«Τα παρακράτησε για τον εαυτό του και τα ιδιοποιήθηκε παράνομα» αναφέρει επί λέξει δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου (925/2009), η οποία απέρριπτε το 2009 αναίρεση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, προκειμένου να μην καταδικαστεί για υπεξαίρεση δικηγορικής αμοιβής από γυναίκα εφοπλιστή, την οποία πάντως δεν έπρεπε να εισπράξει μόνο για τον εαυτό του.

Η απόφαση που δικαιώνει έναν από τους δύο δικηγόρους που προσέφυγαν στα δικαστήρια εκδόθηκε από το Α’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Ρήγα, αφού ο τότε αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Καλαμίδας είχε δηλώσει κώλυμα. Εισαγγελέας της έδρας ήταν ο μετέπειτα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάνης Τέντες και εισηγητής ο κ. Γιώργος Χρυσικός. Το παράλογο είναι ότι η απόφαση είναι από τότε αναρτημένη στο Internet. Είναι μάλιστα η αιτία που στις εκλογές του 2012 δεν κατέβηκε υποψήφιος με το ΠαΣοΚ.

Η απόφαση που βρίσκεται στα χέρια του «Βήματος» καταγράφει πώς ο πρώην αντιπρόεδρος, του οποίου έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας για φοροδιαφυγή ακριβώς από αυτή την υπόθεση (1.000.000 δολαρίων), έπεισε την πελάτισσα των τριών δικηγόρων να καταβάλει όλη την αμοιβή σε λογαριασμό του. «Ο εναγόμενος εφεσίβλητος εισέπραξε για τον εαυτό του το ποσό των 1.600.000 δολαρίων ΗΠΑ, ήτοι εισέπραξε επιπλέον του ποσού των 1.000.000 δολαρίων που δικαιούνταν ως αμοιβή του από το συνολικό ποσό των 3.000.000 δολαρίων το ποσό των 600.000 δολαρίων». Επίσης προκύπτει, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση να εισπράξει για τον συνάδελφό του «άλλο ποσό και να το εμβάσει στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που δεν έκανε».
Αναφέρεται επί λέξει: «Ο εφεσίβλητος (ο κ. Μητρόπουλος, δηλαδή) έδωσε εντολή και η Ε.Μ. κατέθεσε στον λογαριασμό του εκκαλούντος στην παραπάνω τράπεζα μόνο το ποσό των 200.000 δολαρίων ΗΠΑ, εισέπραξε δε αυτός και παρακράτησε παράνομα για τον εαυτό του από το ποσό αυτό της αμοιβής που αναλογούσε στον ενάγοντα το ποσό των 466.666 δολαρίων».

Σε άλλη απόφαση του Εφετείου που έχει εκδοθεί το 2006 (2910) γίνεται επίσης λόγος για υπεξαίρεση ποσού και για παρακράτηση ως δικής του αμοιβής του ποσού των 1.600.000 δολαρίων.

Πάντως το ποσό του 1.000.000 που δεν δηλώθηκε αποτελεί τώρα αντικείμενο της δικαστικής έρευνας για την οποία ζητήθηκε η άρση της ασυλίας και η όλη δικαστική περιπέτεια με τους δύο δικηγόρους «κάρφωσε» τον κ. Μητρόπουλο για τη φοροδιαφυγή της δικής του αμοιβής που δικαιούνταν αλλά έπρεπε να έχει δηλώσει. Ο Κ. Μητρόπουλος κάνει λόγο για παραγραφή, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επιμένει ότι «η υπόθεση δεν υπόκειται σε παραγραφή»!

Μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος είχε υποβάλει σχετικό έγγραφο στις 25 Μαΐου 2015 στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, αλλά όταν ο εισαγγελέας προσέτρεξε στην αντίστοιχη απόφαση του ΝΣΚ είδε με έκλπληξη ότι δεν υπήρχε παραγραφή! Η Οικονομική Εισαγγελία παρακολουθεί το σίριαλ των ημερών με ψυχραιμία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η υπόθεση Μητρόπουλου υπήρχε στα συρτάρια πράγματι εδώ και μήνες και κρατιόταν «για το καλό της χώρας» και όχι από κομματική σκοπιμότητα, επεσήμανε στο «Βήμα» έγκυρος παρατηρητής! Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν εκδηλώθηκε ούτε ενδιαφέρον ούτε σημειώθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Η συνέχεια στην επόμενη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το αίτημα του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση.

HeliosPlus