Ως μια πολύ σημαντική υπόθεση, το εύρος της οποίας θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος την ανεύρεση οπλισμού στο σημαίας Βολιβίας φορτηγό πλοίο «Haddad 1».

Οπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης, το πλοίο κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης 14 εμπορευματοκιβωτίων από στελέχη της οικείας λιμενικής Αρχής, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων και εισαγγελικής Αρχής.

Σε ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται ότι κατά την εκφόρτωση των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο Ισκεντερούν Τουρκίας (Αλεξανδρέτα), εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9mm, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου), η καταμέτρηση των οποίων ακόμα συνεχίζεται.

Το πλοίο εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στη 1.00 τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, με επιβαίνοντες στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των λιμενικών Αρχών της Κρήτης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου του πλοίου δεν αναφέρουν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, ενώ τονίζεται ότι τα όπλα και πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής) στο βάθος των κοντέινερ, γεγονός που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων έτσι ώστε σε περίπτωση που γινόταν κάποιος απλός έλεγχος, να μη γίνονταν αντιληπτά».


Εταιρεία, τσιγάρα, πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα έγγραφα του πλοίου ως πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρεται μια αιγυπτιακή με έδρα την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου ενώ σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υπολοίπων κοντέινερ, στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως ενδεχομένως αυτό να γίνει ως την Παρασκευή.

Σχετικά με την ανεύρεση ποσότητας τσιγάρων, αξιωματικοί του Λιμενικού έλεγαν ότι στα έγγραφα που βρέθηκαν στο πλοίο υπήρχε αναφορά για επτά κοντέινερ με τέτοιο περιεχόμενο, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε μια πρώτη έρευνα, ωστόσο τα συγκεκριμένα εμπορευματοκιβώτια θα ελεγχθούν εξονυχιστικά την Πέμπτη.

Όσο για το επταμελές πλήρωμα (τέσσερις Σύροι, ένας εκ των οποίων ήταν ο καπετάνιος, δύο Ινδοί και ένας Αιγύπτιος) αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι εξετάζονται και αν τυχόν είχαν σχέσεις με πρόσωπα στην Ελλάδα. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι δεν είχαν όπλα στην κατοχή τους και ότι τα κινητά τηλέφωνα τους κατασχέθηκαν για να εξεταστούν.


Σε συνεργασία με άλλες ξένες υπηρεσίες

Στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης ειπώθηκε πως το Λιμενικό είναι σε συνεργασία με άλλες ξένες υπηρεσίες και σχετικά με τον παραλήπτη του φορτίου ότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί, ενώ τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου που βρέθηκαν στο πλοίο εξετάζονται ως προς τη γνησιότητά τους.

Σημειώθηκε ακόμη ότι η έρευνα στο πλοίο έγινε έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών για το πλοίο, το οποίο ενέχεται σε ύποπτες δραστηριότητες διεθνώς διωκόμενες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης αναφορικά με το περιστατικό δήλωσε: «Για τη σημερινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης πλοίου μεταφοράς παράνομου φορτίου οπλισμού αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών οδήγησαν στο να εντοπισθεί το εν λόγω πλοίο και η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η καταμέτρηση όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση».