Η Άννα Λιγωμένου, αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τοποθετείται πρόεδρος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με απόφαση του τέως υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου που κοινοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για την αποκαλούμενη Επιτροπή Σοφών, το έργο της οποίας έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των ημερών, με φήμες και πλήθος διαρροών για το περιεχόμενο του.

Η κυρία Λιγωμένου είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με άριστες μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με οικονομικές σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και μεταπτυχιακή υπότροφος του Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και Ερευνών κατά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής «Το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δικαστών».
Διορίστηκε ως δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1989. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2014.
Έργο της Επιτροπής Σοφών είναι η υποβολή προτάσεων για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο «θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρέωσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος».
Η Επιτροπή – που θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου – θα παραδώσει μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος και την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας καθώς και νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της μεταβατικής περιόδου.
Η Επιτροπή έχει, εκτός από την κυρία Λιγωμένου, 11 μέλη: τον κ. Βασίλη Ανδρουλάκη, δικαστή του ΣτΕ, τον κ. Διονύσιο Γράβαρη, καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής, τον κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, τον κ. Κωνσταντίνο Κρεμαλή, ομ. καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, την κυρία Σταυρούλα Κτιστάκη, δικαστή του ΣτΕ, την κυρία Φρόλη Κουσκουνά, πρόεδρο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, τον κ. Σπύρο Μαρκάτη, δικαστή του ΣτΕ, τον κ. Δημήτριο Μπούρλο, δικηγόρο, εξειδικευμένο σε συνταξιοδοτικά θέματα, τον κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, καθηγητή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, την κυρία Αθηνά Πετρόγλου, δικηγόρο, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα, και τον κ. Αγγελο Στεργίου, καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.