Μια ολόκληρη βιομηχανία εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν κατά χιλιάδες πλέον στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει στηθεί και θησαυρίζει τους τελευταίους μήνες. Κάτω από τα βλέμματα των Αρχών που παρακολουθούν ανήμπορες να αντιδράσουν στο αλισβερίσι που έχει οργανωθεί έχουν στηθεί ολόκληρα κυκλώματα εκμετάλλευσης και εξαπάτησης των οικογενειών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.
Ταξιτζήδες, ταξιδιωτικοί πράκτορες, καντινιέρηδες, ξενοδόχοι, έμποροι αλλά και αεριτζήδες έχουν κάνει ολόκληρες περιουσίες από τους σύρους πρόσφυγες που αποφάσισαν να ξεφύγουν από την κόλαση που ζουν στην πατρίδα τους αλλά και από όλους τους άλλους μετανάστες που δηλώνουν Σύροι στις ελληνικές αρχές για να αποφύγουν την επαναπροώθηση ή άλλες δυσάρεστες πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Τα μεγαλύτερα κυκλώματα έχουν στηθεί στα μεγαλύτερα νησιά με πυκνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, όπως είναι η Λέσβος, η Κως και η Λέρος, τα οποία έχουν κυριολεκτικά «βουλιάξει» το καλοκαίρι από τους πληθυσμούς που υποδέχονται, με φουσκωτά και κάθε είδους άλλα πλεούμενα από τα τουρκικά παράλια.
Μπίζνες με ανθρώπινη δυστυχία


Οι πρώτες μπίζνες στήθηκαν στο Αιγαίο από τις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση εξέπεμψε τις πρώτες προθέσεις της για υποδοχή όλων ανεξαιρέτως των μεταναστών και την ανάγκη περίθαλψής τους ως προσφύγων πολέμου.
Με λίγη προσπάθεια αναζήτησης στο Διαδίκτυο και κυρίως στο ΥouTube μπορεί να εντοπίσει κανείς απίθανο οπτικοακουστικό υλικό από έναν τετραπέρατο βρετανό οπερατέρ που έστησε το στρατηγείο του στα βόρεια παράλια της Λέσβου καταγράφοντας το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο.
Υπάλληλοι παρακείμενων ξενοδοχείων ξυπνούσαν χαράματα και έστηναν «καραούλι» στις ακτές του Μολύβου όχι για να περιθάλψουν τους μετανάστες αλλά για να «πλιατσικολογήσουν» τα φουσκωτά προτού τα καταστρέψουν οι λαθρέμποροι, τις εξωλέμβιες μηχανές τους και ό,τι άλλο πολύτιμο εγκατέλειπαν στις παραλίες.
Από τις αρχές του καλοκαιριού οι μπίζνες επεκτάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν από κάθε λογής επιτήδειους Ελληνες αλλά και από αλλοδαπούς που κατέφθασαν από άλλες χώρες, υποτίθεται για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ στην πραγματικότητα έστησαν μηχανισμούς εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί υπάλληλοι εντόπισαν τηλεοπτικά συνεργεία που υποδέχονταν τους πρόσφυγες χαρίζοντάς τους νερό ή ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά και στη συνέχεια πουλούσαν σε τσιμπημένες τιμές κάθε είδους προϊόντα πρώτης ανάγκης που είχαν αποθηκευμένα στα αυτοκίνητά τους.
Υπάλληλοι αγορανομικών αρχών και των ΔΟΥ έχουν ήδη βεβαιώσει παραβάσεις στα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε καντίνες και καταστήματα εστίασης που πουλούσαν προϊόντα αμφίβολης ή ακόμη και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία ποιότητας αλλά σε ακριβότερες τιμές από τις συνήθεις και φυσικά χωρίς παραστατικά και αποδείξεις.
Εισιτήρια με καπέλο στους κατατρεγμένους


Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί ταξιδιωτικά γραφεία που πουλούν σε διαφορετικές τιμές τα εισιτήρια στους μετανάστες απ’ ό,τι στους Ελληνες.Ειδικά στα σημεία όπου έχουν στηθεί πρόχειρα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών ανθεί πλέον το παραεμπόριο με στόχο κυρίως τις οικογένειες από τη Συρία που καταφθάνουν στην Ελλάδα έχοντας μετρητά και τις οικονομίες τους.
Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων που ως πέρυσι ψάρευαν πελατεία στα λιμάνια όπου κατέφθαναν οι τουρίστες έχουν πλέον μετακομίσει στις απομακρυσμένες ακτές διαφημίζοντας φθηνά δωμάτια τα οποία στην πραγματικότητα ενοικιάζουν ακριβότερα! Δωμάτια που νοικιάζονται με 20 ευρώ την ημέρα νοικιάζονται τώρα με 50 ή 60 ευρώ, αρκεί να δεχθούν οι ιδιοκτήτες να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα από αυτά που προβλέπουν οι άδειες που έχουν από τον ΕΟΤ.
Περίπτερα, βενζινάδικα και άλλα καταστήματα έχουν εφοδιαστεί με σκηνές και είδη για κάμπινγκ προς πώληση στους λαθρομετανάστες σε τσιμπημένες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κω και στη Λέσβο σκηνές των 15 ευρώ που πωλούνται σε ειδικές προσφορές ακόμη φθηνότερα τον Αύγουστο πωλούνται από 30 ως 50 ευρώ!
Ομάδες υποδοχής από «αεριτζήδες»


Το σκηνικό που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου οι πρόσφυγες καταφθάνουν πλέον κατά χιλιάδες, είναι πραγματικά απίστευτο. Ολόκληρες ομάδες αεριτζήδων και κομπιναδόρων από ντόπιους και αλλοδαπούς αναμένουν κάθε ημέρα τις «καραβιές» των προσφύγων για να απομυζήσουν τις οικονομίες τους.
Αφού αποχωρήσουν οι πλιατσικολόγοι των φουσκωτών και των εξωλέμβιων μηχανών που θα μεταπωληθούν με πλαστά παραστατικά σε ψαράδες και επαγγελματίες αναλαμβάνουν δράση τα διάφορα κυκλώματα επιτηδείων που βρίσκονται εκεί εκπροσωπώντας, υποτίθεται, διάφορες γνωστές και άγνωστες ΜΚΟ ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Περικυκλώνουν τους δύστυχους πρόσφυγες και τους υπόσχονται:
  • Ανταλλαγή δολαρίων ή άλλων νομισμάτων σε ευρώ σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις νόμιμες.
  • Μεταφορά στο πλησιέστερο λιμάνι ή στους λιμενικούς σταθμούς για να καταγραφούν γρήγορα και να λάβουν την πολυπόθητη άδεια παραμονής των τριάντα ημερών με κόμιστρο πολύ υψηλότερο από το κανονικό. Ταξιτζήδες χρεώνουν 80 ως 100 ευρώ το κεφάλι για μια απόσταση 40 χιλιομέτρων, ενώ κανονικά χρεώνουν το ίδιο ποσό συνολικά για όλους τους επιβάτες.
  • Διάφοροι ιδιώτες έχουν μετατραπεί σε «πειρατές» μεταφέροντας παράνομα έναντι αδράς αμοιβής τους μετανάστες από τα σημεία που βγαίνουν στη Μυτιλήνη στοιβάζοντάς τους στα αυτοκίνητα ή στα φορτηγά τους. Εχουν ήδη γίνει συλλήψεις.
  • Κάποιοι υπόσχονται ασφαλή μεταφορά σε οποιαδήποτε χώρα της Βόρειας Ευρώπης πουλώντας ανύπαρκτα στην πραγματικότητα εισιτήρια τρένων ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Πειραιά, τα οποία αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι είναι εικονικά και πλαστά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ