Ποινικές διώξεις σε 20 ακόμη άτομα, ανάμεσα στους οποίους επιχειρηματίες, ναυτιλιακοί παράγοντες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κοσμικοί του νησιού και άλλοι, αναμένεται να ασκηθούν τις επόμενες ημέρες από τις δικαστικές αρχές στη Σύρο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης στη Μύκονο που αποκαλύφθηκε προ δέκα ημερών.
Οι περισσότεροι από αυτούς θα κατηγορηθούν για προμήθεια ναρκωτικών ενώ ορισμένοι -ανάμεσά τους και μια 29χρονη σπουδάστρια- για εμπλοκή στο κύκλωμα πορνείας. Πρόκειται για την πλέον σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της Μυκόνου, τη στιγμή που οι δικαστικές και οι αστυνομικές αρχές έχουν εστιάσει την έρευνά τους σε τρία νέα πρόσωπα που φέρεται να είχαν άμεση σχέση με τους αρχικά συλληφθέντες στο νησί των ανέμων.
Την ίδια ώρα στον αρμόδιο ανακριτή της Σύρου αρχίζει από την Παρασκευή νέος κύκλος συμπληρωματικών απολογιών των τριών ήδη κατηγορουμένων, ενός πρώην λιμενικού, ενός «μάνατζερ» και ενός κοσμικού, σχετικά με νέες υποκλαπείσες συνομιλίες τους τις τελευταίες ημέρες πριν από την αποκάλυψη των διακινητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχικές απολογίες τους οι δύο από τους κατηγορουμένους αναφέρθηκαν σε έναν «κύκλο διακίνησης κοκαΐνης μεταξύ φίλων στη Μύκονο» και όχι σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
Διώξεις σε όσους αναφέρονται ότι έπαιρναν ναρκωτικά
Η δράση του κυκλώματος κοκαΐνης αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα διαφόρων υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής που σχετίζονται με τη δίωξη ναρκωτικών. Στην αρχική φάση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών διακινητών. Όμως το επόμενο βήμα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όσων μνημονεύονται στη δικογραφία ότι έπαιρναν ναρκωτικά από τους κατηγορούμενους ως εμπόρους. Σημειώνεται ότι αυτή η άσκηση ποινικών διώξεων σε δεύτερη φάση σε βάρος των «πελατών κυκλωμάτων ναρκωτικών» έχει καταγραφεί και σε σειρά άλλων περιπτώσεων.
Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση που αναδείχθηκε στις 21 Μαρτίου 2012 από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής με τη σύλληψη αρχικά τριών Ελλήνων και ενός Αλβανού για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης ήταν δραστήριο μέλος λέσχης οπαδών. Ωστόσο με βάση τις υποκλαπείσες συνομιλίες κατηγορήθηκαν για προμήθεια ναρκωτικών συνολικά 45 άτομα -ανάμεσά τους και γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο που αθωώθηκε-, από τα οποία τελικώς δικάστηκαν (το καλοκαίρι του 2013) οι 14.
Στη διάρκεια των απολογιών των νέων κατηγορουμένων αναμένεται να διατυπωθούν ισχυρισμοί για «παρανόηση» της ΕΛ.ΑΣ. στην ερμηνεία των «συνθηματικών» για την προμήθεια ναρκωτικών που καταγράφονται στα συστήματα υποκλοπών.
Τρεις «προμηθευτές»
Όσον αφορά την έρευνα της υπόθεσης οι δικαστικές αρχές αλλά και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν την έρευνά τους σε τρία πρόσωπα. Πρώτον, σε δύο άτομα από τα νότια προάστια της Αθήνας τα οποία φέρεται να ήταν αυτά που προμηθεύονταν την κοκαΐνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες στο κύκλωμα της Μυκόνου.
Ένας εκ των κατηγορουμένων υποστήριξε στην απολογία του ότι ένας από τους προμηθευτές του ήταν Αλβανός χωρίς όμως να δίνει περισσότερα προσδιοριστικά στοιχεία.
Δεύτερο πρόσωπο ενδιαφέροντος είναι ένας ιδιώτης με το όνομα «Χρήστος», όπως σημειώνεται στη δικογραφία, ο οποίος φέρεται να ήταν αυτός που μεσολαβούσε για να βρεθούν κοπέλες με τις οποίες τροφοδοτείτο το κύκλωμα πορνείας της Μυκόνου. Οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν στις απολογίες τους γι’ αυτό το πρόσωπο. Ο ένας εξ αυτών ανέφερε ότι γνωρίζει τον χώρο που μένει στη Μύκονο, όμως αγνοεί την ταυτότητά του.
Το τρίτο πρόσωπο ενδιαφέροντος είναι μία κοπέλα 29 χρόνων από την περιοχή της Κοζάνης που μνημονεύεται στη δικογραφία ότι έπαιρνε ναρκωτικά από το κύκλωμα αλλά και ότι ταυτόχρονα συμμετείχε και στο κύκλωμα της σωματεμπορίας.