Ενας από τους δράστες της δολοφονίας του 67χρονου εστιάτορα στην Υδρα είχε συλληφθεί για κλοπή, μαζί με έναν 24χρονο συνεργό του, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στην Καισαριανή αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με συνοπτικές διαδικασίες. Ο ίδιος ποινικός είχε συλληφθεί και τον Νοέμβριο του 2014 στου Παπάγου για σωρεία ληστειών με γυναίκα συνεργό, αλλά και πάλι δεν είχε φυλακισθεί.

Αυτά τα νέα στοιχεία για το άγνωστο ποινικό παρελθόν και την «θετική μεταχείριση» πολλών από τους επτά Γεωργιανούς οι οποίοι κατηγορούνται, τώρα, για την φονική ληστεία, πριν από μία εβδομάδα, στο τουριστικό νησί του Σαρωνικού από όπου έκλεψαν 47.000 ευρώ. Ολοι οι εμπλεκόμενοι είχαν κατηγορηθεί για σειρά εγκληματικών ενεργειών και ένας εξ αυτών συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση των Γεωργιανών που εξαρθρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και προχωρούσε σε διαρρήξεις μέχρι και κομμωτηρίων, ιχθυοπωλείων αλλά και κυλικείων σχολείων στα νότια προάστια της Αττικής. Τώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν στον κύκλο των πρώην συνεργών τους στις διάφορες εγκληματικές ενέργειες, το ζευγάρι των ομοεθνών τους που συμμετείχε στην δολοφονική ενέργεια στην Υδρα και ύστερα εξαφανίσθηκαν.
«Πλούσια» δράση
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα ο 34χρονος Ιρακλί (Katzadje Irakli) που συνελήφθη για το φόνο του άτυχου εστιάτορα στην Υδρα, είχε συλληφθεί στις 22 Νοεμβρίου 2011 για κλοπή και ληστεία στα Καμίνια. Τότε είχε συλληφθεί μαζί του και ένας 36χρονος Γεωργιανός και στις έρευνες που έγινε στο αυτοκίνητό τους και στα σπίτια τους ανακαλύφθηκε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και ξύλινο ομοίωμα πόρτας ασφαλείας για σχετική προφανώς «εξάσκηση» τους.
Ενας άλλος εκ των δραστών, ο 36χρονος Λάσα (Burduli Lasha) είχε συλληφθεί για ληστεία στις 30 Ιουνίου 2009 στον Κολωνό όμως αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθη ένα μήνα αργότερα, στον Αγιο Παντελεήμονα, για ναρκωτικά. Επίσης στις 14 Δεκεμβρίου 2012 υπήρχε νέα σύλληψή του για διακίνηση ναρκωτικών στα Πατήσια.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν ακόμη το ποινικό παρελθόν του 30χρονου Ιγκορ (Shakhmazov Igor), που είχε συλληφθεί στις 19 Νοεμβρίου 2012 για διακεκριμένες κλοπές και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, από την Ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Αττικής. Τότε μαζί του είχαν συλληφθεί και δύο ακόμη Γεωργιανοί ηλικίας 23 και 29 ετών, οι οποίοι λίγο πιο πριν είχαν διαρρήξει αρτοποιείο στη Σαρωνίδα, από το οποίο είχαν κλέψει 1.000 ευρώ, ένα φορητό υπολογιστή και διάφορα άλλα αντικείμενα. Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι δράστες, μαζί με άγνωστους συνεργούς τους _οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση της Υδρας αναζήτησαν τον φάκελο των εν λόγω κλοπών_ είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα που είχε προχωρήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών, σε τουλάχιστον 11 διαρρήξεις και κλοπές. Οι επιθέσεις τους περιελάμβαναν μίνι μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κυλικεία σχολείων στα Καλύβια, στη Βούλα, στη Βάρη, στη Σαρωνίδα, στο Λαγονήσι και στο Κορωπί. Για την συμμετοχή του σε αυτή την συμμορία ο 30χρονος Γεωργιανός είχε καταδικασθεί σε ποινή έξι ετών και είχε αφεθεί ελεύθερος στις 14 Ιουλίου 2015, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν την δολοφονία του εστιάτορα στην Υδρα.
Η σπείρα του Παπάγου
Εντυπωσιακή κρίνεται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και η περίπτωση του 35χρονου Γεωργιανού Γκριγκόλι (Gulava Grigoli), ο οποίος αρχικά είχε συλληφθεί το 2008 για παραβίαση του νόμου περί αλλοδαπών. Στις 13 Νοεμβρίου 2014 είχε συλληφθεί την ώρα που είχε διαρρήξει αποθήκη διαμερίσματος στου Παπάγου και είχε κλέψει ασημικά. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 30χρονος μαζί με μία 26χρονη συνεργό του, παραμένει άγνωστο αν η γυναίκα αυτή έχει οποιαδήποτε σχέση με εκείνη που φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία του εστιάτορα και διέφυγε με προορισμό την Βάρκιζα, και μαζί με άλλους συνεργούς τους διέπρατταν επί τέσσερις μήνες κλοπές από κατοικίες στην περιοχή του Παπάγου. Ειδικότερα, εντόπιζαν σπίτια που οι ένοικοί τους απουσίαζαν, παραβίαζαν κύριες εισόδους ή παράθυρα, εισέρχονταν σε αυτές και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα κλπ. Τότε, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα. Όμως στη διαδικασία που ακολούθησε ο 35χρονος αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθη ξανά στις 24 Ιουνίου 2015 μαζί με έναν ακόμη νεαρό συνεργό του να κλέβουν φαρμακείο στην περιοχή της Καισαριανής. Μετά από διήμερη αναβολή το δικαστήριο επέβαλε στους δύο Γεωργιανούς ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης κι εκείνοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Από τους υπολοίπους εμπλεκόμενους στην δολοφονία του εστιάτορα από την Υδρα, ο 29χρονος Σόσο (Sorozanishvili Soso) είχε κατηγορηθεί για κλοπές στην Νέα Χαλκηδόνα, ενώ ο έβδομος της συμμορίας ο 42χρονος Αλεξάντρε (Tsetskhladze Aleksandre), είχε καταγεγραμμένη πράξη διοικητικής απέλασης το 2007. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στην αιματηρή ληστεία στην κατοικία του εστιάτορα, όμως φέρεται να βρέθηκαν από τους εργαστηριακούς ελέγχους, επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.