Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία και το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω στο λιμάνι της οποίας φιλοξενούσε 1.308 άτομα και στη συνέχεια παρέλαβε 124 άτομα από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 άτομα από τη Λέσβο.

Το σύνολο των προσφύγων από τη Συρία επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ και κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Πολλοί από αυτούς ρωτούσαν τους δημοσιογράφους πώς θα μπορέσουν να φτάσουν στο τρένο, στον σταθμό Λαρίσης, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο, αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, πιθανότατα να αναχωρήσει εκ νέου για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία, για να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση στο νησί.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επειδή οι 150 από τους 2.450 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών στον Πειραιά για τη διακρίβωση στοιχείων, αποφασίστηκε το πλοίο να πάει απευθείας στον Πειραιά, χωρίς ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε την Τετάρτη άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άφιξη των μεταναστών.

Σε αυτή πήραν μέρος: εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο λιμενάρχης του ΟΛΘ, Ν.Κλιάκας, ο διοικητής της 4η ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, ο πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παντής, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το στέλεχος της Αλληλεγγύης, Βασίλης Τσατσάνης.