Έπειτα από αρκετή αναμονή και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το Λιμενικό σώμα παρουσία και αστυνομικής δύναμης με τον Αστυνομικό Διευθυντή μπήκαν τελικά στο Ελ. Βενιζέλος στη 1:15 τα ξημερώματα οι πρώτοι 300 Σύροι πρόσφυγες.

Για λόγους ασφαλείας κρίθηκε σκόπιμο να μπουν στο πλοίο μόνο οι Σύριοι πρόσφυγες που έφτασαν το Σάββατο στην Κω και ελέγχθηκαν πλήρως παίρνοντας σειρά προτεραιότητας και μπαίνοντας στη γραμμή ο ένας πίσω απ’ τον άλλον.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα μπουν και πρόσφυγες/μετανάστες από τους ήδη παραμένοντες στην πόλη καθώς μετά το κλείσιμο και του Κάπτεν Ηλίας υπάρχει φόβος συμπλοκών και επεισοδίων μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων, όπως έγινε χτες το μεσημέρι μεταξύ Πακιστανών- Αφγανών και Ιρακινών.

Μάλιστα την ώρα της αναμονής και πριν ανοίξουν οι πύλες εισόδου στην επιβατική προβλήτα έφτασε ομάδα νεαρών Ιρακινών μεταναστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν με φωνές γιατί να προηγηθούν οι Σύριοι πρόσφυγες

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω όταν πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια.

Οι δεκάδες πρόσφυγες ερίπου 50 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν πιάστηκαν στα χέρια και πετούσαν πέτρες ενώ οι συμπλοκές επεκτάθηκαν και κράτησαν περίπου μία ώρα. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Reuters στην Κω, οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρακολουθούσαν από απόσταση, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.

Έφηβος σύρος μετανάστης βρέθηκε νεκρός σε απόκρυνμη περιοχή

Ένας 16χρονος Σύρος εντοπίστηκε νεκρός σε απόκρυμνη περιοχή στην Κω, μετά από αναζήτηση συγγενή του που είχε έρθει να τον αναζητήσει από το εξωτερικό.

Όπως επιβεβαίωσε στο Βήμα FM ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης την Κυριακής, η σορός του εφήβου βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε απομακρυσμένη βραχώδη περιοχή του νησιού.

Τον νεαρό είχε έρθει να αναζητήσει στο νησί συγγενής του που διαμένει στη Σουηδία. Στράφηκε στις αρχές όταν δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει.

Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια του θανάτου του άτυχου 16χρονου.