολή των διδάκτρων εξαρτάται η επιβίωση των ιδιωτικών σχολείων. Ωστόσο οι διοικήσεις τους έχουν τη δυνατότητα δια της νομικής οδού να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, χωρίς να εμπλέκουν τους μαθητές. Η χρησιμοποίηση των παιδιών με αυτό τον πρωτοφανή τρόπο για να εξαναγκαστούν οι γονείς να καταβάλλουν τα χρωστούμενα αποτελεί αντιπαιδαγωγική πράξη ωμής βαρβαρότητας που πλήττει την αξιοπρέπεια και τραυματίζει τον ευαίσθητο, ψυχικό κόσμο τους» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ επισημαίνουν ακόμη ότι «υπάρχει για το ίδιο σχολείο καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς η διοίκησή του απαγόρευε τη φοίτηση μαθητή, ώστε να εξαναγκαστούν οι γονείς του να καταβάλλουν τις οφειλές τους».
Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σχετική επιστολή-καταγγελία στην υπουργό Παιδείας και στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα έρευνα και να εξεταστούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Η ανακοίνωση του σχολείου

«Το Δ.Σ. του παραρτήματος ΣΙΕΛ της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά ενημερώθηκε το μεσημέρι της 03.09.15 από το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ για το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη είσοδο στις τάξεις και την παραμονή στη γραμματεία του γαλλικού Δημοτικού της Σχολής δύο αδελφών, παιδιών για τα οποία υπήρχε σημαντική οφειλή διδάκτρων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΙΕΛ, όπως δεσμεύτηκαν απέναντι στην ΟΙΕΛΕ, κατέβαλαν αμέσως και μέχρι αργά το απόγευμα προσπάθειες -με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και επί τόπου συναντήσεις και προς τις δύο πλευρές, της Διεύθυνσης της Σχολής και της οικογένειας- για την εξεύρεση λύσης στο δυσάρεστο αυτό θέμα, αφού πρώτα αποσαφηνίστηκε μία κρίσιμη παράμετρος, ότι και για τα δύο αδέλφια δεν υπήρχε, λόγω χρεών, εγγραφή για το νέο σχολικό έτος.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες του τοπικού ΣΙΕΛ να διευθετηθεί το θέμα εσωτερικά, για το καλό πρωτίστως των ίδιων των παιδιών, δεν εισακούστηκαν. Το όλο ζήτημα, χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη, έλαβε διαστάσεις (Τύπος, Υπουργείο Παιδείας) που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητες του ΣΙΕΛ και οι οποίες ανέκοψαν τις προσπάθειες εσωτερικής διευθέτησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, πολύ περισσότερο καθώς πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που, κατά την ίδια την ΟΙΕΛΕ, αποτελεί πρότυπο στην τήρηση της ελληνικής νομοθεσίας και στο σεβασμό των εργασιακών σχέσεων, κατ’ επέκταση δε και στο παιδαγωγικό του έργο.

Το τοπικό παράρτημα του ΣΙΕΛ πιστεύει ότι αυτό ακριβώς θα ισχύσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τήρηση δηλαδή των προβλεπόμενων από την ελληνική νομοθεσία, η πρυτάνευση της καλής θέλησης και διαπραγματευτικής διάθεσης όλων των πλευρών και η υπερίσχυση του παιδαγωγικού χαρακτήρα ενός εκπαιδευτηρίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί στη χώρα εδώ και 34 χρόνια, με πρώτιστο μέλημα τους μαθητές του. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν σταθερά και με όλες τους τις δυνάμεις τους τα μέλη του τοπικού ΣΙΕΛ».